Matsedel på kommunens vård- och omsorgsboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Äldre person som äter lunch

Välkommen, men eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg.

Priser för måltider på våra boenden 

Vecka 49

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålsoppa och kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk serveras med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och vispad grädde

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter serveras med kokt potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Potatisbullar med lingonsylt

TORSDAG

Lunch: Grönsakssoppa
Dessert: Paj med vaniljsås
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Tre rätters Nobelmiddag
Dessert: Pannacotta

Kvällsmat: Västkustsoppa

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar serveras med sås och kokt potatis
Dessert: Äpple och päronparfait
Kvällsmat: Broccolipaj med kall sås

SÖNDAG

Lunch: Kyckling serveras med sås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta körsbär med vispad grädde
Kvällsmat: Kesokaka med sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 50

MÅNDAG

Lunch: Isterband och stuvad potatis
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med julig skinksmörgås

TISDAG

Lunch: Stekt fisk serveras med potatismos och kall dillsås
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Raggmunk med fläsk

ONSDAG

Lunch: Dillköttsgryta serveras med kokt potatis
Dessert: Saftkräm med banan
Kvällsmat: Tomatströmming serveras med potatismos

TORSDAG

Lunch: Vegetarisk ärtsoppa
Dessert: Pannkakor med sylt
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

FREDAG

Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos
Dessert : Kaffe och kaka
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning och sallad

LÖRDAG

Lunch: Vegetarisk kålpudding serveras med brunsås, kokt potatis och lingonsylt
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng serveras med prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Kassler serveras med champinjonsås och kokt potatis
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Kaviarfrestelse

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 51

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med ost och lök serveras med potatismos
Dessert: Konserverad frukt
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med créme fraiche klick

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med paprika och purjolöksås serveras med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna och ägg

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås och kokt potatis
Dessert: Soppa
Kvällsmat: Mannagrynspudding serveras med saftsås

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Varma mackor alt pizza

JULAFTON

Lunch: Julbord
Dessert: Kaffe och struva
Kvällsmat: Risgrynsgröt och skinksmörgås

JULDAGEN

Lunch: Lutfisk serveras med vit sås, kokt potatis och ärtor
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Ostkaka med sylt och vispad grädde

ANNANDAG JUL

Lunch: Revben serveras med gräddsås, kokt potatis och äppelmos
Dessert: Pepparkaksparfait
Kvällsmat: Omelette med juliga tillbehör

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 52

MÅNDAG

Lunch: Korv stroganoff serveras med pasta/potatis
Dessert: Persikor och grädde
Kvällsmat: Varm mjölkchoklad serveras med ägg och sill smörgås

TISDAG

Lunch: Makrill med stuvad spenat och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Kokt korv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

ONSDAG

Lunch: Italiensk kycklinggryta med pasta/potatis
Dessert: Soppa
Kvällsmat: Janssons frestelse

TORSDAG

Lunch: Grönkålssoppa med ägghalva och ostsmörgås
Dessert: Ris ala malta med saftsås
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

NYÅRSAFTON

Lunch: Fläskfilé serveras med bearnaisesås och klyftpotatis
Dessert: Apelsinparfait med flarn
Kvällsmat: Smörgåstårta

NYÅRSDAGEN

Lunch: Färskostbakad lax serveras med kall vitlökssås och kokt potatis
Dessert: Vit chokladmousse med hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa serveras med hembakt bröd

SÖNDAG

Lunch: Stekt kyckling serveras med potatisgratäng
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 1

MÅNDAG

Lunch: Rotmos serveras med fläskkorv
Dessert: Äppelmos och mjölk
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Bruna bönor med stekt fläsk och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pastagratäng

TRETTONDAGSAFTON

Lunch: Litet julbord
Dessert: Pepparkaka
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetsallad och kokt potatis

TRETTONDAGEN

Lunch: Lutfisk serveras med vitsås, kokt potatis och ärtor
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Kålpudding med brunsås, kokt potatis och lingon
Dessert: Kall nyponsoppa med kardemummagrädde
Kvällsmat: Pytt i panna

LÖRDAG

Lunch: Stekt fisk serveras med rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Tacopaj

SÖNDAG

Lunch: Kotlettrad med grönpepparsås och potatis
Dessert: Blåbärskaka och grädde
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 2

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Yoggi och smörgås med matigt pålägg

TISDAG

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk serveras med kall sås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

ONSDAG

Lunch: Biff stroganoff serveras med kokt potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Kaviarfrestelse serveras med ägghalva och grönsaker

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Halv special (korv, bröd, potatismos) serveras med rostad lök

FREDAG

Lunch: Stekt strömming serveras med potatismos och lingon
Dessert: Ugnstekta äppelklyftor och vaniljkesella
Kvällsmat: Krämig kycklinggratäng med paprika

LÖRDAG

Lunch: Järpar serveras med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Citronfromage med krossad maräng
Kvällsmat: Laxröra serveras med småpotatis och sallad

SÖNDAG

Lunch: Champinjongratinerad kassler och potatisgratäng
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 3

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv med pepparrotssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålsoppa och kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk serveras med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta hawaii serveras med kokt potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingonsylt

TORSDAG

Lunch: Grönsakssoppa
Dessert: Paj och vaniljsås
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med dill och kaviarsås, kokt potatis
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Krämig mangogratäng serveras med pasta

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar serveras med sås och potatis
Dessert: Äpple och päronparfait
Kvällsmat: Broccolipaj med kall sås

SÖNDAG

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé med soltorkad tomatsås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta körsbär med grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt och smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 4

MÅNDAG

Lunch: Ugnstekt falukorv med chilisås, senap och oregano serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Högsbosoppa och smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall dillsås och potatismos
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Kycklingpytt serveras med kall sweetchilisås

