Nästan hälften av kommunens mat ekologisk – Ulricehamn klättrar på listan

I Ekomatcentrums senaste rapport, Ekologiskt i offentlig sektor, klättar Ulricehamns kommun på listan. Förra året var nästan hälften (47 procent) av kommunens inköp av livsmedel ekologiska. Det gör Ulricehamns kommun till en av landets 20 bästa kommuner, och den fjärde bästa i länet.

Röda äpplen

Ekomatcentrum har sammanställt statistik för att kartlägga inköpen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor sedan 1999. Över 270 kommuner bidrog med statistik till årets rapport som kartlägger förra årets inköp.

Ulricehamns kommun hamnar på plats 19, med 47 procent ekologiska inköp, tillsammans med Stockholm och Gnesta. Sedan förra året har Ulricehamn klättrat på listan, från plats 26 (42 procent) till plats 19 (47 procent).

Ännu högre hamnar Ulricehamn när det kommer till inköpen av svenska ekologiska livsmedel. På listan över ekologiska inköp med svenskt ursprung – Svekomatsligan – hamnar kommunen på plats 10 av totalt 185 kommuner i rankingen.

– Vi är glada och stolta över resultatet, hållbara råvaror är viktigt. Samtidigt är det bara en del av helheten. Vi lägger också stor vikt vid att minska matsvinnet, undvika halvfabrikat och öka antalet tillagningskök, så att våra duktiga kockar får bra förutsättningar att fortsätta laga god och bra mat från grunden till alla våra matgäster, säger Anna-Lena Johansson, verksamhetschef kost.

I årets rapport toppar Lund listan, med 83 procent ekologiska inköp, varav 55 procent har svenskt ursprung. I offentlig sektor som helhet är 39 procent av livsmedelsinköpen ekologiska. Det är en ökning med 1 procentenhet sedan förra rapporten.

Ekomatcentrum – ekologiskt i offentlig sektor 2020

För mer information:

Anna-Lena Johansson
annalena.johansson12@ulricehamn.se
0321-59 52 04

Publicerat av Ulricehamns kommun den 17 november 2020, senast ändrad den 17 november 2020