Vecka 33
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Grön ärtpuresoppa, creme fraicheklick
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 21
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert : Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Stekt torsk med romsås och kokt potatis
Dessert: Budapest-bakelse med rabarbercurd och kokos
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Morsdags-tårta
Kvällsmat: Skinkfrestelse, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 22
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, vaniljsås
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnsstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch:Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 23
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Nationaldagen: Smörgåsbord
Dessert: Rulltårtsbakelse
Kvällsmat: Räksmörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Kokt fisk med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Pizza Blanco med västerbottencreme
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 24
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Skinkstek,vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraiche-tårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Pizza Bianco med primörer och ruccola
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin serveras med rostade rotfrukter och äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 25
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Chili con carne med havreris/potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Wienerkorv, potatismos och gurkmajonäs
Fredag
Lunch: Midsommarafton: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Färska jordgubbar och vispad grädde
Kvällsmat: Smörgåstårta
Lördag
Lunch: Bräckt kassler med potatisgratäng, tomatsallad
Dessert: Kesogrädde med skogsbärsås
Kvällsmat: Kall räkpaj med sallad
Söndag
Lunch: Inkokt kall lax med sauce verte och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Omelett med tillbehör och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 26
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Tisdag
Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbär- och svarta vinbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango och banan
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 27
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Grön ärtpuresoppa, creme fraicheklick
Dessert: Kesokaka/Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert : Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt och grönsaker
Lördag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Färska jordgubbar och vispad grädde
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 28
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Prinsesstårta/bakelse
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljglass och hallonkompott
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 29
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pastasallad med tonfisk och kapris
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Färska jordgubbar och vispad grädde
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Pizza Blanco med västerbottencreme, tomat och isbergsallad
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 30
Måndag
Lunch:Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag
Lunch: Färssoppa med rotfrukter, smörgås
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch:Skinkstek,vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 31
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert:Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Chili con carne med havreris/potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Wienerkorv, potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Kall räkpaj med sallad
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé, currysås och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 32
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Tisdag
Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbär- och svarta vinbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango och banan
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Om vår mat
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Grön ärtpuresoppa, creme fraicheklick
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert : Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Stekt torsk med romsås och kokt potatis
Dessert: Budapest-bakelse med rabarbercurd och kokos
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Morsdags-tårta
Kvällsmat: Skinkfrestelse, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, vaniljsås
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnsstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch:Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Nationaldagen: Smörgåsbord
Dessert: Rulltårtsbakelse
Kvällsmat: Räksmörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Kokt fisk med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Pizza Blanco med västerbottencreme
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Skinkstek,vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraiche-tårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Pizza Bianco med primörer och ruccola
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin serveras med rostade rotfrukter och äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert:Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Chili con carne med havreris/potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Wienerkorv, potatismos och gurkmajonäs
Fredag
Lunch: Midsommarafton: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Färska jordgubbar och vispad grädde
Kvällsmat: Smörgåstårta
Lördag
Lunch: Bräckt kassler med potatisgratäng, tomatsallad
Dessert: Kesogrädde med skogsbärsås
Kvällsmat: Kall räkpaj med sallad
Söndag
Lunch: Inkokt kall lax med sauce verte och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Omelett med tillbehör och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Tisdag
Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbär- och svarta vinbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango och banan
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Grön ärtpuresoppa, creme fraicheklick
Dessert: Kesokaka/Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert : Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt och grönsaker
Lördag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Färska jordgubbar och vispad grädde
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Pannkaksrulle med räkor och pepparrot, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Prinsesstårta/bakelse
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljglass och hallonkompott
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Pastasallad med tonfisk och kapris
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Färska jordgubbar och vispad grädde
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Pizza Blanco med västerbottencreme, tomat och isbergsallad
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch:Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag
Lunch: Färssoppa med rotfrukter, smörgås
Dessert: Kesokaka/Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch:Skinkstek,vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert:Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Chili con carne med havreris/potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Wienerkorv, potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Matjesill, gräddfil. gräslök och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Kall räkpaj med sallad
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé, currysås och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Tisdag
Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbär- och svarta vinbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango och banan
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.