Ulricehamns kommun uppmärksammar den stora biltvättarhelgen tillsammans med Ulricehamns Energi och lokala biltvättar

Varje år genomförs 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Den 22–23 april är det den stora biltvättarhelgen som ska få fler hemmatvättare att göra rätt.

Person som tvättar en bil

Syftet med biltvättarhelgen är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt. Vi har Götalands godaste dricksvatten, och det vill vi värna om.

— Vi vill hylla de som väljer att göra rätt, de som normalt tvättar bilen i en biltvätt får en välförtjänt rabatt och de som inte har vanan inne kanske tar sin första tur till biltvätten och inser fördelarna med att få bilen tvättad istället för att själv slita med miljöstörande tvättmedel, säger Sara Bjerenius, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ulricehamns kommun.

Det som är snällast mot miljön är att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall. I dessa anläggningar tas tvättvattnet hand om bättre och vattnet passerar en oljeavskiljare eller annan rening. När vattnet når kommunens reningsverk är det avskilt från miljöfarliga ämnen så som olja och tungmetaller och stör därför inte reningsverkets reningsprocess.

Bor man eller har verksamhet i ett vattenskyddsområde är det extra viktigt att vara rädd om naturen. Om fordon tvättas på gata, garageuppfart, gräsmatta eller annan likvärdig plats inom ett vattenskyddsområde riskerar det att förorena vårt dricksvatten. På ulricehamn.se finns en karta, där du kan ta reda på om fastigheten ligger inom vattenskyddsområde eller inte.

— Vi vill passa på att inspirera till miljövänlig biltvätt och uppmärksamma ”fultvätt”. Ta chansen att göra bilen vårfin denna helgen! säger Kajsa Klasson Frisell, miljöinspektör på Ulricehamns kommun.

Träffa miljö och samhällsbyggnad

Fredagen den 21 april mellan kl. 13 och 17 kommer representanter från miljö och samhällsbyggnad vara på plats hos Hallgrens Buss, Bogesunds Bil och OKQ8. De 30 första biltvättarkunderna får en liten present från kommunen och Ulricehamns Energi som tack för sin insats. Biltvättföretagen bjuder även på rabatt på själva biltvätten.

Publicerat av Ellen Haglund den 17 april 2023, senast ändrad den 17 april 2023

Kontakt