En dikt till Arkivens dags ära

Den 13 november infaller Arkivens dag. Det vill vi såklart uppmärksamma! Till vår ära har Tranemos kommunpoet skapat en dikt.

Jimmy Alm bland arkivskåpTranemo kommunpoet Jimmy Alm i arkivet

Årets tema – Röster i arkiven

Den 12 september 1921 skedde det första valet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Fram till dess hade kvinnor men också många män varit utestängda från att rösta. En stor seger för demokratin som är värd att fira. Men demokrati är inget som är självklart – det fanns fortfarande villkor för att man skulle få rösta.

Först 1989 var alla som hade rösträttsåldern inne berättigade att rösta. Och vi måste hela tiden värna demokratin och påminna oss att den kan försvinna eller inskränkas. Om den långa kampen för rösträtt, om de som banade väg, om stora och små beslut och om arkiven som ett sätt att få insyn i den demokratiska processen handlar årets Arkivens dag.

Temat Röster i arkiven kan också ha flera andra betydelser. Det handlar också om berättelserna, de som var där när något hände, de som deltog eller stod bredvid, de som levt ett långt liv eller de som försvann för fort. Deras röster finns i arkiven och vill gärna bli hörda. Berättelserna finns där om vi bara lyssnar.

Dikten i textad form

Till Arkivet
vid en första anblick
kanske en kommunal handling inte avslöjar sitt högre syfte men när vi vill veta
vad som egentligen hände vilka beslut som togs
om vi är vaccinerade
mot röda hund
eller behöver ritningar
till vårt nyköpta hus
då finns du där
handskrivna texter
med ålderdomliga ord hyllmeter efter hyllmeter
om adoptioner och betyg hundratals år
av kommunal information
som samlats och kategoriserats för att bevara det förflutna som kan göra skillnad
i framtiden

 

Publicerat av Elin Ohlsson den 12 november 2021, senast ändrad den 12 november 2021

Kontakt