Matsedel på kommunens vård- och omsorgsboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma.

Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg. Välkommen!

Priser för måltider på våra boenden

Vecka 40

Måndag

Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val

Onsdag

Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd

Fredag

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 41

Måndag

Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås

Tisdag

Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås

Onsdag

Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

Torsdag

Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon

Fredag

Lunch: Stekt makrill, stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Räksmörgås

Söndag

Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 42

Måndag

Lunch:Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås

Onsdag

Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv

Torsdag, Offentliga måltidens dag

Lunch: Grönsakssoppa smörgås
Dessert: Kesokaka, sylt och grädde
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor

Fredag

Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Pizza vegetariana

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 43

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert:Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong

Onsdag

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Kokt korv, potatismos och gurkmajonnäs

Fredag

Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Säsongens paj

Söndag

Lunch: Kycklinglårfilé med varm hollandaise och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 44

Måndag

Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med sås och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis

Torsdag

Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis

Fredag

Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 45

Måndag

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

Tisdag

Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolökssoppa, smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Orientaliskt fisk med potatismos
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 46

Måndag

Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska efter säsong

Onsdag

Lunch: Dillköttgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd

Fredag

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnsstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert:Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 47

Måndag

Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa med smörgås

Tisdag

Lunch:  Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås

Onsdag

Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

Torsdag

Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon

Fredag

Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Pizza Vegetariana

Söndag

Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 48

Måndag

Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotrukter, smörgås

Onsdag

Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv

Torsdag

Lunch: Grönsakssoppa, smörgås
Dessert: Kesokaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Pytt i panna med ägg och rödbetor

Fredag

Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Florentine och  potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost

Söndag

Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med vegetarisk skagenröra

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 49

Måndag

Lunch: Stuvad potatis och isterband
Dessert: Bärsoppa
Kvällsmat: Pastagratäng

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Lingon med mjölk
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Onsdag

Lunch: Köttgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och kallskuret

Torsdag

Lunch: Köttfärssoppa med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos (varmkorv) rostad lök och bröd

Fredag

Lunch: Fiskrätt och potatismos
Dessert : Ugnsstekta äpplen, turkisk yoghurt med vanilj
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Köttfärsrätt med brunsås och potatis
Dessert: Parfait
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong

Söndag (Nobel)

Lunch: Förrätt: Snitt av tunnbrödsrulle Varmrätt: Stekt fisk med romsås och kokt potatis
Dessert: Julkaka
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong eller Broccoligratäng med ädelost, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 50

Måndag

Lunch: Mandelfisk med citronsås eller apelsinsås och potatis
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås

Tisdag

Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås

Onsdag (Luciadagen)

Lunch: Ugnsfärs eller Kålpudding och kokt potatis
Dessert: Lussekatt
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Kalvsylta, rödbetssallad och kokt potatis

Fredag

Lunch: Stekt fisk med kall sås och kokt potatis eller Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong

Lördag

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong

Söndag

Lunch: Pepparrotskryddad kycklinggryta, potatis eller Fetaostfylld kycklinglårfilé, tomatsås, potatis
Dessert: Julkaka
Kvällsmat: Ost och potatisomelett, grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 51

Måndag

Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis eller Köttkorv med rotmos
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa eller Minestrone-soppa, smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa eller rabarberkräm
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker

Onsdag

Lunch: Raggmunk med fläsk/Stekt fläsk med löksås
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och kallskuret

Torsdag

Lunch: Grönsakssoppa och smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor

Fredag

Lunch: Köttbullar eller Pannbiff med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås / Toast Skagen

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis eller Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Cremefraiche-tårta
Kvällsmat: Ostkaka, sylt, grädde

Söndag (Julafton)

Lunch: Julbord
Dessert: Struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 52

Måndag (Juldagen)

Lunch: Lutfisk med vit sås och potatis
Dessert: Pepparkakskladdkaka med grädde
Kvällsmat: Omelett med tillbehör (korv, skinka och köttbullar)

Tisdag (Annandag jul)

Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin, rostade rotfrukter och äppelcidersås
Dessert: Ris a la Malta
Kvällsmat: Tonfiskröra med kulpotatis och sallad

Onsdag

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever, potatis eller Gräddstuvad pyttipanna
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon eller Potatisbullar

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv (varmkorv), potatismos och gurkmajonäs

Fredag

Lunch: Kräftströmming eller Havets wallenbergare med potatismos
Dessert : Säsongens fruktsallad
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt och grönsaker

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong

Söndag (Nyårsafton)

Lunch: Lyxig fiskgratäng (potatismos, fisk, sås, riven ost)
Dessert: Apelsinparfait med flarn
Kvällsmat: Smörgåstårta och cider

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts

Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön

34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka

Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro

Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.

Måndag

Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val

Onsdag

Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd

Fredag

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 30 november 2023 av Veronica Friberg

Hjälpte informationen på denna sida dig?