Musikskolan

Information med anledning av covid-19

Fortsatt gäller att du som deltar i undervisningen ska vara frisk, inte omfattas av karantän och följa folkhälsomyndighetens råd gällande god handhygien och att hålla avståndet. För att minimera antalet individer i lokalerna sker all hämtning och lämning utomhus.

Hos oss kan du lära dig allt från sång, piano och gitarr till stråkinstrument, blåsinstrument och slagverk. Eller varför inte prova kurser som bild och form, film och foto, teater eller show? Här finns något för alla och vi hoppas att du ska hitta något som passar just dig!

Anmäl dig till musikskolan

Boka kurs på musikskolan

Avgifter och familjerabatter:

 • Första kursen 725 kronor per termin.
 • Andra kursen 362 kronor per termin.
 • Tredje kursen 362 kronor per termin.
 • Fjärde kursen och vidare 181 kronor per termin.
 • Är du verksam i den enskilda undervisningen, instrument och sång, är kör och orkester avgiftsfri.

Musikskolans kurser

Information med anledning av covid-19

Fortsatt gäller att du som deltar i undervisningen ska vara frisk och följa folkhälsomyndighetens råd gällande god handhygien och att hålla avståndet.

Välkommen till digitalt Öppet Hus

Information om Öppet hus på Youtube

Se vår digitala vårkonsert

Vårkonsert med stipendieutdelning på Youtube

”Fredagsfeeling” på Musikskolan!

Varje fredag skapar Musikskolan ”Fredagsfeeling” inför helgen!

Instrument och kurser

I flikarna nedan hittar du mer information om vår undervisning och om våra instrument och kurser.

Om musikskolan

Musikskolan vänder sig i till elever i grundskole- och gymnasieåldern. Cirka 550 elever finns hos oss varje vecka. Alla elever har möjlighet att delta i ensemble eller orkester.

Vi följer grundskolans läsårstider och vi har undervisning både på skoltid och på eftermiddagstid. Undervisningen sker på alla skolorter i kommunen och på musikskolan, Stenbocksgatan 21 i Ulricehamn.

Kostnad för att gå på musikskolan

Undervisning på musikskolan kostar 725 kronor per termin. Om du går flera kurser eller har syskon som redan går i musikskolan får ni familjerabatt.

 • Musikskoleavgiften betalas med swish i samband med bokningen på Studyalong.
 • Musikskolan garanterar minst 28 speltillfällen per läsår.
 • Ensemblespel är avgiftsfritt för ämneselever.

Bild/form

Undervisningen sker efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar på Tingsholmsgymnasiet.

I kursen får du teckna, måla och göra skulpturer. Man får testa flera olika tekniker och material. Det är både uppgifter och fritt skapande med handledning. Ibland görs gemensamma grupparbeten med ett speciellt tema.

Lärare: Otto Mogren

Foto/film

Undervisningen sker efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar på Tingsholmsgymnasiet. I kursen får man göra animationer med lerfigurer och teckningar. Filma och fota med iPads som finns på plats. Redigera och lägga till ljud och musik till sin film. Även redigera och experimentera med foton i Photoshop på datorer.

Lärare: Otto Mogren

Show

Barn och ungdomar från sex år och uppåt ha möjlighet att börja i showgrupper. Kursen är på onsdagar i Tingsholmsgymnasiets aula.

Kursinnehåll

Dans – eleverna får testa på olika dansstilar och lära sig koreografi.
Sång – eleverna får lära sig sångteknik och får öva in en eller flera sånger tillsammans.
Teater – eleverna får prova olika uttryck, hur man förmedlar en sångtext, hur det känns att stå på scen samt göra några enkla teaterövningar

Lärare: Maria Skoglund

Teater

Undervisningen sker efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar på Musikskolan.

Lärare: Rickard Skoglund

Sång

Din sångröst är det instrument som du alltid bär med dig. Från opera till hårdrock, i alla sorters musik är det viktigt att kunna styra över rösten så att den håller.

Undervisning i solosång har vi från och med årskurs sju eftersom det krävs att rösten har en viss mognad innan man börjar utveckla den. Vi har också körsång för årskurs 3-4 och för årskurs 5-6.

Lärare: Monica Andersson och Maria Skoglund

Stråk

Violin, viola, cello, kontrabas

Stråkinstrument passar i orkestrar, i popgrupper och som soloinstrument. Varje instrument i stråkfamiljen har sin egen klang. Fiolen har en ljus och vacker ton.  Altfiolen är större och har en mörkare klang. På cello kan du spela allt från mörka bastoner till snabba, ljusa melodier. Suzukiundervisning ger barn från tre år möjlighet att börja spela. Föräldrarnas medverkan är då extra viktig. Du får låna instrument till dess att man kan använda instrument i full storlek.

