Fågelinfluensa – skydda höns och tamfåglar

Fågelinfluensa har upptäckts hos fåglar i Europa. För att skydda tama fåglar från att smittas höjer Jordbruksverket skyddsnivån från 1 till 2 i hela Sverige.

Skyddsnivå 2 gäller i hela Sverige från och med den 6 november. Det innebär att alla fjäderfä och hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om det inte går eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.

Du som har hobbyhöns eller andra tamfåglar ska hålla dem inhägnade och ge dem mat och vatten inomhus eller under ett skydd utomhus. Det minskar risken för kontakt med vilda fåglar som kan bära på smittan.

Ulricehamns kommun hänvisar frågor till Jordbruksverket som är ansvarig myndighet.

Mer information på jordbruksverket.se

Publicerat av Ulricehamns kommun den 18 november 2020, senast ändrad den 24 februari 2021