Störande vildfåglar

Du som fastighetsägare bär huvudansvaret för att lösa problemet med störande fåglar kring din fastighet. Det är viktigt att skapa en omgivning som inte  lockar till sig fåglar och skadedjur i onödan.

Tips för att hålla borta störande fåglar

  • Håll gårdar och grönytor rena från pinnar, kvistar med mera. Fåglarna använder sådant material för att bygga sina bon med.
  • Minska antalet fåglar genom att störa dem precis innan de ska till att häcka.
  • Täck för skorstenar, nischer och andra lämpliga häckningsplatser
  • För problem med kajor som flyger in på verandor, balkonger med mera kan man pröva att hänga upp blå plastband eller linor vid platsen där de kan flyga in. En del experter menar att fåglar skyr blå färg.
  • Använd så kallade ”ögonattrapper”, som fungerar som konstgjorda rovdjursögon. Dessa kan du tillverka genom att klippa ut en cirkelrund platta med en diameter på cirka 10 centimeter. Trä, plåt och plast är bättre material än papp eftersom det ska klara av att stå ute i regn och rusk. Skivan målas på båda sidor med en svart pupill och en gul eller orange iris. Ögonattrapperna sätts lämpligen upp två och två (så att det liknar ett rovdjur) och placeras exempelvis i buskar och träd.
  • Var noggrann med avfallshantering genom att ha stängda soptunnor, komposter, papperskorgar med lock och regelbunden städning av platser där matrester kan förekomma.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 20 augusti 2019, senast ändrad den 4 april 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?