Matsedel på kommunens vård- och omsorgsboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Välkommen, men eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg. Priser för måltider på våra boenden 

Vecka 9

MÅNDAG

Lunch: Isterband med stuvad potatis och rödbetor
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med smörgås

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: mannagrynspudding med bärkompott och grädde

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Inlagda aprikoser och vispad grädde
Kvällsmat: Hemkokt äppelkräm, smörgås med matigt pålägg

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg-och persiljesås och  kokt potatis
Dessert:Hallonsoppa

Kvällsmat: köttfärsfrestelse och sallad

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: ost och skinkpaj med kall örtsås och sallad

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Inkokta körsbärs med grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 10

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv med kokt potatis och senapssås
Dessert: Glass med kolasås
Kvällsmat: Minestronesoppa med smörgås

TISDAG

Lunch: Kaviarströmming med potatismos
Dessert: exotisk fruksoppa
Kvällsmat: Potatisbullar och bacon med lingon

ONSDAG

Lunch: Dillköttsgryta med kokt potatis
Dessert: Kaneldoftande hallonfromage
Kvällsmat: Yoghurt och smörgås med röra

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med frikadeller och mjukt bröd
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Stekt falukorv och stuvad spenat

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert : Blåbärskräm
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Plommonfärs med skysås kokt potatis och lingon
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Pestokyckling med sallad

SÖNDAG

Lunch: Kassler med potatisgratäng och gelé
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans sylt och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 11

MÅNDAG

Lunch: Falukorv i tomatgrädde och potatismos
Dessert: Fruktcoctail och grädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med créme fraicheklick och smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Kycklingpytt med kall sweetchilisås

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta och kokt potatis
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Risgrynspudding serveras med sylt och grädde

TORSDAG

Lunch: Farmors kycklingsoppa
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Korv med bröd och potatismos, gurkmajonnäs och torkad lök

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med skaldjur och potatis
Dessert: Blåbärspurésoppa
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås och potatis, serveras med lingon
Dessert: Körsbärskaka
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

SÖNDAG

Lunch: Stekt kycklingfilé, varm örthollandaise och klyftpotatis
Dessert: Pannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Tacogratäng

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 12

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta alt potatis
Dessert: Päron och moccagrädde
Kvällsmat: Varm mjölk/ choklad och smörgås med ägg och sill

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatismos
Dessert: Äppelsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

ONSDAG

Lunch: Mexikansk kycklinglåda med potatis
Dessert: glass med chokladsås
Kvällsmat: Potatis och purjolökssoppa

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Våfflor med grädde och sylt
Kvällsmat: skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med kall curryremoulad och potatis
Dessert: Äpple och päronparfait
Kvällsmat: Omelett med champinjonstuvning

LÖRDAG

Lunch: Pizzafärs med skysås och potatis
Dessert: Citronkladdkaka, grädde
Kvällsmat: Potatissallad med skinka

SÖNDAG

Lunch: Rimmad oxbringa med pepparrotssås och kokt potatis
Dessert: ugnstekta bananer med glass
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 13

MÅNDAG

Lunch: Stekt falukorv med stuvad spenat och potatis
Dessert: Inlagd persika med vispad grädde
Kvällsmat: Ängamatsoppa och smörgås

TISDAG

Lunch: stekt strömming med potatismos och lingon
Dessert: Ugnsbakade äppelklyftor med kanel och vaniljsås
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och kokt ägghalva

ONSDAG

Lunch: Bruna bönor med stekt fläsk och potatis
Dessert: jordgubbsmousse
Kvällsmat: Klassisk fruktkräm

TORSDAG

Lunch: gulaschsoppa
Dessert: Glass med rån
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

FREDAG

Lunch: Påsklunch
Dessert: Lemon limemousse med smul
Kvällsmat: Kycklingpaj med vitlökssås

LÖRDAG

Lunch: Lax med romsås och rostad potatis
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Smörgåstårta

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek med svartvinbärssås kokt potatis och gelé
Dessert: Nougatparfait
Kvällsmat: Västkustsoppa

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 14

MÅNDAG

Lunch: Kycklingfilé med äppelcidersås och klyftpotatis
Dessert: Påskpannacotta med smak av mango
Kvällsmat: Varm nyponsoppa med mandelbiskvier. Smörgås med kycklingröra

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall citronsås och potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Blodpudding med stekt potatis och lingon

ONSDAG

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever, potatis och lingon
Dessert: Jordgubb och limefromage
Kvällsmat: Kalvsylta, potatismos och rödbetssallad

TORSDAG

Lunch: spenatsoppa med ägghalva
Dessert: Rabarberpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng med kall örtsås och matvete
Dessert: Chokladpudding och vispad grädde
Kvällsmat: Pizza

LÖRDAG

Lunch: Färs a la Lindström, rödvinssås och potatis
Dessert: Hallonkladdkaka
Kvällsmat: Rotfruktgratäng och prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré, gräddsås och kokt potatis
Dessert: Äpple och kanelparfait
Kvällsmat: Bondomelett

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 15

MÅNDAG

Lunch: Isterband med stuvad potatis och rödbetor
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa, mjukt bröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och bärkompott

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås och pasta
Dessert: Inlagda aprikoser och vispad grädde
Kvällsmat: *Hemkokt äppelkräm och smörgås med matigt pålägg

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stuvad makaroner och Stekt korv

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Hallonsoppa
Kvällsmat: Köttfärsfrestelse

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar med gräddsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Ost och skinkpaj med kall örtsås

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Inkokta körsbärs med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 16

