En vecka med fokus på psykisk hälsa

2 mars till 8 mars sätter Ulricehamns kommun fokus på den psykiska hälsan. Veckan arrangeras för andra gången. Sveriges befolkning har generellt sett en god hälsa. Samtidigt är det allt fler som uppger att de har återkommande psykiska besvär, till exempel oro, stress, sömnbesvär och ångest.

Att förebygga psykisk ohälsa är en fråga som rör hela samhället. Aktörerna som deltar under temaveckan vill dels visa vad det finns för stöd och behandling, dels visa vad de har för hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter i sina verksamheter. Många ställer också upp och delar med sig av sina egna erfarenheter. Maria Hagiwara som samordnar veckan är tacksam för att så många vill vara med. Det tyder på att det finns ett stort intresse för ämnet som det annars talas ganska tyst om, tycker hon.

– Veckan har ett brett utbud. Tanken är att visa aktiviteter som främjar den psykiska hälsan och att fånga upp så många olika intresseområden som möjligt. Det bjuds exempelvis på dans och inspirationsföreläsningar. Våra aktiviteter riktar sig till ungdomar, vuxna och seniorer. Dessa arrangeras både i Ulricehamn och på landsbygden, säger Maria Hagiwara.

Under tisdagen föreläser tidigare elitidrottaren Linus Thörnblad om sin väg tillbaka från en mental kollaps. Han berättar om hur det är att hålla masken, att falla till botten och att ta sig tillbaka till livet igen. Under onsdagen finns det tillfälle att delta på en inspirationsföreläsning med Atle Johansen och Lilian Arturén om varför vi går till jobbet. Veckan bjuder även på en paneldebatt där våra lokala politiker belyser hur de ser på den ökande psykiska ohälsan i samhället. Den är på stadsbiblioteket på måndagskvällen.

– Jag hoppas att temaveckan ska bidra till att kommuninvånarna vågar lyfta ämnet. Att våga prata om svåra ämnen som man annars inte pratar om. Jag vill att veckan ska ge ökade kunskaper och ökad psykisk hälsa, säger Maria Hagiwara.

Se hela programmet.
För mer information kontakta:

Maria Hagiwara, anhörigkonsulent
maria.hagiwara@ulricehamn.se
0766-43 67 68


Publicerat av Lea Greim den 13 februari 2020, senast ändrad den 14 april 2020