Vi som undervisar i stråkinstrument är: Cecilia Ståhl, Lena Kroon och Anders Sjökvist.

Träblås

Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, saxofon

Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon ingår i träblåsfamiljen. Med dessa instrument kan man spela de flesta musikstilar. Alla träblåsinstrument passar utmärkt i orkester och ensemble, men är också bra soloinstrument. Du får låna blåsinstrument de tre första terminerna (ej blockflöjt).

Lärare: Sara Pettersson, Will Tomao och Stig Josefsson.

Bleckblås

Trumpet, kornett, horn, trombon, tuba

Bleckblåsinstrument är ett bra alternativ som ger dig möjlighet att spela i orkester. Bleckblås spelar man både i modern och klassisk musik och används också mycket som soloinstrument. Du kan prova dig fram till vilket av instrumenten som passar just dig.

Instrument kan du låna under första året.

Lärare:  Stig Josefsson och Per Utbult.

Gitarr, elgitarr och elbas

Gitarr är ett mångsidigt instrument som används i nästan alla musikstilar. Du får lära dig både ackord, melodi och solospel.

Från årskurs 7 kan man få undervisning i elgitarr.

Elbas är ett viktigt orkesterinstrument som förekommer i de flesta pop & rockgrupper. Som baselev får du lära dig att kompa olika stilar.

Musikskolan har tyvärr inte gitarrer och basar till utlåning.

Lärare: : Rickard Johansson, Jörgen Larsson, Johan Strååt, Will Tomao och Fredrik Petrini.

Piano

Piano, keyboard

Piano är ett mångsidigt instrument som används i nästan alla musikstilar. Du får lära dig både ackord, melodi och solospel.

För att få börja på piano måste man ha ett tangentinstrument hemma. Det går naturligtvis bra med digitalt piano om det har fullstora viktade tangenter .

Vi kan inte låna ut piano eller andra tangentinstrument från musikskolan.

Lärare: Karin Johansson, Stig Josefsson, Sara Pettersson, Per Utbult och Mattias Engström.

Trummor och slagverk

Trumset, pukor, marimba, xylofon, klockspel

Undervisningen sker i första hand på trumset, men efter hand får man lära sig flera olika slagverksinstrument som pukor, marimba xylofon och klockspel. Som slagverkare har du en viktig roll i de flesta orkestrar och rockgrupper.

Musikskolan har inte trumset till utlåning, man behöver ha ett eget hemma.

Lärare: Lucas Edman.

Ensemble

Ensemble, kör, orkester

Som musiker är det viktigt att man spelar med andra. På musikskolan finns det orkestrar för alla instrumentgrupper.

Blåsorkester
Stråkorkester
Symfoniorkester
Kör
Rockgrupper
Sångensemble
Slagverkensemble
Gitarrorkester/ensemble

Intro

Intro för årkurs 1-3

Intro är en förberedande kurs där du som elev under en termin får prova de olika instrument som musikskolan erbjuder undervisning i. Genom Intro får du en allmänmusikalisk grund och tillfälle att tillsammans med andra upptäcka glädjen i att spela ett instrument.

MAP fördjupning

MAP är en fördjupningskurs som riktar sig till dig som som redan spelar ett instrument och är lite extra intresserad av musik. Du kanske funderar på att söka till estetiskt program på gymnasiet, eller en folk- eller musikhögskola?

Genom MAP får du de extra kunskaper som behövs för att lyckas med musiken.

Musikskolan vänder sig i till elever i grundskole- och gymnasieåldern. Cirka 550 elever finns hos oss varje vecka. Alla elever har möjlighet att delta i ensemble eller orkester.

Vi följer grundskolans läsårstider och vi har undervisning både på skoltid och på eftermiddagstid. Undervisningen sker på alla skolorter i kommunen och på musikskolan, Stenbocksgatan 21 i Ulricehamn.

Kostnad för att gå på musikskolan

Undervisning på musikskolan kostar 725 kronor per termin. Om du går flera kurser eller har syskon som redan går i musikskolan får ni familjerabatt.

 • Musikskoleavgiften betalas med swish i samband med bokningen på Studyalong.
 • Musikskolan garanterar minst 28 speltillfällen per läsår.
 • Ensemblespel är avgiftsfritt för ämneselever.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 24 februari 2015, senast ändrad den 21 januari 2022 av Fredrik Petrini

Adress

Stenbocksgatan 21
523 30 Ulricehamn
musikskolan@ulricehamn.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?