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv med senapssås och kokt potatis
Dessert: Glass med kolasås
Kvällsmat: Minestronesoppa med mjuk smörgås

TISDAG

Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Exotisk fruktsoppa
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingon

ONSDAG

Lunch: Dillköttgryta och kokt potatis
Dessert: Kaneldoftande hallonfromage
Kvällsmat: Yoghurt och smörgås med röra

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med friskadeller
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Stekt falukorv och stuvad spenat

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och kokt potatis
Dessert : Blåbärskräm
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Plommonfärs med skysås och kokt potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås

Kvällsmat: Pestokyckling med sallad

SÖNDAG

Lunch: Stekt kassler med potatisgratäng och gelé
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 17

MÅNDAG

Lunch: Falukorv i tomatgrädde och potatismos
Dessert: Fruktcoctail och grädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa, creme fraiche klick

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Manna flammeri med saftsås
                                                                                                                                                                                       Kvällsmat: Kycklingpytt med kall sweetchilisås

ONSDAG
Lunch: Fläskköttgryta och kokt potatis
Dessert: Jordgubbskräm

Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde

TORSDAG

Lunch: Farmors kycklingsoppa
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Korv med bröd och potatismos. Gurkmajonnäs och torkad lök

FREDAG

Lunch: Kycklingfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Dessert: Mjölkchokladkräm
Kvällsmat: Västenbottenpaj med dressing och salld

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Körsbärskaka
Kvällsmat: Janssons frestelse och ägghalva

SÖNDAG

Lunch: Fiskgratäng med skaldjur och kokt potatis
Dessert: Pannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Tacogratäng

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 18

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff med potatis alt pasta
Dessert: Päron och moccagrädde
Kvällsmat: Varm choklad och choklad med ägg och sill

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatis
Dessert: Äppelsoppa med rårivet äppel
Kvällsmat: Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

ONSDAG

Lunch: Mexikansk kycklinglåda med potatis
Dessert: Citrus och persiljebakad fisk med potatismos
Kvällsmat: Potatis och purjolöksoppa

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med kall curryremoulad och kokt potatis
Dessert: äpple och päronparfait
Kvällsmat: Omelett med champinjonstuvning

 

LÖRDAG

Lunch: Pizzafärs med skysås och potatis
Dessert: citronkladdkaka med grädde
Kvällsmat: Potatissallad med skinka

 

SÖNDAG

Lunch: Rimmad oxbringa med pepparrotsså
Dessert: Ugnsstekta bananer med glass
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås

 

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 19

MÅNDAG

Lunch: Stuvad spenat med falukorv och stekt potatis
Dessert: Persika med vispad grädde
Kvällsmat: Ängamatssoppa och smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt strömming med potatismos och lingon
Dessert: Ugnsbakade äppleklyftor med kanel och vaniljsås
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och kokt ägghalva

ONSDAG

Lunch: Bruna bönor med stekt fläsk och kokt potatis
Dessert: jordgubbsmousse
Kvällsmat: Klassisk fruktkräm. Mjuk smörgås med matigt pålägg

TORSDAG

Lunch: Kassler med kokt potatis och mimosasallad
Dessert: Cheesecake
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med varm örtsås och potatis
Dessert: Tropisk fruktsallad
Kvällsmat: Kycklingpaj med vitlökssås

LÖRDAG

Lunch: Färsbiffar med fetaost, tomatsås och potatis
Dessert: Päronpaj med vispad grädde
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning

SÖNDAG

Lunch: ’skinkstek med vinbärssås och potatis. Gelé
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Västkustsoppa

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 20

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv med sås och kokt potatis
Dessert: Päron och vispad grädde
Kvällsmat: Varm nyponsoppa med mandebiskvier. Smörgås med kycklingröra

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall citronsås och kokt potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Blodpudding med stekt potatis och lingon

ONSDAG

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever, potatis och lingon
Dessert: Jordgubb-och lingonfromage
Kvällsmat: Kalvsylta, potatismos och rödbetssallad

TORSDAG

Lunch: Spenatsoppa med ägghalva
Dessert: Rabarberpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stuvad potatis och stekt korv

FREDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng och potatismos
Dessert: Chokladpudding och vispad grädde
Kvällsmat: Pizza och sallad

LÖRDAG

Lunch: Färs a la Lindström, rödvinssås och potatis
Dessert: Hallonkladdkaka
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng med prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Äpple och kanelparfait
Kvällsmat: Bondomelett med sallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 21

MÅNDAG

Lunch: isterband med stuvad potatis och rödbetor
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa, bröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med bärkompott och grädde

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås och pasta
Dessert: Inlagda aprikoser med grädde                                                                                                                                                                                  Kvällsmat: Hemkokt äppelkräm. Smörgås och matigt pålägg

TORSDAG

Lunch:Högsbosoppa
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg/persiljesås och kokt potatis
Dessert: Hallonsoppa
Kvällsmat: Köttfärsfrestelse

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar med gräddsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Ost-och skinkpaj med kall örtsås

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Inkokta körsbär och grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt, smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se

MÅNDAG

Lunch: Isterband med stuvad potatis och rödbetor
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med smörgås

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: mannagrynspudding med bärkompott och grädde

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Inlagda aprikoser och vispad grädde
Kvällsmat: Hemkokt äppelkräm, smörgås med matigt pålägg

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg-och persiljesås och  kokt potatis
Dessert:Hallonsoppa

Kvällsmat: köttfärsfrestelse och sallad

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar, gräddsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: ost och skinkpaj med kall örtsås och sallad

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Inkokta körsbärs med grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 3 mars 2021 av Marie Winblad von Walter

Hjälpte informationen på denna sida dig?