Ljudkonst i lokvändskivan

Har du hört att det låter i vändskivan? Det är ljudinstallationen ”Stilla lok i rörelse” komponerad av Björn Knutsson – en fri tolkning av hur han tänker sig att vändningen av ett lok kunde låta.

Bild på lokvändskivan och en skylt som talar om ljudinstallationens namn.En skylt vid vändskivan beskriver ljudinstallationen.

Ljudet, en minut långt, kan höras en gång varje heltimme mellan klockan 12 – 18. För den uppmärksamme kommer Björn då och då dessutom att göra små förändringar av ljudinnehållet.

Björn Knutsson är främst känd som kompositör på Teater Trixter i Göteborg och är den som sedan gruppens start 1990 komponerat musiken och ljudsatt de flesta av teaterns föreställningar.

Ljudkonsten i vändskivan är en del av LjudKonst 7Härad, ett ljudkonstprojekt som sedan 2016 framför ljudkonst på olika platser i de sju landsortskommunerna runt Borås. LjudKonst 7Härad i Ulricehamn genomförs i samarbete med Ulricehamns kommun och med anslag från Statens Kulturråd VG-regionens kulturnämnd och Ulricehamns Sparbank.

Ljudinstallationen kommer att finnas i vändskivan tillsvidare.

Om lokvändskivan
Lokvändskivan, numer uppskattad rast- och grillplats, hittar du nära bryggan till kallbadhuset i Ulricehamn. Den stensatta gropen är vad som återstår av vändskivan som fanns vid lokstallet i Ulricehamn. Ånglok med separat tender (förrådsvagn) för kol och vatten var oftast inte byggda för att köra längre sträckor med tendern först. Vändskivor fanns därför vid knutpunkter och ändstationer för att loken skulle kunna vändas. En vändskiva kunde även spara in flera växlar till lokstalls- och uppställningsspår.

1987 flyttades vändskivan till Skåne-Smålands järnvägsförening i Strömsnäsbruk.

Publicerat av Eva Wallin den 22 juli 2021, senast ändrad den 22 juli 2021