Patrik, en del av IT:s utveckling i 25 år

– Ah, här kommer ju IT-killen! Kan du hjälpa oss att logga in på kommunens gästnätverk? Frågan ställs direkt då Patrik Johansson i helt annat ärende råkar passera förbi stadshusets konferensrum. Snabbt och lätt ser han till att gästen i stadshuset får tillgång till wi-fi på sin läsplatta.

Patrik i ett serverrum i stadshuset.Patrik trivs bra i serverrum och till skillnad från de allra flesta så förstår han vad alla sladdar och surrandet ska vara till.

För även om Patrik inte arbetat med IT-support på drygt två år så är han välkänd som den som ”kan IT” för många av kommunens anställda. Inte så konstigt då han i år firar 25 år i kommunens tjänst.

Att säga att Patriks arbetsbeskrivning har utvecklats sedan han anställdes är en grav underdrift. 1996, direkt efter studenten då han började På Tranemo kommuns ekonomiavdelning, handlade mycket om att installera om datorer och ge support i Windows och verksamhetssystem. Ekonomichefen var IT-chef, internet var nytt och datorerna sågs fortfarande som en skrivmaskin med en stor skärm.

Att installera om en dator kunde ta en heldag på den tiden. CD-stationerna hade ju kommit, men det var ju främst disketter som fortfarande gällde.

Ibland drogs nätverkskablar och kanske kan man därför säga att Patrik fick lite nytta av sin utbildning på elprogrammet.

– Jag gick el för det var det närmsta en utbildning som rörde datorer man kunde komma då. Tredje året fick man läsa om datorer om man valde inritningen elektronik.

Intresset fanns tidigt

Att det var datorer han skulle arbeta med i framtiden verkar varit självklart då datorintresset föddes tidigt hemma i Länghem.

– Runt 1991 köpte morsan in ny server och terminaler till sitt företag. Jag fick den gamla 30-kilosklumpen till dator och så började jag greja och efter det var jag hooked. Vi hade nog internet redan 1995 hemma.

Brandväggar, spamskydd och rutiner kring IT-säkerhet upptar just nu mycket av Patriks arbetsdagar.
– Som ansvarig för IT-säkerhet handlar det ofta om att försöka se in i framtiden och förutse vad vi behöver göra för att ha en säker IT-miljö. Allt går så snabbt i dag och det är en utmaning att hänga med, men också väldigt roligt.

Även om Patrik arbetar med IT och datorer dagarna i ända finns intresset kvar även på fritiden.

– Jag har ju ett gäng servrar och en labbmiljö hemma som kanske är lite mer än en vanlig användare behöver, säger Patrik och skrattar.

Utöver det finns ett intresse för att vara i naturen, stugan i Halmstad och husvagnsturer med sambon.

Blir det 25 år till?

– Jag skulle rent tekniskt kunna hinna med en 25-årsgåva till före pension, men det får vi väl se. I dag trivs jag i alla fall fint då vi är som en familj på IT, arbetsuppgifterna hela tiden förändrats och ingen dag är den andra lik.

2010 slogs Tranemos och Ulricehamns IT-avdelningar ihop och sedan dess huserar Patrik med de allra flesta av sina 20 IT-kollegor på Karlsnäsvägen hos Ulricehamns energi. Det är lite oklart om det är för lång och trogen tjänst han har kontoret i tornet på huset. Men, där sitter Patrik nu tillsammans med kollegan Tobias och skiner i kapp med julgranen på tornets tak.

 

Publicerat av Elin Ohlsson den 15 december 2021, senast ändrad den 16 december 2021

Kontakt