Vecka 47
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grönkålssoppa med ägghalva och smörgås
Tisdag
Lunch: Fisk med senap- och dragon och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och kokt potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Svartvinbärspaj och vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Stekt fisk serveras med potatismos och kall sås
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Lördag
Lunch: Ugnsfärs a la Lindström serveras med brunsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé serveras med varm örthollandaisesås och potatis
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse och sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 48
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Varm chokladmjölk serveras med ägg och sill smörgås
Tisdag
Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Raggmunk och stekt fläsk
Onsdag
Lunch: Kåldolmar serveras med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blomkålsgratäng
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé och ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill- och räkor serveras med potatismos
Dessert : Yoghurtglass med mango och banan
Kvällsmat: Tacopaj
Lördag
Lunch: Järpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse och hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa och smörgås
Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårfilé serveras med sås och potatis
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 49
Måndag
Lunch: Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv serveras med rotmos
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika- och purjolökssås och potatis
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Grönsakspytt serveras med kall senapssås
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och potatis
Dessert: Krusbärskaka med toscatäcke och vaniljsås
Kvällsmat: Ost- och potatisomelette
Lördag
Lunch: Tre rätters Nobel meny
Dessert: Citronfromage toppad med choklad och citronmeliss
Kvällsmat: Skinkfrestelse
Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårfilé serveras med sås och potatis
Dessert: Lingonparfait
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 50
Måndag
Lunch: Stuvad potatis serveras med isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Jordärtskockssoppa med krispiga rotfrukter och smörgås
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna serveras med ägg och rödbetor
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa och ostsmörgås
Dessert: Lingonkaka
Kvällsmat: Halv special med bröd, potatismos och rostad lök
Fredag
Lunch: Citrus- och persiljebakad fisk serveras med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen serveras med kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Plommonfärs serveras med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler serveras med kall paprikasås och potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 51
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat- och lök serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning
Tisdag
Lunch: Mandelfisk serveras med citronsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa och smörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning och sallad
Torsdag
Lunch: Kålsoppa med frikadeller och ostsmörgås
Dessert: Björnbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatisbullar serveras med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Kokt fisk serveras med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och ägghalva
Julafton
Lunch: Julbord
Dessert: Kaffe och struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Juldagen
Lunch: Lutfisk serveras med vitsås och kokt potatis
Dessert: Pepparkakskladdkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 52
Annandag jul
Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin serveras med rostade rotfrukter
Dessert: Ris a la malta
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa serveras med smörgås
Onsdag
Lunch: Biff stroganoff serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv serveras med stekt potatis och stuvad spenat
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Bondomelette
Fredag
Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm och mjölk
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost och sallad
Nyårsafton
Lunch: Lyxig fiskgratäng
Dessert: Apelsinparfait med flarn
Kvällsmat: Smörgåstårta
Nyårsdagen
Lunch: Skinkstek serveras med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Créme fraichetårta med julsmaker
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med skagenröra
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 1
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grönkålsoppa med ägghalva och smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs
Trettondagsafton
Lunch: Litet julbord
Dessert: Kaffe och pepparkaka
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse och sallad
Trettondagen
Lunch: Lutfisk serveras med vitsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé serveras med varm örthollandaisesås och potatis
Dessert: Havrepanacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 2
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv
Tisdag
Lunch: Stekt makrill serveras med stuvad spenat och potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Blodpudding med stekt potatis och lingon
Onsdag
Lunch: Kålpudding serveras med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blomkålsgratäng
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé och ostsmörgås
Dessert: Äppelkaka
Kvällsmat: Kalvsylta serveras med rödbetssallad och potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill- och räkor serveras med potatismos
Dessert : Yoghurtglass med mango och banan
Kvällsmat: Tacopaj
Lördag
Lunch: Järpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse och hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa och smörgås
Söndag
Lunch: Kotlettrad serveras med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 3
Måndag
Lunch: Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding och saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika- och purjolökssås och potatis
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Grönsakspytt serveras med kall senapssås
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och potatis
Dessert: Krusbärskaka med toscatäcke och vaniljsås
Kvällsmat: Ost och potatisomelette
Lördag
