Matsedel på kommunens vård- och omsorgsboenden

Äldre person som äter lunch

Här nedanför i flikarna för respektive kök kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden de närmsta 2 veckorna .

Måndag till fredag erbjuds det alltid ett alternativ till dagens rätt. På hemsidan syns enbart dagens rätt men om du är nyfiken på andra alternativ eller vill komma och äta i en av våra öppna restauranger kontakta respektive kök. På Solrosen och Parkgården har vi öppet våra restauranger för alla under lunchen och du är välkommen att äta tillsammans med våra trevliga pensionärer.

Välkommen!

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Priser för måltider på våra boenden

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts

Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön

34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka

Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro

Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.

Solrosen

Vecka 12

Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos och kall sås
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås

Tisdag
Lunch: Gräddstuvad pytt i panna med rödbetor och stekt ägg
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Onsdag
Lunch: Kökets val
Dessert: Bärkräm med mjölk
Kvällsmat: Bondomelett med varma grönsaker

Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatis och gurkmajonnäs

Fredag
Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Fruktsallad
Kvällsmat: Tacopaj med kall sås och grönsaker

Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra med kokt potatis och grönsaker

Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårflé med örthollandaise och kokt potatis
Dessert: Inkokta körsbär med vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse

Vecka 13

Måndag
Lunch: Isterband och stuvad potatis
Dessert: Våfflor med sylt och grädde
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng

Tisdag
Lunch: Stekt strömming med potatismos och lingon
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad med kallskuret

Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa och smörgås
Dessert: Rabarberkaka med glass
Kvällsmat: Halvspecial med potatismos och rostad lök

Fredag
Lunch: Påsklunch
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Omelett med stuvning

Lördag
Lunch: Varmrökt lax med romsås och kokt potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Smörgåstårta

Söndag
Lunch: Kotlettrad med rödvinssky och potatisgratäng
Dessert: Vit kladdkaka med hallon och grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med kokt potatis

Hökerumsgården

Vecka 12

Måndag
Lunch: Fylld lunchkorv med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås

Tisdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och kokt potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Onsdag
Lunch: Köttfärslimpa med brunsås och kokt potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Omelett med stuvning

Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatis och gurkmajonnäs

Fredag
Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Fruktsallad
Kvällsmat: Säsongens paj

Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra med kokt potatis och grönsaker

Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårflé med örthollandaise och kokt potatis
Dessert: Inkokta körsbär med vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse

Vecka 13

Måndag
Lunch: Isterband och stuvad potatis
Dessert: Våfflor med sylt och grädde
Kvällsmat: Grönsaksgratäng

Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Omelett med stuvning

Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Rabarberkaka med glass
Kvällsmat: Halvspecial med potatismos och rostad lök

Fredag
Lunch: Påsklunch
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Omelett med stuvning

Lördag
Lunch: Varmrökt lax med romsås och kokt potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Smörgåstårta

Söndag
Lunch: Stek med rödvinssky och potatisgratäng
Dessert: Kladdkaka med grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med kokt potatis

Parkgården

Vecka 12

Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa serveras med smörgås

Tisdag
Lunch: Gräddstuvad pytt i panna med rödbetor och stekt ägg
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Onsdag
Lunch: Köttfärsgryta med vitkål och kokt potatis
Dessert: Krusbärskräm med mjöl
Kvällsmat: Omelett med champinjonstuvning

Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatis och gurkmajonnäs

Fredag
Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Fruktsallad
Kvällsmat: Tacopaj med turkisk yoghurt och sallad

Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra med kokt potatis och grönsaker

Söndag
Lunch: Kycklinggryta med rotfrukter och timjan serveras med kokt potatis
Dessert: Inkokta körsbär med vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse

Vecka 13

Måndag
Lunch: Isterband och dillstuvad potatis
Dessert: Våfflor med sylt och grädde
Kvällsmat: Grönsaksgratäng

Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad med rökt skinka

Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Rabarberkaka med glass
Kvällsmat: Halvspecial med potatismos och rostad lök

Fredag
Lunch: Påsklunch
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning

Lördag
Lunch: Varmrökt lax med romsås och kokt potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Smörgåstårta

Söndag
Lunch: Skinkstek med skysås och potatisgratäng
Dessert: Kladdkaka med grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med kokt potatis

Ekero

Vecka 12

Måndag
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Ängamatssoppa serveras med smörgås

Tisdag
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever och kokt potatis
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Onsdag
Lunch: Kökets val
Dessert: Kökets val
Kvällsmat: Kökets val

Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatis och gurkmajonnäs

Fredag
Lunch: Kräftströmming med potatismos
Dessert: Fruktsallad
Kvällsmat: Säsongens paj

Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra med kokt potatis och grönsaker

Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårflé med örthollandaise och kokt potatis
Dessert: Inkokta körsbär med vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse

Vecka 13

Måndag
Lunch: Isterband och stuvad potatis
Dessert: Våfflor med sylt och grädde
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Tisdag
Lunch: Stekt sillflundra med potatismos och lingon
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Onsdag
Lunch: Dillköttsgryta med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatissallad med rökt skinka

Torsdag
Lunch: Hedvigsoppa och smörgås
Dessert: Rabarberkaka med toskatäcka och grädde
Kvällsmat: Halvspecial med potatismos och rostad lök

Fredag
Lunch: Påsklunch
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Smörgåstårta

Lördag
Lunch: Varmrökt lax med romsås och kokt potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning och sallad

Söndag
Lunch: Skinkstek med rödvinssky och potatisgratäng
Dessert: Kladdkaka med grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med kokt potatis

Ryttershov

Vecka 12

Måndag
Lunch: Fylld lunchkorvmed potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås

Tisdag
Lunch: Gräddstuvad pyttipanna
Dessert: Dessertkaka
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Onsdag
Lunch: Färsrätt med brunsås och kokt potatis
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Pastagratäng med heta grönsaker

Torsdag
Lunch: Ärtsoppa med fläsk och smörgås
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs

Fredag
Lunch: Havets dill- och citronbiff med potatismos
Dessert: Fruktsallad
Kvällsmat: Säsongens paj

Lördag
Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Gubbröra med kokt potatis och grönsaker

Söndag
Lunch: Stekt kycklinglårflé med örthollandaise och kokt potatis
Dessert: Inkokta körsbär med vaniljglass
Kvällsmat: Varm smörgåsbakelse

Vecka 13

Måndag
Lunch: Isterband och stuvad potatis
Dessert: Våfflor med sylt och grädde
Kvällsmat: Krämig grönsaksgratäng

Tisdag
Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Onsdag
Lunch: Burgundisk köttgryta med kokt potatis
Dessert: Glass med chokladsås
Kvällsmat: Potatissallad med örtmarinerad kyckling

Torsdag
Lunch: Gulaschsoppa och hembakat bröd
Dessert: Rabarberkaka med vaniljsås
Kvällsmat: Winerkorv med potatismos och gurkmajonnäs

Fredag
Lunch: Påsklunch
Dessert: Rulltårtebakelse
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning och sallad

Lördag
Lunch: Varmrökt lax med romsås och kokt potatis
Dessert: Parfait
Kvällsmat: Smörgåstårta

Söndag
Lunch: Kotlettrad med rödvinssky och potatisgratäng
Dessert: Kladdkaka med grädde
Kvällsmat: Tonfiskröra med kokt potatis

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts

Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön

34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka

Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro

Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 18 mars 2024 av Veronica Friberg

Hjälpte informationen på denna sida dig?