ONSDAG

Lunch: Kalops med kokt potatis och rödbetor
Dessert: Saftkräm med banan
Kvällsmat: Tomatströmming och potatismos

TORSDAG

Lunch: Köttfärs och grönsakssoppa serveras med smörgås
Dessert: Pannkakor med sylt
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

FREDAG

Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos
Dessert : Kaffe och kaka
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning och sallad

LÖRDAG

Lunch: Kålpudding med brunsås, kokt potatis och lingonsylt
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng och prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Karré serveras med sås och kokt potatis
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Kaviarlåda med bacon

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 5

MÅNDAG

Lunch: Korvstroganoff serveras med pasta
Dessert: Blåbärssoppa
Kvällsmat: Varm choklad serveras med ägg- och sill smörgås

TISDAG

Lunch: Cornflakesfisk serveras med kall vitlökssås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Spenatlåda med skinka serveras med grönsaker

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås och kokt potatis
Dessert: Konserverad frukt
Kvällsmat: Potatis och purjolökssoppa serveras med smörgås

TORSDAG

Lunch: Het morotsoppa med ostsmörgås
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatis och köttfärsgratäng serveras med sallad

FREDAG

Lunch: Rullad sillflundra i tomat och dillsås serveras med potatismos
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Husets räksmörgås/omelette med stuvning

LÖRDAG

Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och kokt potatis
Dessert: Lingonparfait med flarn
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré serveras sås och kokt potatis
Dessert: Ginos med kokos serveras med glass
Kvällsmat: Falsk kalvdans serveras med bärkompott och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 6

MÅNDAG

Lunch: Isterband med senapsstuvad potatis
Dessert: Päron serveras med vispad grädde
Kvällsmat: Lantsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Kokt fisk serveras med ägg och persiljesås, kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Kaviarfrestelse serveras med ägghalva och grönsaker

ONSDAG

Lunch: Italiensk kycklinggryta serveras med matvete
Dessert: Soppa
Kvällsmat: Klassisk fruktkräm serveras med hembakt bröd

TORSDAG

Lunch: Potatissoppa med örtolja och krisp serveras med smörgås
Dessert: Fruktpaj och vaniljsås
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning

FREDAG

Lunch: Stekt fisk serveras med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Smörgåstårta

LÖRDAG

Lunch: Bräckt kassler serveras med potatisgratäng
Dessert: Glass serveras med hallonsås och krossad maräng
Kvällsmat: Ostkaka serveras med sylt och vispad grädde

SÖNDAG

Lunch: Köttgryta med viltsmak serveras med kokt potatis
Dessert: Inkokta körsbär serveras med vaniljgrädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 7

MÅNDAG

Lunch: Rotmos med oxbringa
Dessert: Äppelmos och mjölk
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt fläsk med bruna bönor och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pastagratäng

ONSDAG

Lunch: Fiskgratäng med senap och dragon serveras med potatis
Dessert: Soppa
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och kokt potatis

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Paj
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Kall nyponsoppa med kardemummagrädde
Kvällsmat: Pytt i panna

LÖRDAG

Lunch: Kålpudding serveras brunsås, kokt potatis och lingonsylt
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Tacopaj

SÖNDAG

Lunch: Kotlettrad serveras med grönpepparsås och kokt potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 8

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Fruktsoppa
Kvällsmat: Yoggi serveras med köttbullar/pannbiff smörgås och rödbetssallad

TISDAG

Lunch: Citrus och persiljebakad fisk serveras med kall sås och kokt potatis
Dessert: Fruktsallad och grädde
Kvällsmat: Fläskpannkaka med lingonsylt

ONSDAG

Lunch: Burgundisk köttgryta med bacon och lök serveras med kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Kaviarfrestelse serveras med ägghalva och grönsaker

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med frikadeller
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Halv special (korv, bröd, potatismos) serveras med rostad lök

FREDAG

Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Krämig kycklinggratäng med paprika

LÖRDAG

Lunch: Järpar serveras med gräddsås och kokt potatis
Dessert: Citronfromage med krossad maräng
Kvällsmat: Krämig ostpaj

SÖNDAG

Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatisgratäng
Dessert: Birgittas päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 9

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Sparrissoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Mandelfisk serveras med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter serveras med kokt potatis
Dessert:
Bärkräm                                                                                                                                                                                Kvällsmat: Potatisbullar med bacon och lingonsylt

TORSDAG

Lunch: Kött och grönsakssoppa
Dessert: Katrinplommonkaka med grädde
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med dill och kaviarsås serveras med kokt potatis
Dessert: Aprikoser och vispad grädde
Kvällsmat: Ost- och potatisomelette

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar serveras med sås och kokt potatis
Dessert: Äpple och päronparfait
Kvällsmat: Broccolipaj serveras med kall sås

SÖNDAG

Lunch: Stekt kyckling serveras med sås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta körsbär och grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålsoppa och kuvertbröd

TISDAG

Lunch: Mandelfisk serveras med apelsinsås och kokt potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och vispad grädde

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter serveras med kokt potatis
Dessert: Bärkräm
Kvällsmat: Potatisbullar med lingonsylt

TORSDAG

Lunch: Grönsakssoppa
Dessert: Paj med vaniljsås
Kvällsmat: Skinkfrestelse

FREDAG

Lunch: Tre rätters Nobelmiddag
Dessert: Pannacotta

Kvällsmat: Västkustsoppa

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar serveras med sås och kokt potatis
Dessert: Äpple och päronparfait
Kvällsmat: Broccolipaj med kall sås

SÖNDAG

Lunch: Kyckling serveras med sås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta körsbär med vispad grädde
Kvällsmat: Kesokaka med sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 20 december 2021 av Marie Winblad von Walter

Hjälpte informationen på denna sida dig?