Skärpta allmänna råd i Västra Götaland från och med 29 oktober

Folkhälsomyndigheten har i samråd med smittskyddsläkaren i Västra Götaland beslutat om skärpta allmänna råd för att stoppa den ökade smittspridningen i länet. Länsstyrelsen har också beslutat att hålla fast vid begränsningen till 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Västra Götaland.

Bild på barn som målar arga coronavirusgubbar på ett vitt papper

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland från och med 29 oktober och tre veckor framåt.

Du som vistas i Västra Götalands län uppmanas att:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

Alla verksamheter i regionen uppmanas att:

  • Vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Alla arbetsgivare i regionen uppmanas att:

  • Vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

På grund av de skärpta allmänna råden kommer kultur och fritidsverksamheten i Ulricehamns kommun att stänga sin publika verksamhet från och med 30 oktober och tre veckor framåt. Mer information om hur verksamheterna påverkas kommer imorgon, 30 oktober.

Västra Götalandsregionens nyhet om skärpta råd i Västra Götaland

Folkhälsomyndighetens nyhet om skärpta allmänna råd

 

Publicerat av Elin Ohlsson den 29 oktober 2020, senast ändrad den 16 mars 2021