Estetiska programmet

Gillar du musik? Vill du sjunga och spela på skoltid? Genom estetiska programmet får du möjlighet att kombinera högskoleförberedande studier med musik.

Estet på Tingsholm

Fokus ligger på att spela och sjunga tillsammans, framträda, testa olika musikstilar, men vi jobbar också med musikproduktion, ljudteknik och entreprenörskap. Parallellt med det får du individuell undervisning i sång/instrument under alla tre åren.

Vi ger små och stora konserter i olika miljöer, både på skolan och utanför. Vi samarbetar med lokala aktörer inom musikbranschen, bjuder in gästlärare och gör studiebesök. Entreprenörskap är en kurs där dina kommunikativa och kreativa förmågor utvecklas, färdigheter som du har användning för oavsett framtida studie- och yrkesval. I kursen Gymnasiearbete får du utrymme att fördjupa dig inom ditt personliga intresseområde.

Tingsholmsgymnasiet har en lång tradition av musikutbildning och musikverksamhet. Övningsrum och instrument är lättillgängliga, du har tillgång till våra väl anpassade musiklokaler även utanför lektionstid. Skolan har utbildat många professionella musiker genom åren, men också många som har musiken som hobby eller sidoverksamhet. Att få utveckla sitt stora intresse och ägna sig åt sin passion på skoltid ger en skön känsla och energi även i andra kurser. Gemenskapen och kreativiteten stimulerar, stärker och utvecklar dig både i ditt lärande och som person.

Efter gymnasiet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program där du får grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även särskild behörighet. För att uppnå detta krävs att du tar reda på vilken särskild behörighet som behövs och väljer att läsa dessa kurser i gymnasieskolan, om de inte redan ingår obligatoriskt i programmet.

Inriktning

Vi erbjuder inriktningen Musik. Den ger kunskaper i musik från olika tider och kulturer och utvecklar elevernas musikutövande, konstnärliga skapande samt förmåga att uppleva och tolka musik.

Timplan

Gymnasiegemensamma ämnen, 1150 p:
Engelska 5 och 6, 200 p
Historia 1b, 2a,  200 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1b, 100 p
Naturkunskap 1b, 100 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1b, 100 p
Svenska/svenska som andraspråk 1–3, 300 p

Programgemensamma ämnen, 150 p:
Estetisk kommunikation 1, 100 p
Konstarterna och samhället, 50 p

Inriktning Musik, 400 p
Ensemble och körsång, 200 p
Gehörs- och musiklära 1, 100 p
Instrument eller sång 1, 100 p

Programfördjupningskurser
Moderna språk, 100 p
Engelska 7, 100 p
Entreprenörsskap, 100 p
Instrument eller sång 2, 100 p
Bruksspel och ackompanjemang, 100, p
Gymnasiearbete, 100 p
Individuellt val, 200 p

Publicerat av Mats Bogren den 27 september 2017, senast ändrad den 4 april 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?