Lunch: Stekt fisk serveras med rödbetssås och potatis
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Skinkfrestelse
Söndag
Lunch: Festaostfylld kycklinglårfilé serveras med soltorkad tomatsås och potatis
Dessert: Lingonparfait
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 4
Måndag
Lunch: Stuvad potatis serveras med isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Jordärtskockssoppa med krispiga rotfrukter och smörgås
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna med ägg och rödbetor
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa och ostsmörgås
Dessert: Lingonkaka
Kvällsmat: Halv special med bröd, potatismos och rostad lök
Fredag
Lunch: Citrus- och persiljebakad fisk serveras med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen serveras med kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Plommonfärs serveras med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad och stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler serveras med kall paprikasås och potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 5
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat- och lök serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning
Tisdag
Lunch: Mandelfisk serveras med citronsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa och smörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med skagenröra
Torsdag
Lunch: Kålsoppa med frikadeller och ostsmörgås
Dessert: Björnbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatisbullar serveras med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Kokt fisk serveras med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning
Lördag
Lunch: Persiljejärpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Äpple- och päronparfait
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och sallad
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin serveras med rostade rotfrukter
Dessert: Kladdkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 6
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med stekt fläsk
Tisdag
Lunch: Stekt fisk serveras med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa och smörgås
Onsdag
Lunch: Biff stroganoff och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv med stekt potatis och stuvad spenat
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor med sylt
Kvällsmat: Bondomelette
Fredag
Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Räksmörgås
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine serveras med potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost och sallad
Söndag
Lunch: Skinkstek serveras med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremé fraiche-tårta
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och ägghalva
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 7
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grönkålsoppa med ägghalva och smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Vaniljhjärta
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Svart vinbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv med potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Stekt fisk serveras med potatismos och kall sås
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras ned honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé serveras med varm örthollandaisesås och potatis
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse och sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Om vår mat
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grönkålssoppa med ägghalva och smörgås
Tisdag
Lunch: Fisk med senap- och dragon och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och kokt potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Svartvinbärspaj och vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Stekt fisk serveras med potatismos och kall sås
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Lördag
Lunch: Ugnsfärs a la Lindström serveras med brunsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé serveras med varm örthollandaisesås och potatis
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse och sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Varm chokladmjölk serveras med ägg och sill smörgås
Tisdag
Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Raggmunk och stekt fläsk
Onsdag
Lunch: Kåldolmar serveras med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blomkålsgratäng
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé och ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill- och räkor serveras med potatismos
Dessert : Yoghurtglass med mango och banan
Kvällsmat: Tacopaj
Lördag
Lunch: Järpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse och hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa och smörgås
Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårfilé serveras med sås och potatis
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Måndag
Lunch: Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv serveras med rotmos
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika- och purjolökssås och potatis
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Grönsakspytt serveras med kall senapssås
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och potatis
Dessert: Krusbärskaka med toscatäcke och vaniljsås
Kvällsmat: Ost- och potatisomelette
Lördag
Lunch: Tre rätters Nobel meny
Dessert: Citronfromage toppad med choklad och citronmeliss
Kvällsmat: Skinkfrestelse
Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårfilé serveras med sås och potatis
Dessert: Lingonparfait
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stuvad potatis serveras med isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Jordärtskockssoppa med krispiga rotfrukter och smörgås
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna serveras med ägg och rödbetor
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa och ostsmörgås
Dessert: Lingonkaka
Kvällsmat: Halv special med bröd, potatismos och rostad lök
Fredag
Lunch: Citrus- och persiljebakad fisk serveras med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen serveras med kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Plommonfärs serveras med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler serveras med kall paprikasås och potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat- och lök serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning
Tisdag
