Fjärrlån

Studerar du och behöver böcker som vi inte har på biblioteket? Eller finns det andra böcker du är intresserad av som vi inte har? I så fall kan vi försöka hjälpa dig att göra fjärrlån. Fjärrlån innebär att vi lånar böcker från bibliotek utanför kommunen.

Det är viktigt att veta att vi inte kan garantera att du får boken. Biblioteket som äger boken har alltid möjlighet att neka oss fjärrlån eller så kanske boken vi beställer alldeles nyss blivit reserverad eller utlånad till någon annan. Vi kan heller inte veta när boken kommer till dig. Om boken skickas till oss, kan det ta ungefär en vecka för den att komma. Du får ett meddelande när den finns att hämta. Har du anmält din e-postadress får du ett mejl, i annat fall får du ett brev.

Vi kan heller inte bestämma hur länge du får behålla din fjärrlånade bok. Det är biblioteket som äger boken som avgör när boken ska tillbaka till dem. Ofta går det bra att låna om den, men det kan du inte göra själv utan du måste kontakta oss.

Det är viktigt att lämna tillbaka sina fjärrlånade böcker i tid. Om inte lånet återlämnas i tid kan både biblioteket i Ulricehamn och det utlånade biblioteket kräva att du betalar övertidsavgifter.

Om du vill avbeställa ditt lån – meddela oss så snart som möjligt.

När det gäller lån av kurslitteratur kan det vara bra att veta:

  • Böcker som är utgivna under det senaste året fjärrlånas inte. Dessa böcker blir istället till inköpsförslag.
  • Beställ ditt fjärrlån ca 1-2 veckor före du behöver boken. Om titeln finns inne, och kan skickas till oss, tar postgången ca 1 vecka.
  • Vi garanterar aldrig att boken kommer en viss tid.
  • Det är det ägande biblioteket som bestämmer hur länge du får ha boken. Vissa bibliotek lånar ut boken på 2-3 veckor medan andra har en lånetid på flera månader. Vi vet inte i förväg hur lång lånetid du kommer att få.
  • Återlämna alltid ditt fjärrlån i tid. Om boken måste tillbaka, och du behöver den längre, kan du be oss göra ett nytt fjärrlån från något annat bibliotek.
  • Ge oss utförlig information om den bok du vill att vi beställer, så som: författare, fullständig titel, årtal eller önskad upplaga. Det går också bra att skriva ISBN-nummer om du har tillgång till detta.

Skicka gärna ett mail med önskade fjärrlån till oss på: infodisk@ulricehamn.se

Publicerat av Sofia Carlenberg den 17 januari 2022, senast ändrad den 12 april 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?