Nu påbörjas testning av anställda med lindriga symtom

Nästa vecka börjar Ulricehamns kommun att testa medarbetare för covid-19. Vi kommer erbjuda test till vår personal inom vård och omsorg som uppvisar lindriga symtom och som i vanliga skulle gått till jobbet med lite snuva, men som nu stannar hemma.

bild på provrör där det testats för covid-19Provrör för test av covid-19

Målet är att snabbt identifiera om det är covid-19 eller om personen kan återgå till jobbet. Vi kommer inte att genomföra någon masstestning av all personal inom vård och omsorg för att spåra sjukdomen. Kommunen har ett begränsat antal tester som ska användas för att hitta friska medarbetare som kan återgå till arbetet så att vi kan fortsätta ge bra vård till dem i kommunen som behöver det mest. De anställda som har feber eller andra allvarligare symtom kommer inte testas då de ändå ska vara hemma sjukskrivna och inte vara på jobbet.

– Testet görs 24 timmar efter att de lindriga symtomen uppkommit och man får svar redan dagen efter testet så vi hoppas att detta ska hjälpa vår personal att snabbare återkomma i arbete, trygga i att de inte har covid-19, säger Ann-Christin Efraimsson, verksamhetschef inom funktionsnedsättning och samordningsansvarig av egentesterna i kommunen.

Kommunen har fått ett begränsat antal tester tilldelat till sig.

Publicerat av Ulrika Emtervall den 30 april 2020, senast ändrad den 30 april 2020