Lunch: Mandelfisk serveras med citronsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa och smörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning och sallad
Torsdag
Lunch: Kålsoppa med frikadeller och ostsmörgås
Dessert: Björnbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatisbullar serveras med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Kokt fisk serveras med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och ägghalva
Julafton
Lunch: Julbord
Dessert: Kaffe och struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Juldagen
Lunch: Lutfisk serveras med vitsås och kokt potatis
Dessert: Pepparkakskladdkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Annandag jul
Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin serveras med rostade rotfrukter
Dessert: Ris a la malta
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa serveras med smörgås
Onsdag
Lunch: Biff stroganoff serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv serveras med stekt potatis och stuvad spenat
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Bondomelette
Fredag
Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm och mjölk
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost och sallad
Nyårsafton
Lunch: Lyxig fiskgratäng
Dessert: Apelsinparfait med flarn
Kvällsmat: Smörgåstårta
Nyårsdagen
Lunch: Skinkstek serveras med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Créme fraichetårta med julsmaker
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med skagenröra
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grönkålsoppa med ägghalva och smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs
Trettondagsafton
Lunch: Litet julbord
Dessert: Kaffe och pepparkaka
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse och sallad
Trettondagen
Lunch: Lutfisk serveras med vitsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé serveras med varm örthollandaisesås och potatis
Dessert: Havrepanacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv
Tisdag
Lunch: Stekt makrill serveras med stuvad spenat och potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Blodpudding med stekt potatis och lingon
Onsdag
Lunch: Kålpudding serveras med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blomkålsgratäng
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé och ostsmörgås
Dessert: Äppelkaka
Kvällsmat: Kalvsylta serveras med rödbetssallad och potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill- och räkor serveras med potatismos
Dessert : Yoghurtglass med mango och banan
Kvällsmat: Tacopaj
Lördag
Lunch: Järpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse och hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa och smörgås
Söndag
Lunch: Kotlettrad serveras med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding och saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika- och purjolökssås och potatis
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Grönsakspytt serveras med kall senapssås
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och potatis
Dessert: Krusbärskaka med toscatäcke och vaniljsås
Kvällsmat: Ost och potatisomelette
Lördag
Lunch: Stekt fisk serveras med rödbetssås och potatis
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Skinkfrestelse
Söndag
Lunch: Festaostfylld kycklinglårfilé serveras med soltorkad tomatsås och potatis
Dessert: Lingonparfait
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stuvad potatis serveras med isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Jordärtskockssoppa med krispiga rotfrukter och smörgås
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna med ägg och rödbetor
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa och ostsmörgås
Dessert: Lingonkaka
Kvällsmat: Halv special med bröd, potatismos och rostad lök
Fredag
Lunch: Citrus- och persiljebakad fisk serveras med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen serveras med kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Plommonfärs serveras med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad och stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler serveras med kall paprikasås och potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat- och lök serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning
Tisdag
Lunch: Mandelfisk serveras med citronsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa och smörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med skagenröra
Torsdag
Lunch: Kålsoppa med frikadeller och ostsmörgås
Dessert: Björnbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatisbullar serveras med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Kokt fisk serveras med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning
Lördag
Lunch: Persiljejärpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Äpple- och päronparfait
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och sallad
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin serveras med rostade rotfrukter
Dessert: Kladdkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med stekt fläsk
Tisdag
Lunch: Stekt fisk serveras med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa och smörgås
Onsdag
Lunch: Biff stroganoff och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv med stekt potatis och stuvad spenat
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor med sylt
Kvällsmat: Bondomelette
Fredag
Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Räksmörgås
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine serveras med potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost och sallad
Söndag
Lunch: Skinkstek serveras med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremé fraiche-tårta
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och ägghalva
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grönkålsoppa med ägghalva och smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Vaniljhjärta
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Svart vinbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv med potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Stekt fisk serveras med potatismos och kall sås
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras ned honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé serveras med varm örthollandaisesås och potatis
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse och sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.