Matsedel på kommunens vård- och omsorgsboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Välkommen, men eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg.

Priser för måltider på våra boenden 

Vecka 35

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Minestronesoppa och smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

Onsdag

Lunch: Sötsur kycklinggryta serveras med havreris
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Varma mackor

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv med potatismos och gurkmajonnäs

Fredag

Lunch: Kokt fisk med dill- och kaviarsås och potatis
Dessert: Glass med hallonsås
Kvällsmat: Ost och potatisomelette

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med gräddsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis

Söndag

Lunch: Skinkstek med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Kesokaka med sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 36

Måndag

Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Varm chokladmjölk serveras med ägg och sill smörgås

Tisdag

Lunch: Makrill serveras med stuvad spenat och potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Raggmunk och stekt fläsk

Onsdag

Lunch: Kålpudding serveras med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Torsdag

Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé och ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka med vispad grädde
Kvällsmat: Kalvsylta med rödbetssallad och potatis

Fredag

Lunch: Fisk med dill- och räkor serveras med potatismos
Dessert : Yoghurtglass med mango och banan
Kvällsmat: Tacopaj

Lördag

Lunch: Järpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse och hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa och smörgås

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé serveras med soltorkad tomatsås och potatis
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 37

Måndag

Lunch: Köttkorv serveras med rotmos
Dessert: Kall nyponsoppa med kardemummagrädde
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås

Tisdag

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika- och purjolökssås och potatis
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Grönsakspytt serveras med kall senapssås

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Tomatströmming serveras med potatismos

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och potatis
Dessert: Krusbärskaka med toscatäcke och vaniljsås
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning och sallad

Lördag

Lunch: Stekt fisk serveras med rödbetssås och potatis
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Fransk potatissallad serveras med stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kotlettrad serveras med grönpepparsås och potatis
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 38

Måndag

Lunch: Stuvad potatis serveras med isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Pumpasoppa med krutonger och smörgås

Onsdag

Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blodpudding serveras med stekt potatis och lingon

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa och ostsmörgås
Dessert: Katrinplommonkaka
Kvällsmat: Halv special med bröd, potatismos och rostad lök

Fredag

Lunch: Citrus- och persiljebakad fisk serveras med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen serveras med kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Plommonfärs serveras med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Falsk kalvdans serveras med sylt och grädde

Söndag

Lunch: Kassler serveras med kall paprikasås och potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 39

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat- och lök serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och grädde

Tisdag

Lunch: Mandelfisk serveras med citronsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa och smörgås

Onsdag

Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och ägghalva

Torsdag

Lunch: Kålsoppa med frikadeller och ostsmörgås
Dessert: Björnbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatisbullar serveras med bacon och lingon

Fredag

Lunch: Kokt fisk serveras med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör

Lördag

Lunch: Persiljejärpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Äpple- och päronparfait
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis och sallad

Söndag

Lunch: Kyckling serveras med varm örthollandaise och potatis
Dessert: Kladdkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 40

Måndag

Lunch: Köttkorv serveras med senapssås och potatis
Dessert: Äppelmos och mjölk
Kvällsmat: Klassisk fruktkräm och smörgås med matigt pålägg

Tisdag

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa serveras med smörgås

Onsdag

Lunch: Kalops serveras med potatis och rödbetor
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna och stekt ägg

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Stekt falukorv med stekt potatis och stuvad spenat

Fredag

Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm och mjölk
Kvällsmat: Ost- och potatisomelette

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Floretine serveras med potatis och citronklyfta
Dessert: Kesogrädde och skogsbärssås
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost serveras med sallad

Söndag

Lunch: Skinkstek serveras med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Créme fraichetårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med skagenröra

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 41

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med créme fraicheklick och smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

Onsdag

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kökets vegetariska val

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Svart vinbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

Fredag

Lunch: Stekt fisk serveras med kall sås och potatismos
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Räksmörgås

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis

Söndag

Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatis
Dessert: Lingonparfait
Kvällsmat: Kesokaka och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 42

Måndag

Lunch: Fylld lunchkorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelkompott med mjölk
Kvällsmat: Varm chokladmjölk serveras med ägg och sill smörgås

Tisdag

Lunch: Stekt makrill serveras med stuvad spenat och potatis
Dessert: Körsbärssoppa
Kvällsmat: Raggmunk och stekt fläsk

Onsdag

Lunch: Kålpudding serveras med skysås, potatis och lingon
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blomkålsgratäng

Torsdag

Lunch: Gulaschsoppa med vitlökscremé och ostsmörgås
Dessert: Blåbärskaka och vispad grädde
Kvällsmat: Kalvsylta, rödbetssallad och potatis

Fredag

Lunch: Fisk med dill- och räkor serveras med potatismos
Dessert : Yoghurtglass med mango och banan
Kvällsmat: Tacopaj

Lördag

Lunch: Järpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Vit chokladmousse och hallonkompott
Kvällsmat: Västkustsoppa och smörgås

Söndag

Lunch: Fetaostfylld kycklinglårfilé serveras med soltorkad tomatsås och potatis
Dessert: Gino och vaniljglass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 43

Måndag

Lunch: Köttkorv serveras med rotmos
Dessert: Kall nyponsoppa och kardemummagrädde
Kvällsmat: Risgrynspudding och saftsås

Tisdag

Lunch: Stekt fläsk serveras med löksås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Potatis- och purjolökssoppa serveras med smörgås

