Matsedel för kommunens äldreboenden

Här kan du läsa vad som serveras på kommunens äldreboenden den närmaste tiden. Vissa ändringar kan förekomma. Måndag till fredag serveras alltid två rätter att välja på, utbudet kan variera därför finns bara den ena rätten med i matsedeln nedan. Du får gärna äta tillsammans med de boende. På Solrosen, Ekero och Parkgården har vi öppet våra matsalar för alla.

Välkommen, men eftersom vi vill motverka matsvinn och därmed inte laga för mycket mat, är det bra om du hör av dig ett par dagar i förväg. Priser för måltider på våra boenden 

Vecka 36

MÅNDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med smörgås

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Fläskpannkaka, lingon

TORSDAG

Lunch: Kött-och grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stuvade makaroner och stekt korv, grönsaker

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg-och persiljesås och potatis
Dessert: Krämig mangogratäng med pasta
Kvällsmat: Skinkfrestelse

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar, sås och potatis
Dessert: Päron och ingefärsgrädde
Kvällsmat: Broccoli och ädelostpaj med kall sås och sallad

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis.
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 37

MÅNDAG

Lunch: Isterband serveras med stuvad potatis
Dessert: Aprikoser och grädde
Kvällsmat: Yoggi med smörgås och stekt ägg

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås, kokt potatis
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Potatisbullar/blodpudding med lingonsylt

ONSDAG

Lunch: Dillköttsgryta serveras med potatis
Dessert: Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Kräftströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Hedvigsoppa med ostsmörgås
Dessert: Manna flammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås

FREDAG

Lunch: tacofisk med potatismos
Dessert : Saftkräm med banan (Fjällkräm)
Kvällsmat: Omelett med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Plommonfärs med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås
Kvällsmat: Rotfruktsgratäng med prinskorv

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Äppelparfait
Kvällsmat: Falsk kalvdans sylt och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 38

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med tomat/lök serveras med potatismos

Dessert: Päron serveras med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa serveras med créme fraicheklick

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med paprika/purjolökssås med potatis
Dessert: Jordgubb -och rabarberkräm
Kvällsmat: Blomkålsgratäng med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med rotfrukter och potatis
Dessert: Färsk frukt eller Fruktsallad
Kvällsmat: Mannagrynspudding serveras med sylt och grädde

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa med smörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stekt korv med stuvad spenat

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med skaldjur och potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Lasagnette

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås och potatis, serveras med lingon
Dessert: Chokladpudding
Kvällsmat: Janssons frestelse med ägghalva

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 39

MÅNDAG

Lunch: Kycklingkorv Stroganoff serveras med pasta alt potatis
Dessert: Inlagda Persikor , grädde
Kvällsmat: Varm mjölk/ choklad och smörgås med gubbaröra

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatismos
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Pasta med skinksås

ONSDAG

Lunch: Sötsur kycklinggryta med pasta/potatis
Dessert: Fruktcocktail och grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs

TORSDAG

Lunch: Potatis och purjolöksoppa
Dessert: Pannkaka med sylt och grädde
Kvällsmat: Persiljestuvade morötter och köttbullar

FREDAG

Lunch: Fiskbiffar med gräddfilssås serveras med potatismos
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Bondomelett

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med svamp/paprikasås och potatis
Dessert: Citronkladdkaka, grädde
Kvällsmat: Laxpudding med smörsås

SÖNDAG

Lunch: Oxbringa serveras med pepparrotssås och potatis
Dessert: Vaniljparfait
Kvällsmat: Risgrynsgröt serveras med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 40

MÅNDAG

Lunch: Stekt falukorv med stuvad spenat och potatis
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad ängamatsoppa serveras med smörgås

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med kall rödbetssås och kokt potatis
Dessert: Blåbärskräm
Kvällsmat: Risgrynspudding med grädde och sylt

ONSDAG

Lunch: Bruna bönor med stekt fläsk och potatis

Dessert: Apelsinsoppa
Kvällsmat: Kaviarfrestelse, ägghalva och grönsaker

TORSDAG

Lunch: Italiensk kycklingsoppa
Dessert: Hallonkaka med vispad grädde
Kvällsmat: Ugnslåda med keso/skinka och grönsaker

