Vecka 36
MÅNDAG
Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med smörgås
TISDAG
Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde
ONSDAG
Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Fläskpannkaka, lingon
TORSDAG
Lunch: Kött-och grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stuvade makaroner och stekt korv, grönsaker
FREDAG
Lunch: Kokt fisk med ägg-och persiljesås och potatis
Dessert: Krämig mangogratäng med pasta
Kvällsmat: Skinkfrestelse
LÖRDAG
Lunch: Persiljejärpar, sås och potatis
Dessert: Päron och ingefärsgrädde
Kvällsmat: Broccoli och ädelostpaj med kall sås och sallad
SÖNDAG
Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis.
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 37
MÅNDAG
Lunch: Isterband serveras med stuvad potatis
Dessert: Aprikoser och grädde
Kvällsmat: Yoggi med smörgås och stekt ägg
TISDAG
Lunch: Stekt fisk med remouladsås, kokt potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Potatisbullar/blodpudding med lingonsylt
ONSDAG
Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kräftströmming med potatismos
TORSDAG
Lunch: Hedvigsoppa med ostsmörgås
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås
FREDAG
Lunch: tacofisk med potatismos
Dessert : Saftkräm med banan (Fjällkräm)
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning
LÖRDAG
Lunch: Plommonfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng med prinskorv
SÖNDAG
Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Äppelparfait
Kvällsmat: Falsk kalvdans sylt och vispad grädde
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 38
MÅNDAG
Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat/lök serveras med potatismos
Dessert: Päron serveras med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa serveras med créme fraicheklick
TISDAG
Lunch: Kokt fisk med paprika/purjolökssås med potatis
Dessert: Jordgubb -och rabarberkräm
Kvällsmat: Blomkålsgratäng med rökt skinka
ONSDAG
Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter och potatis
Dessert: Färsk frukt eller Fruktsallad
Kvällsmat: Mannagrynspudding serveras med sylt och grädde
TORSDAG
Lunch: Högsbosoppa med smörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stekt korv med stuvad spenat
FREDAG
Lunch: Fiskgratäng med skaldjur och potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Lasagnette
LÖRDAG
Lunch: Köttbullar med gräddsås och potatis, serveras med lingon
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva
SÖNDAG
Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 39
MÅNDAG
Lunch: Kycklingkorv Stroganoff serveras med pasta alt potatis
Dessert: Inlagda Persikor , grädde
Kvällsmat: Varm mjölk/ choklad och smörgås med gubbaröra
TISDAG
Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatismos
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Pasta med skinksås
ONSDAG
Lunch: Sötsur kycklinggryta med pasta/potatis
Dessert: Fruktcocktail och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs
TORSDAG
Lunch: Potatis och purjolöksoppa
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Persiljestuvade morötter och köttbullar
FREDAG
Lunch: Fiskbiffar med gräddfilssås serveras med potatismos
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Bondomelett
LÖRDAG
Lunch: Ugnsfärs med svamp/paprikasås och potatis
Dessert: Citronkladdkaka, grädde
Kvällsmat: Laxpudding med smörsås
SÖNDAG
Lunch: Oxbringa serveras med pepparrotssås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 40
MÅNDAG
Lunch: Stekt falukorv med stuvad spenat och potatis
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås
TISDAG
Lunch: Stekt fisk med kall rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Blåbärskräm
Kvällsmat: Risgrynspudding med grädde och sylt
ONSDAG
Lunch: Bruna bönor med stekt fläsk och potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Kaviarfrestelse, ägghalva och grönsaker
TORSDAG
Lunch: Italiensk kycklingsoppa
Dessert: Hallonkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Ugnslåda med keso/skinka och grönsaker
FREDAG
Lunch: Fiskgratäng med senap/dragon och potatis
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Omelett med svampstuvning, grönsaker
LÖRDAG
Lunch: Färsbiffar med fetaost, tomatsås och potatis
Dessert: Päron och ingefärsgrädde
Kvällsmat: Tonfisklåda, grönsaker
SÖNDAG
Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 41
MÅNDAG
Lunch: Fylld lunchkorv med potatismos
Dessert: Inlagda aprikoser med grädde
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, smörgås med röra
TISDAG
Lunch: Orientalisk fiskgratäng med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka
ONSDAG
Lunch: Nötköttsgryta med viltsmak och potatis
Dessert: Skogsbärsskräm
Kvällsmat: Raggmunk, bacon och grönsaker
TORSDAG
Lunch: Kålsoppa med frikadeller
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad potatis
FREDAG
Lunch: Stekt strömming med potatismos
Dessert: Persikor med melbasås
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka
LÖRDAG
Lunch: Ugnsbakad färs med skinka och ost, sås och potatis
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra, bakad potatis och sallad
SÖNDAG
Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatisgratäng
Dessert: Tropisk fruktsallad, grädde med chokladspån
Kvällsmat: Enchilada, sallad
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 42
MÅNDAG
Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa, mjukt bröd
TISDAG
Lunch: Citrus/persiljebakad fisk med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och grädde
ONSDAG
Lunch: Kalops med Kokt potatis
Dessert: Saftkräm med banan (fjällfil)
Kvällsmat: Skånsk äggakaka
TORSDAG
Lunch: Ärtsoppa
Dessert: Pannkakor med sylt och grädde
Kvällsmat: Stuvad makaroner och Stekt korv
FREDAG
Lunch: Kokt fisk med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Äppelkräm
Kvällsmat: Potatisgratäng med skinka, sallad
LÖRDAG
Lunch: Färsbiff med viltsås och potatis
Dessert: Gino och glass
Kvällsmat: Skaldjurspaj, kall sås och sallad
SÖNDAG
Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta körsbärs med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 43
MÅNDAG
Lunch: Korvgryta med dill/pepparrot serveras med potatis
Dessert: Blåbärskräm
Kvällsmat: Brödpudding med äpple och grädde
TISDAG