Onsdag

Lunch: Kokt fisk med paprika- och purjolökssås och potatis
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Grönsakspytt serveras med kall senapssås

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor och sylt
Kvällsmat: Tomatströmming serveras med potatismos

Fredag

Lunch: Köttfärslimpa serveras med champinjonsås och potatis
Dessert: Krusbärskaka med toscatäcke och vaniljsås
Kvällsmat: Omelette med champinjonstuvning och sallad

Lördag

Lunch: Stekt fisk serveras med rödbetssås och potatis
Dessert: Citronfromage
Kvällsmat: Fransk potatissallad och stekt kyckling

Söndag

Lunch: Kotlettrad serveras med grönpepparsås och potatis
Dessert: Havrepannacotta med äppelkompott
Kvällsmat: Crepes med räkstuvning

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 44

Måndag

Lunch: Stuvad potatis serveras med isterband
Dessert: Äppelkräm med mjölk
Kvällsmat: Ugnspannkaka med lingon

Tisdag

Lunch: Stekt sillflundra serveras med potatismos och lingon
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Pumpasoppa med krutonger och smörgås

Onsdag

Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Blodpudding serveras med stekt potatis och lingon

Torsdag

Lunch: Cowboysoppa och ostsmörgås
Dessert: Katrinplommonkaka
Kvällsmat: Halv special med bröd, potatismos och rostad lök

Fredag

Lunch: Citrus- och persiljebakad fisk serveras med kall sås och potatis
Dessert: Ugnstekta äpplen serveras med kesella
Kvällsmat: Varma mackor

Lördag

Lunch: Plommonfärs serveras med brunsås och potatis
Dessert: Mangoparfait
Kvällsmat: Falsk kalvdans serveras med sylt och grädde

Söndag

Lunch: Kassler serveras med kall paprikasås och potatis
Dessert: Päronpaj
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 45

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat- och lök serveras med potatismos
Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och grädde

Tisdag

Lunch: Mandelfisk serveras med citronsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa och smörgås

Onsdag

Lunch: Köttfärssås och spagetti
Dessert: Skogsbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kaviarfrestelse och ägghalva

Torsdag

Lunch: Kålsoppa med frikadeller och ostsmörgås
Dessert: Björnbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Potatisbullar serveras med bacon och lingon

Fredag

Lunch: Kokt fisk serveras med dill- och kaviarsås, potatis
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras med honungsyoghurt
Kvällsmat: Omelette med tillbehör

Lördag

Lunch: Persiljejärpar serveras med gräddsås och potatis
Dessert: Äpple- och päronparfait
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis och sallad

Söndag

Lunch: Kyckling serveras med varm örthollandaise och potatis
Dessert: Kladdkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 46

Måndag

Lunch: Köttkorv med senapssås och potatis
Dessert: Ostkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Klassisk fruktkräm och smörgås med matigt pålägg

Tisdag

Lunch: Stekt fisk serveras med remouladsås och kokt potatis
Dessert: Rabarbersoppa
Kvällsmat: Grönsakssoppa och smörgås

Onsdag

Lunch: Kalops serveras med potatis och rödbetor
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Pytt i panna och stekt ägg

Torsdag

Lunch: Ärtsoppa och ostsmörgås
Dessert: Pannkakor med sylt
Kvällsmat: Falukorv med stekt potatis och stuvad spenat

Fredag

Lunch: Köttbullar serveras med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Räksmörgås

Lördag

Lunch: Fiskgratäng Florentine serveras med potatis och citronklyfta
Dessert: Kesogrädde med skogsbärssås
Kvällsmat: Broccolipaj med ädelost och sallad

Söndag

Lunch: Skinkstek serveras med vinbärssås potatis och äppelmos
Dessert: Cremé fraiche-tårta
Kvällsmat: Ugnsbakad potatis med skagenröra

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Vecka 47

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa med créme fraicheklick och smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

Onsdag

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever serveras med potatis
Dessert: Krusbärskräm och mjölk
Kvällsmat: Kökets vegetariska val

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Svart vinbärspaj med vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv med potatismos och gurkmajonnäs

Fredag

Lunch: Stekt fisk serveras med potatismos och kall sås
Dessert: Säsongens fruktsallad serveras ned honungsyoghurt
Kvällsmat: Ost och potatisomelette

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med brunsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis

Söndag

Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatis
Dessert: Lingonparfait
Kvällsmat: Kesokaka med sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden

Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts

Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön

34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka

Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro

Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag till kost@ulricehamn.se.

Måndag

Lunch: Ostgratinerad falukorv serveras med potatismos
Dessert: Äppelsoppa
Kvällsmat: Minestronesoppa och smörgås

Tisdag

Lunch: Fiskgratäng med senap- och dragon serveras med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

Onsdag

Lunch: Sötsur kycklinggryta serveras med havreris
Dessert: Bärkräm och mjölk
Kvällsmat: Varma mackor

Torsdag

Lunch: Högsbosoppa och ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Wienerkorv med potatismos och gurkmajonnäs

Fredag

Lunch: Kokt fisk med dill- och kaviarsås och potatis
Dessert: Glass med hallonsås
Kvällsmat: Ost och potatisomelette

Lördag

Lunch: Ugnsfärs á la Lindström med gräddsås och potatis
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Gubbröra och kulpotatis

Söndag

Lunch: Skinkstek med vinbärssås, potatis och äppelmos
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Kesokaka med sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag till fredag. Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 6 september 2022 av Carina Öberg

Hjälpte informationen på denna sida dig?