Petra utvecklar samverkan – med erfarenhet från två världar

Inne på Petra Grönhaugs kontor ekar anslagstavlan tom, bortsett från en fastnålad inbjudan med rubriken ”Vi utmanar framtiden tillsammans”. Den 23 november vankas nämligen stormöte för kommunen och civilsamhället – där Petra, utredare på Ulricehamns kommun, kommer att spela en viktig roll.

Petra Grönhaug, utredare på Ulricehamns komun

Petra började på Ulricehamns kommun som kommunsekreterare för fem år sedan, men fick växla om efter politikens önskemål om att göra en överenskommelse med civilsamhället. Petra övergick till rollen som utredare och fick äran att starta upp arbetet.

– Fram till idag har vi jobbat på en struktur för hur samverkan med civilsamhället ska fungera. Nu ska vi äntligen få starta upp arbetet på riktigt och sätta samverkan i fokus, säger Petra.

Så, vad innebär samverkan med civilsamhället? Petra beskriver det som att göra någonting tillsammans på lika villkor. Civilsamhället, som utgörs av allt från ideella föreningar med olika inriktningar till fristående engagerade medborgare, får i samverkan med representanter från Ulricehamns kommun chansen att utveckla sina verksamheter, driva gemensamma frågor och utmana framtiden tillsammans. Petra, som har jobbat i civilsamhället i över 20 år, är som klippt och skuren för uppdraget hon driver idag.

– Jag har arbetat i civilsamhället under fler år än vad jag har arbetat i kommunal verksamhet, vilket gör att jag kan tänka utifrån bådas perspektiv, säger Petra.

Petra startade sitt arbete i civilsamhället som medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund redan som tonåring. Sedan dess har hon arbetat åt studieförbundet NBV och Länsnykterhetsförbundet, men också varit aktiv i föreningslivet som medlem och styrelseledamot inom idrotts- och funktionsrättsrörelserna.

– Alla i civilsamhället jobbar med viktiga frågor på olika sätt. Genom att samverka kan vi dra nytta av varandras kompetenser och driva dessa frågor tillsammans, säger Petra.

För att lära känna varandra bättre, spåna på idéer och diskutera gemensamma utvecklingsområden bjuder Ulricehamns kommun några gånger per år in till stormöte med civilsamhället. Den 23 november är det dags igen. Nästa tisdag kommer representanter från civilsamhället och Ulricehamns kommun under en workshop att diskutera nio olika teman; integration, tillgänglighet, digital kompetens, ensamhet, psykisk ohälsa, kultur, föreningslivet, landsbygdsutveckling samt barn och unga.

– Under stormötet ska vi jobba vidare med hur vår samverkan ska utvecklas med dessa teman som utgångspunkt. Vi hoppas på att fler representanter från civilsamhället tar chansen att samverka och att fler representanter från kommunens olika verksamheter deltar under mötet för att plocka upp idéer som vi kan förverkliga tillsammans, säger Petra.

Brinner du extra mycket för något som du kan driva genom samverkan? Kanske ligger något av de nio olika teman som ska diskuteras under stormötet dig extra varmt om hjärtat? Petra, som också är utsedd till lots, hjälper dig att hitta rätt kontaktpersoner i kommunen och civilsamhället att driva frågan tillsammans med.

Tipsa gärna engagerade personer i din närhet!

Publicerat av Elin Ohlsson den 10 november 2021, senast ändrad den 10 november 2021

Kontakt