Nu införs allmänhetens frågestund

Nästa år blir det premiär för en nyhet i Ulricehamns fullmäktige. Då hålls för första gången allmänhetens frågestund. Men redan nu går det att skicka in frågor.

Bild på stadshuset taget från Bogesundsgatan. Huset är en röd tegelbyggnad i vinkel och i flera våningar.Stadshuset. Foto: Ulricehamns kommun

Det var efter förslag från politikerna i demokratiberedningen som Ulricehamns kommun nyligen ändrade i fullmäktiges arbetsordning och införde det som kallas allmänhetens frågestund. I och med detta kan allmänheten ställa frågor till ledande politiker och få svar under vissa i förväg bestämda fullmäktigemöten.

Det första mötet där frågor besvaras blir den 27 april, det andra mötet blir den 23 november.

Frågor kan skickas in redan nu via formulär på ulricehamn.se/paverka, till kommun@ulricehamn.se eller via post till kommunkansliet.

Men du kan inte ställa frågor om vad som helst eller hur som helst. Allmänhetens frågestund är förknippad med vissa regler. Här nedanför är några exempel.

  • En fråga ska vara skriftlig och undertecknad med namn och kontaktuppgift.
  • Frågan får inte vara av allmän karaktär utan ska behandla ett kommunalt förhållande, frågan får inte heller röra myndighetsutövning mot enskild.
  • En fråga får inte vara mer omfattande än att den kan läsas upp på två minuter.

Alla regler och ytterligare information finns på vår sida Påverka i Ulricehamns kommun.

 

Publicerat av Anders Rosenberg den 3 november 2022, senast ändrad den 2 november 2022