Heltid som norm

Hos oss vill vi att alla ska vilja och kunna jobba heltid. Alla nya tillsvidareanställningar i Ulricehamns kommun är på heltid. Alla medarbetare har erbjudits detsamma för att komma till rätta med ofrivillig deltid.

Heltid som norm, nytt arbetssätt

Vi ser gärna att fler vill och kan jobba mer – både för privatekonomins skull och vår möjlighet att ha vår kompetenta personal på plats i så stor utsträckning som möjligt. Det är bra för både medarbetare och dem som får vår service.

Men det kräver en omställning för att fungera i praktiken. Vi ser att vi inte kan skapa en heltidsorganisation i strukturer som traditionellt bygger på deltidsarbete. Ulricehamns kommun jobbar därför intensivt och långsiktigt med den förändring detta kräver. Vi kallar det ”heltid som norm”.

Detta innebär heltid som norm

  • Arbetsförhållandena ska bli hållbara över tid genom en sund schemaläggning
  • Att alla kan få ut en heltidsanställning i praktiken genom att planera frånvaro och behov på ett bra sätt
  • Att vi på bästa sätt förlägger arbetet över dygnet för de som behöver oss
  • Strävan mot målet att omvandla timvikariat till tillsvidareanställningar och att minimera antalet delade turer i omsorgen.

Kommunen har en särskild överenskommelse med fackförbundet Kommunal kring jobbet med ”heltid som norm”. Vår välfärdssektor var först ut. Därefter våra verksamheter inom sektor service. Arbetet kommer efterhand involvera hela kommunens verksamhet.

Publicerat av Ulrika Emtervall den 16 november 2018, senast ändrad den 6 oktober 2021 av Eva Wallin

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?