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med senap/dragon och potatis
Dessert: Krusbärskräm
Kvällsmat: Omelett med svampstuvning, grönsaker

LÖRDAG

Lunch: Färsbiffar med fetaost, tomatsås och potatis
Dessert: Päron och ingefärsgrädde
Kvällsmat: Tonfisklåda, grönsaker

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 41

MÅNDAG

Lunch: Fylld lunchkorv  med potatismos
Dessert: Inlagda aprikoser med grädde
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, smörgås med röra

TISDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Nötköttsgryta med viltsmak och potatis
Dessert: Skogsbärsskräm
Kvällsmat: Raggmunk, bacon och grönsaker

TORSDAG

Lunch: Kålsoppa med frikadeller
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv serveras med stuvad potatis

FREDAG

Lunch: Stekt strömming med potatismos
Dessert: Persikor med melbasås
Kvällsmat: Pastagratäng med skinka

LÖRDAG

Lunch: Ugnsbakad färs med skinka och ost, sås och potatis
Dessert: Ljus chokladmousse
Kvällsmat: Laxröra, bakad potatis och sallad

SÖNDAG

Lunch: Champinjongratinerad kassler serveras med potatisgratäng
Dessert: Tropisk fruktsallad, grädde med chokladspån
Kvällsmat: Enchilada, sallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 42

MÅNDAG

Lunch: Ostgratinerad falukorv med potatismos
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa, mjukt bröd

TISDAG

Lunch: Citrus/persiljebakad fisk med potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Kalops med  Kokt potatis
Dessert: Saftkräm med banan (fjällfil)
Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa
Dessert: Pannkakor med sylt och grädde
Kvällsmat: Stuvad makaroner och Stekt korv

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg/persiljesås och potatis
Dessert: Äppelkräm
Kvällsmat: Potatisgratäng med skinka, sallad

LÖRDAG

Lunch: Färsbiff med viltsås och potatis
Dessert: Gino och glass
Kvällsmat: Skaldjurspaj, kall sås och sallad

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis
Dessert: Inkokta körsbärs med vispad grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 43

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med dill/pepparrot serveras med potatis
Dessert: Blåbärskräm
Kvällsmat: Brödpudding med äpple och grädde

TISDAG

Lunch: Fiskbullar med hummersås och potatis
Dessert: Saftsoppa
Kvällsmat: Potatisbullar/blodpudding  med lingonsylt

ONSDAG

Lunch: Gräddstuvad kycklinglever servera med potatis och lingonsylt
Dessert: Äppelmos med mjölk
Kvällsmat: Kaviarströmming med potatismos

TORSDAG

Lunch: Cowboysoppa
Dessert: Mannaflammeri med saftsås
Kvällsmat: Makaronipudding med smörsås, grönsaker

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med sweetchilisås, potatis
Dessert : Jordgubbsmousse
Kvällsmat: Omelette med sparrisstuvning

LÖRDAG

Lunch: Färs Lindström med sås och potatis
Dessert: Kesogrädde med bärsås

Kvällsmat: Broccoligratäng med skinka

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med svampsås och potatis
Dessert: Creme fraichetårta
Kvällsmat: Falsk kalvdans med sylt och grädde

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 44

MÅNDAG

Lunch: Köttkorv med rotmos
Dessert: Päron med moccagrädde
Kvällsmat: Grön ärtpurésoppa, creme fraiche klick

TISDAG

Lunch: Stekt makrill med stuvad spenat och stekt potatis
Dessert:Krusbärskräm                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kvällsmat: Rotfrukslåda och prinskorv

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert:     Färsk frukt

Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde

TORSDAG

Lunch: Gulaschsoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bärpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Falukorv med stuvad spenat

FREDAG

Lunch: Krämig dillfisk med kokt potatis

Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Lasagnette, grönsaker

LÖRDAG

Lunch: Viltkryddade biffar med ädelostsås och potatis
Dessert: Chokladpudding, vispad grädde
Kvällsmat: Janssons frestelse och ägghalva

SÖNDAG

Lunch: Kassler med ananas/ost, ostsås och potatis
Dessert: Toscapäron och glass
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag servers kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 45

MÅNDAG

Lunch: Korvgryta med ost/chili serveras med potatis alt pasta
Dessert: Glass med varm chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad bärkräm. Smörgås med kycklingröra

 

TISDAG

Lunch: Fisk med ost/basilikatäcke, kall vitlökssås och potatis
Dessert: Saftsoppa med russin
Kvällsmat: Äppelpudding med grädde

 

ONSDAG 

Lunch: Lingongryta  serveras med potatis
Dessert: Fruktcoctail serveras med vispad grädde
Kvällsmat: Kokt korv med potatismos och gurkmajonnäs

 

TORSDAG

Lunch: Kycklingsoppa på farmors vis
Dessert: Bananpaj och glass
Kvällsmat: Köttbullar med persiljestuvade morötter

 

FREDAG

Lunch: Fiskgratäng med dill/kaviar och potatismos
Dessert: Jordgubbskräm
Kvällsmat: Kycklingpaj med kall sås, sallad

 

LÖRDAG

Lunch: Köttbullar med gräddsås, potatis och lingon
Dessert: Päronkaka med glass
Kvällsmat: Pizza, sallad

 

SÖNDAG

Lunch: Skinkstek med sås och potatis
Dessert: Pannacotta
Kvällsmat: Kesokaka med grädde och sylt

 

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 46

MÅNDAG

Lunch: Falukorv i tomatgrädde med potatismos
Dessert: Saftsoppa med rårivet äpple
Kvällsmat: Varm nyponsoppa med mandelbiskvier. Smörgås med tonfiskröra

TISDAG

Lunch: Kokt fisk med dill-och kaviarsås, potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Mannagrynspudding med grädde och sylt

ONSDAG

Lunch: Stekt fläsk med löksås och potatis
Dessert: Aprikoser och grädde
Kvällsmat: Kalvsylta, potatismos och rödbetssallad

TORSDAG

Lunch: Broccolisoppa
Dessert: Pannkaka med sylt
Kvällsmat: Knuts frestelse, grönsaker

FREDAG

Lunch: Stekt fisk med curryremoulad och potatis
Dessert: Rabarberkräm
Kvällsmat: Blomkålsgratäng och skinka

LÖRDAG

Lunch: Kålpudding med sås och kokt potatis
Dessert: Kladdkaka med glass
Kvällsmat: Laxpudding

SÖNDAG

Lunch: Helstekt kotlettrad med vinbärssås och potatis
Dessert: Hallonsorbet
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 47

MÅNDAG

Lunch: Stekt korv med stuvad vitkål och potatis
Dessert: Hallonsoppa
Kvällsmat: Hemlagad fruktkräm, smörgås med röra

TISDAG

Lunch: Orientalisk fiskgratäng serveras med potatis
Dessert: Änglamat
Kvällsmat: Spenatlåda med rökt skinka

ONSDAG

Lunch: Biff Stroganoff serveras med potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Kaviarfrestelse, ägghalva och grönsaker

TORSDAG

Lunch: Högsbosoppa
Dessert: Äppelpaj med vaniljsås
Kvällsmat: Stuvad potatis, stekt korv och grönsaker

FREDAG

Lunch: Stekt salt sill, löksås och potatis
Dessert: Inlagda Persikor, gräddklick
Kvällsmat: Omelett med svamptuvning, grönsaker

LÖRDAG

Lunch: Pannbiff med stekt lök, sås och potatis
Dessert: Hallonmousse
Kvällsmat: Laxröra med småpotatis, sallad

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med örtsås och klyftpotatis
Dessert: Päron med grädde med krossad choklad
Kvällsmat: Skinka serveras med potatissallad

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Vecka 48

MÅNDAG

Lunch: Korv Stroganoff serveras med pasta
Dessert: Glass med chokladsås
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa, bröd

TISDAG

Lunch: Stekt fisk med remouladsås och potatis
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Risgrynspudding, sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Fläskköttsgryta med ananas serveras med potatis
Dessert: Saftkräm med banan (fjällkräm)                                                                                                                                                                                                                                                           Kvällsmat: Skånsk äggakaka

TORSDAG

Lunch: Ärtsoppa med fläsk
Dessert: Pannkakor med sylt och grädde
Kvällsmat: Stekt korv med stuvade makaroner

FREDAG

Lunch: Stekt strömming med potatismos
Dessert: Fruktkräm
Kvällsmat: Tacopaj med gräddfil, sallad

LÖRDAG

Lunch: Ugnsfärs med fetaost/persilja, sås och potatis
Dessert: Chokladpudding med grädde
Kvällsmat: Skinkfrestelse, gränsaker

SÖNDAG

Lunch: Plommonspäckad fläskkarré med sås och potatis
Dessert: Tropisk fruktsallad med grädde
Kvällsmat: Risgrynsgröt, smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Om vår mat

Näringsrik och klimatanpassad mat

Maten lagas från grunden
Vi undviker halvfabrikat och tillsatser för näringsrik och mer smakrik mat. 90 procent av personalen är kockutbildade.

Maten lagas där den äts
Alla våra äldreboenden har tillagningskök där maten lagas på plats. Kockarna arbetar nära sina gäster och får därför direkt återkoppling.

Vi är snälla mot miljön
34 procent av alla våra råvaror är ekologiska och maten är i stor utsträckning säsongsanpassad och svensk. Kött, kyckling och mejeriprodukter kommer från svenska gårdar och vår fisk är fångad med hållbara metoder. Eftersom ris är en råvara med stor miljöpåverkan har vi valt att servera det mer sällan. Istället serverar vi bulgur, matvete, potatis och pasta – varor som är mer miljövänliga och finns i svenskproducerade alternativ.

Vi ger möjlighet att påverka
Representanter från de boende ger sina synpunkter via matråd där förslag och tips på förbättringar och önskemål om favoriträtter kan fångas upp. I samband med högtider som påsk, jul och midsommar serveras traditionsenliga rätter.

Vi skapar plats för samvaro
Måltiden är en lugn och trygg stund som främjar social samvaro.

Våra anpassningar av matsedeln följer Livsmedelsverkets rekommendationer och nordiska näringsrekommendationer.

Vi jobbar hela tiden med att utveckla matsedlarna och våra maträtter. Det gör vi i samarbete med våra matgäster. Har ni synpunkter på maten är ni välkomna att höra av er med både beröm och förbättringsförslag. kost@ulricehamn.se

MÅNDAG

Lunch: Kokt köttkorv serveras med senapssås och kokt potatis
Dessert: Skogsbärskräm
Kvällsmat: Hemlagad blomkålssoppa med smörgås

TISDAG

Lunch: Mandelfisk med apelsinsås och potatis
Dessert: Jordgubbssoppa
Kvällsmat: Risgrynspudding med sylt och grädde

ONSDAG

Lunch: Köttfärssås med pasta
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Fläskpannkaka, lingon

TORSDAG

Lunch: Kött-och grönsakssoppa serveras med ostsmörgås
Dessert: Bananpaj med glass
Kvällsmat: Stuvade makaroner och stekt korv, grönsaker

FREDAG

Lunch: Kokt fisk med ägg-och persiljesås och potatis
Dessert: Krämig mangogratäng med pasta
Kvällsmat: Skinkfrestelse

LÖRDAG

Lunch: Persiljejärpar, sås och potatis
Dessert: Päron och ingefärsgrädde
Kvällsmat: Broccoli och ädelostpaj med kall sås och sallad

SÖNDAG

Lunch: Kyckling med sås och klyftpotatis.
Dessert: Cremefraichetårta
Kvällsmat: Risgrynsgröt med smörgås

Alternativ rätt erbjuds måndag -fredag
Varje dag serveras kokta grönsaker och sallad/råkost

Publicerat av Ulricehamns kommun den 30 april 2015, senast ändrad den 16 september 2020 av Ulrika Emtervall

Hjälpte informationen på denna sida dig?