Fyra nominerade till Årets hus 2019

Nu är nomineringarna klara för årets hus i Ulricehamns kommun. Priset delas ut för att uppmärksamma och uppmuntra god bebyggelse och har delats ut årligen sedan det instiftades 1994. Priset ska tilldelas den byggherre som under det gånga året visat prov på gott byggnadsskick, stilkänsla, hållbart byggande, miljöanpassning och/eller kulturhistorisk hänsyn. Både enskilda personer, företag, organisationer har haft möjlighet att nominera byggnader.

Hus på storgatanIllustration: Hans-Göran Utstrand

Följande nomineringar har kommit in för 2019:

Bild på ett rött hus.
MurumsRyda 2:14
Murums-Ryda 2:14 består av fritidshus/jaktstuga. Projektet började hösten 2017 och blev färdigt hösten 2019. Fasaden är av brädfodring med falu rödfärg. Trappan är gjord av stenar från kyrkogården i Murum.

Ägare och byggherre: Jerker Larsson

Bild på en vinkelbyggnad.
Europa 1
Fastigheten utgörs av en större vinkelbyggnad från slutet av 1800-talet. Åren 1930-1931 byttes träpanelen ut mot putsfasad, takkupor byggdes, källaren grävdes ut och på vinden inreddes lägenheter. Byggnaden har nu det senaste genomgått en ambitiös renovering och ombyggnad både in- och utvändigt.

Ägare och byggherre: Sune Mordenfeld.

Bild på ett rött hus.
Lillås 2:3
Huset är ett Nässjöhus. Den inglasade altanen är isolerad. Även här har ägaren eftersträvat höjd med öppet till nock och öppningsbara glaspartier på 2,6 m för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Utvändigt har ägaren eftersträvat en lantlig stil så att huset smälter in i omgivningen.

Byggherre: Stefan Reiver

Bild på ett hus.
Rodret 1
Hus i ren betong nybyggt på Fotåsen. Stora fönster med spröjs för att få in ljuset och att kunna se utsikten över Åsunden och Ulricehamn. Första spadtaget togs april 2019 och 9 månader senare stod huset färdigt.

Byggherre: Simon Gustafsson och Linda Karlsson


Publicerat av Lea Greim den 20 mars 2020, senast ändrad den 20 mars 2020