Lunch: Fiskbullar med hummersås och potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Potatisbullar/blodpudding med lingonsylt
ONSDAG
Lunch: Gräddstuvad kycklinglever servera med potatis och lingonsylt
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos
TORSDAG
Lunch: Cowboysoppa
Dessert: Mannaflammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås, grönsaker
FREDAG
Lunch: Stekt fisk med sweetchilisås, potatis
Dessert : Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning
LÖRDAG
Lunch: Färs Lindström med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka
SÖNDAG
Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 44
MÅNDAG
Lunch: Köttkorv med rotmos
Dessert: Päron med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa, creme fraiche klick
TISDAG
Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och stekt potatis
Dessert:Krusbärskräm Kvällsmat: Rotfrukslåda och prinskorv
ONSDAG
Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde
TORSDAG
Lunch: Gulaschsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv med stuvad spenat
FREDAG
Lunch: Krämig dillfisk med kokt potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Lasagnette, grönsaker
LÖRDAG
Lunch: Viltkryddade biffar med ädelostsås och potatis
Dessert: Chokladpudding, vispad grädde
Kvällsmat: Janssons frestelse och ägghalva
SÖNDAG
Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Toscapäron och glass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 45
MÅNDAG
Lunch: Korvgryta med ost/chili serveras med potatis alt pasta
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad bärkräm. Smörgås med kycklingröra
TISDAG
Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatis
Dessert: Saftsoppa med russin
Kvällsmat: Äppelpudding med grädde
ONSDAG
Lunch: Lingongryta serveras med potatis
Dessert: Fruktcoctail serveras med vispad grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs
TORSDAG
Lunch: Kycklingsoppa på farmors vis
Dessert: Bananpaj och glass
Kvällsmat: Köttbullar med persiljestuvade morötter
FREDAG
Lunch: Fiskgratäng med dill/kaviar och potatismos
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Kycklingpaj med kall sås, sallad
LÖRDAG
Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Päronkaka med glass
Kvällsmat: Pizza, sallad
SÖNDAG
Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 46
MÅNDAG
Lunch: Falukorv i tomatgrädde med potatismos
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Varm nyponsoppa med mandelbiskvier. Smörgås med tonfiskröra
TISDAG
Lunch: Kokt fisk med dill-och kaviarsås, potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med grädde och sylt
ONSDAG
Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Aprikoser och grädde
Kvällsmat: Kalvsylta, potatismos och rödbetssallad
TORSDAG
Lunch: Broccolisoppa
Dessert: Pannkaka med sylt
Kvällsmat: Knuts frestelse, grönsaker
FREDAG
Lunch: Stekt fisk med curryremoulad och potatis
Dessert: Rabarberkräm
Kvällsmat: Blomkålsgratäng och skinka
LÖRDAG
Lunch: Kålpudding med sås och kokt potatis
Dessert: Kladdkaka med glass
Kvällsmat: Laxpudding
SÖNDAG
Lunch: Helstekt kotlettrad med vinbärssås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 47
MÅNDAG
Lunch: Stekt korv med stuvad vitkål och potatis
Dessert: Hallonsoppa
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, smörgås med röra
TISDAG
Lunch: Orientalisk fiskgratäng serveras med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka
ONSDAG
Lunch: Biff Stroganoff serveras med potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Kaviarfrestelse, ägghalva och grönsaker
TORSDAG
Lunch: Högsbosoppa
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stuvad potatis, stekt korv och grönsaker
FREDAG
Lunch: Stekt salt sill, löksås och potatis
Dessert: Inlagda Persikor, gräddklick
Kvällsmat: Omelett med svamptuvning, grönsaker
LÖRDAG
Lunch: Pannbiff med stekt lök, sås och potatis
Dessert: Hallonmousse
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis, sallad
SÖNDAG
Lunch: Kyckling med örtsås och klyftpotatis
Dessert: Päron med grädde med krossad choklad
Kvällsmat: Skinka serveras med potatissallad
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Vecka 48
MÅNDAG
Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta
Dessert: Glass med chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa, bröd
TISDAG
Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding, sylt och grädde
ONSDAG
Lunch: Fläskköttsgryta med ananas serveras med potatis
Dessert: Saftkräm med banan (fjällkräm) Kvällsmat: Skånsk äggakaka
TORSDAG
Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkakor med sylt och grädde
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner
FREDAG
Lunch: Stekt strömming med potatismos
Dessert: Fruktkräm
Kvällsmat: Tacopaj med gräddfil, sallad
LÖRDAG
Lunch: Ugnsfärs med fetaost/persilja, sås och potatis
Dessert: Chokladpudding med grädde
Kvällsmat: Skinkfrestelse, gränsaker
SÖNDAG
Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis
Dessert: Tropisk fruktsallad med grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt, smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost
Om vår mat
Näringsrik och klimatanpassad mat
Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.
Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.
Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.
Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.
Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.
Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.
Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se
MÅNDAG
Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med smörgås
TISDAG
Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde
ONSDAG
Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Fläskpannkaka, lingon
TORSDAG
Lunch: Kött-och grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stuvade makaroner och stekt korv, grönsaker
FREDAG
Lunch: Kokt fisk med ägg-och persiljesås och potatis
Dessert: Krämig mangogratäng med pasta
Kvällsmat: Skinkfrestelse
LÖRDAG
Lunch: Persiljejärpar, sås och potatis
Dessert: Päron och ingefärsgrädde
Kvällsmat: Broccoli och ädelostpaj med kall sås och sallad
SÖNDAG
Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis.
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås
Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost