Vecka 40
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 41
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Stekt makrill, stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Räksmörgås
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 42
Måndag
Lunch:Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag, Offentliga måltidens dag
Lunch: Grönsakssoppa smörgås
Dessert: Kesokaka, sylt och grädde
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Pizza vegetariana
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 43
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert:Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Kokt korv, potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Säsongens paj
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé med varm hollandaise och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 44
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med sås och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 45
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolökssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Orientaliskt fisk med potatismos
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 46
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska efter säsong
Onsdag
Lunch: Dillköttgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnsstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert:Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 47
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa med smörgås
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Pizza Vegetariana
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 48
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotrukter, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag
Lunch: Grönsakssoppa, smörgås
Dessert: Kesokaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Pytt i panna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost
Söndag
Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med vegetarisk skagenröra
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 49
Måndag
Lunch: Stuvad potatis och isterband
Dessert: Bärsoppa
Kvällsmat: Pastagratäng
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Lingon med mjölk
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Onsdag
Lunch: Köttgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och kallskuret
Torsdag
Lunch: Köttfärssoppa med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos (varmkorv) rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Fiskrätt och potatismos
Dessert : Ugnsstekta äpplen, turkisk yoghurt med vanilj
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Köttfärsrätt med brunsås och potatis
Dessert: Parfait
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Söndag (Nobel)
Lunch: Förrätt: Snitt av tunnbrödsrulle Varmrätt: Stekt fisk med romsås och kokt potatis
Dessert: Julkaka
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong eller Broccoligratäng med ädelost, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 50
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås eller apelsinsås och potatis
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås
Onsdag (Luciadagen)
Lunch: Ugnsfärs eller Kålpudding och kokt potatis
Dessert: Lussekatt
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Kalvsylta, rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Stekt fisk med kall sås och kokt potatis eller Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Pepparrotskryddad kycklinggryta, potatis eller Fetaostfylld kycklinglårfilé, tomatsås, potatis
Dessert: Julkaka
Kvällsmat: Ost och potatisomelett, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 51
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis eller Köttkorv med rotmos
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa eller Minestrone-soppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa eller rabarberkräm
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker
Onsdag
Lunch: Raggmunk med fläsk/Stekt fläsk med löksås
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och kallskuret
Torsdag
Lunch: Grönsakssoppa och smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Köttbullar eller Pannbiff med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås / Toast Skagen
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis eller Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Cremefraiche-tårta
Kvällsmat: Ostkaka, sylt, grädde
Söndag (Julafton)
Lunch: Julbord
Dessert: Struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Vecka 52
Måndag (Juldagen)
Lunch: Lutfisk med vit sås och potatis
Dessert: Pepparkakskladdkaka med grädde
Kvällsmat: Omelett med tillbehör (korv, skinka och köttbullar)
Tisdag (Annandag jul)
Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin, rostade rotfrukter och äppelcidersås
Dessert: Ris a la Malta
Kvällsmat: Tonfiskröra med kulpotatis och sallad
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever, potatis eller Gräddstuvad pyttipanna
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon eller Potatisbullar
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv (varmkorv), potatismos och gurkmajonäs
Fredag
Lunch: Kräftströmming eller Havets wallenbergare med potatismos
Dessert : Säsongens fruktsallad
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt och grönsaker
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong
Söndag (Nyårsafton)
Lunch: Lyxig fiskgratäng (potatismos, fisk, sås, riven ost)
Dessert: Apelsinparfait med flarn
Kvällsmat: Smörgåstårta och cider
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Om vår mat
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska val
Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke, glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Stekt makrill, stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbsås
Kvällsmat: Räksmörgås
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch:Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag, Offentliga måltidens dag
Lunch: Grönsakssoppa smörgås
Dessert: Kesokaka, sylt och grädde
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Pizza vegetariana
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med Vegetarisk skagenröra, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert:Äppelsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon, potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng, grönsaker efter säsong
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och potatis
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon
Torsdag
Lunch: Högsbosoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberpaj med glass
Kvällsmat: Kokt korv, potatismos och gurkmajonnäs
Fredag
Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Säsongens fruktsallad severas med vaniljkeso
Kvällsmat: Omelett med tillbehör, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Säsongens paj
Söndag
Lunch: Kycklinglårfilé med varm hollandaise och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall senapssås
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med sås och kokt potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa/ Minestrone-soppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kålpudding med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker och stekt potatis
Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé, smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Yoghurt glass med mango
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Järpar med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Gino, vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Kall nyponsoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås
Tisdag
Lunch: Köttkorv och rotmos
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Potatis och purjolökssoppa, smörgås
Onsdag
Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Rabarberkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, potatisbullar, vitkålslingon
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkakor, sylt och grädde
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka, grönsaker efter säsong
Fredag
Lunch: Köttfärslimpa, champinjonsås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Orientaliskt fisk med potatismos
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Potatissallad och rökt skinka
Söndag
Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé, soltorkad tomatsås, potatis
Dessert: Fläderparfait
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stuvad potatis, isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Spenatsoppa, ägghalva, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Kökets vegetariska efter säsong
Onsdag
Lunch: Dillköttgryta och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Bondomelette, grönsaker efter säsong
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Citrus och persiljebakad fisk med kall sås och potatis
Dessert: Ugnsstekta äpplen, kesella
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Ugnsfärs med brunsås och potatis
Dessert:Vaniljparfait
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling
Söndag
Lunch: Kassler med kall paprikasås och potatis
Dessert: Kladdkaka, grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Blomkålssoppa med smörgås
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås
Onsdag
Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon
Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Fredag
Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med vaniljkeso
Kvällsmat: Ost och potatisomelette, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Pizza Vegetariana
Söndag
Lunch: Kyckling med äpple- och rosmarin, rostade rotfrukter, äppelcidersås
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Äpplemos med mjölk
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk och lingon
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Färssoppa med rotrukter, smörgås
Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och prinskorv
Torsdag
Lunch: Grönsakssoppa, smörgås
Dessert: Kesokaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Pytt i panna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis
Dessert: Glass med chokladsås och rån
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost
Söndag
Lunch: Skinkstek, vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med vegetarisk skagenröra
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Stuvad potatis och isterband
Dessert: Bärsoppa
Kvällsmat: Pastagratäng
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Lingon med mjölk
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Onsdag
Lunch: Köttgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och kallskuret
Torsdag
Lunch: Köttfärssoppa med smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toscatäcke och glass
Kvällsmat: Halv special med potatismos (varmkorv) rostad lök och bröd
Fredag
Lunch: Fiskrätt och potatismos
Dessert : Ugnsstekta äpplen, turkisk yoghurt med vanilj
Kvällsmat: Varma mackor
Lördag
Lunch: Köttfärsrätt med brunsås och potatis
Dessert: Parfait
Kvällsmat: Tonfiskröra med småpotatis och grönsaker efter säsong
Söndag (Nobel)
Lunch: Förrätt: Snitt av tunnbrödsrulle Varmrätt: Stekt fisk med romsås och kokt potatis
Dessert: Julkaka
Kvällsmat: Omelett, sparrisstuvning, grönsaker efter säsong eller Broccoligratäng med ädelost, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Måndag
Lunch: Mandelfisk med citronsås eller apelsinsås och potatis
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Färssoppa med rotfrukter, smörgås
Tisdag
Lunch: Solskensmos serveras med falukorv
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Fiskpudding med kall sås
Onsdag (Luciadagen)
Lunch: Ugnsfärs eller Kålpudding och kokt potatis
Dessert: Lussekatt
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon
Torsdag
Lunch: Cowboysoppa serveras med smörgås
Dessert: Äppelkaka med glass
Kvällsmat: Kalvsylta, rödbetssallad och kokt potatis
Fredag
Lunch: Stekt fisk med kall sås och kokt potatis eller Kokt fisk med paprika och purjolökssås och potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad
Kvällsmat: Pannkaksrulle med spenatstuvning, grönsaker efter säsong
Lördag
Lunch: Persiljejärpar, gräddsås och potatis
Dessert: Glass med jordgubbssås
Kvällsmat: Äggröra och prinskorv, grönsaker efter säsong
Söndag
Lunch: Pepparrotskryddad kycklinggryta, potatis eller Fetaostfylld kycklinglårfilé, tomatsås, potatis
Dessert: Julkaka
Kvällsmat: Ost och potatisomelett, grönsaker efter säsong
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag
Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis eller Köttkorv med rotmos
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Krämig tomatsoppa eller Minestrone-soppa, smörgås
Tisdag
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa eller rabarberkräm
Kvällsmat: Stekt falukorv, stuvade grönsaker
Onsdag
Lunch: Raggmunk med fläsk/Stekt fläsk med löksås
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad och kallskuret
Torsdag
Lunch: Grönsakssoppa och smörgås
Dessert: Blåbärspaj med glass
Kvällsmat: Pyttipanna med ägg och rödbetor
Fredag
Lunch: Köttbullar eller Pannbiff med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm med mjölk
Kvällsmat: Räksmörgås / Toast Skagen
Lördag
Lunch: Fiskgratäng Florentine och potatis eller Fisk med dill och räkor serveras med potatismos
Dessert: Cremefraiche-tårta
Kvällsmat: Ostkaka, sylt, grädde
Söndag (Julafton)
Lunch: Julbord
Dessert: Struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Måndag (Juldagen)
Lunch: Lutfisk med vit sås och potatis
Dessert: Pepparkakskladdkaka med grädde
Kvällsmat: Omelett med tillbehör (korv, skinka och köttbullar)
Tisdag (Annandag jul)
Lunch: Kyckling med äpple och rosmarin, rostade rotfrukter och äppelcidersås
Dessert: Ris a la Malta
Kvällsmat: Tonfiskröra med kulpotatis och sallad
Onsdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever, potatis eller Gräddstuvad pyttipanna
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Blodpudding, stekt potatis och lingon eller Potatisbullar
Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv (varmkorv), potatismos och gurkmajonäs
Fredag
Lunch: Kräftströmming eller Havets wallenbergare med potatismos
Dessert : Säsongens fruktsallad
Kvällsmat: Tacopaj serveras med turkisk yoghurt och grönsaker
Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström, brunsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse, grönsaker efter säsong
Söndag (Nyårsafton)
Lunch: Lyxig fiskgratäng (potatismos, fisk, sås, riven ost)
Dessert: Apelsinparfait med flarn
Kvällsmat: Smörgåstårta och cider
Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.