Ulrikaskolan har hunnit bli 30 år!

Ulrikaskolan firar 30 år i år. Skolan stod klar lagom till vårterminen 1991 och var då kommunens dyraste investering någonsin med sina 45 miljoner kronor. Skolan byggdes på grund av att det då (precis som nu) fanns ett stort behov av en ny f-6-skola i tätorten för att avlasta Bogesundsskolan med över 600 elever.

Ulrikaskolan rymde vid start två klasser per årskurs, träningslokaler för särskolan och förberedelseklasser för flyktingbarn. Det fanns ingen fritidsverksamhet och ingen förskoleklass.

Inför byggnationen diskuterades placering av skolan såväl som storlek på idrottshall. Efter politisk debatt som gjordes till valfråga, landade beslutet i att idrottshallen inte skulle ha fullstora mått utan byggas 18 x 12 meter. Det innebar att vissa idrotter inte kunde utövas där. Gissningsvis har man ångrat det beslutet både en och två gånger sedan dess.

En större självklarhet då än i dag var att personalrummet skulle innehålla ett rökrum. Och så blev det. Matsalen kändes ny och fin och rymde 168 sittande elever och lärare. Bespisningspersonalen tyckte redan från början att det var ålderdomligt att man inte satsat på tillagningskök. Istället lagades maten på Stenbocksskolan och värmdes sedan på Ulrikaskolan. I dag har skolan fått ett tillagningskök och alla mat lagas på plats.

Samtidigt som Ulrikaskolan stod klar började Bogesundsskolan att byggas till och om för att ge eleverna i Ulricehamn två likvärdiga skolor.

Födelsedagsfirande

Lite senare än planerat (på grund av pandemin) firade Ulrikaskolan sitt 30-årsjubileum i slutet av oktober.

Så här firades födelsedagen:

Dagen började med samling på skolgården med tal från rektor, hurrarop och sång och fika. Eleverna såg en film från skolans start med inslag från öppet hus, invigning och sångsamling. Det var också inslag med hälsningar från gamla lärare som var med från starten samt från fyra olika elever som gått på skolan. (Hanna Falk, Ola Winkler, Nadim Ghazale och Lukas Meijer). Flera elever kände igen sina föräldrar som också gått på skolan.

Eleverna fick i uppgift att rita en bild på hur de tror att skolan kommer att se ut om ytterligare 30 år. Det handlade om drömskolan, drömklassrummet, drömskolgård, vilka ämnen man läser etc. Åk 5 hade en vernissage med bilder om skolgården om 30 år.

Hela årskurs 6 har under några veckor skrivit en skoltidning med namnet Ulrikaskolan 30 år. På födelsedagen fick alla elever fick möjlighet att läsa i skoltidningen.

Publicerat av Elin Ohlsson den 9 november 2021, senast ändrad den 9 november 2021