Nytt stadsbibliotek

Ulricehamns nya stadsbibliotek kommer att ligga precis vid Åsunden. Förutom bibliotek kommer det också att rymma café och utställningshall. Målet är att bli en självklar mötesplats för kommunens invånare.

Skissbild som visar vita bokhyllor, inifrån nya stadsbiblioteketInteriör i 3D, nya stadsbiblioteket. Efem Arkitektkontor.

Vårt nuvarande stadsbibliotek flyttade in i sina lokaler 1977. Sedan dess har bibliotekens roll förändrats och medborgarnas ökade krav och förväntningar på biblioteket har skapat behov av större och bättre lokaler. Målet med det nya stadsbiblioteket är att bli en självklar mötesplats för kommunens invånare.

Ljusa lokaler med utsikt över sjön

I maj 2020 presenterades det vinnande förslaget från arkitektfirman Efem i Göteborg. Det nya stadsbiblioteket kommer att byggas i samma byggnad som Ica supermarket (Ica Tornet), med utsikt över sjön, nära busstationen och gågatan. Biblioteket ska byggas i fyra etage, där väggarna till stor del kommer att bestå av stora fönsterpartier. Det kommer att ge en känsla av rymd och öppenhet. Ritningar och underlag kan komma att revideras eftersom processen pågår ständigt.

Fakta om nya stadsbiblioteket:

 • Biblioteket ska kunna ta emot cirka 85 000 besökare varje år.
 • Lokalerna blir cirka 2 500 kvadratmeter och kommer att bestå av bibliotek med utställningshall, samlingssal, mötes-, samtalsrum, arbetsplatser och kafé.
 • Budgeten för uppförandet av biblioteket är 136 miljoner kronor.

Konsten i nya stadsbiblioteket

Konsten i stadsbiblioteket ska ta plats och inspirera till läsning och återkommande besök. I augusti 2020 öppnade ansökan för tre olika gestaltningsuppdrag i nya stadsbiblioteket.

 • Uppdrag 1: Konstnärlig gestaltning av trappvägg
 • Uppdrag 2: Konstnärlig gestaltning av två väggar i övre entré
 • Uppdrag 3: Konstnärligt utformade golvmattor

Anmälningstiden gick ut i september 2020. I februari 2021 tilldelades uppdrag 1 konstnären Eva Larsson och uppdrag 3 konstnären Ida Björses. Uppdrag 2 kommer att tilldelas en konstnär senare under 2021. De tilldelade konstnärernas bidrag för uppdrag 1 och 3 presenteras i sin helhet under våren 2021.

Vill du veta mer om konsten i nya stadsbiblioteket?

Kontakta Victoria Klaiber Svensson

Läs mer

Nytt stadsbibliotek
Vi söker konstnärer för konst i nya stadsbiblioteket i Ulricehamn

Nyheter i oktober

Det nya stadsbiblioteket ska ligga mitt i smeten!

Så var det tänkt från början. Därför blir det i samma byggnad som Ica med sitt torn. Då blir det tillgängligt för så många som möjligt och man kan bara slinka in där när man ändå är i stan liksom.

Man ska inte behöva ta bilen dit, ulricehamnarna kan cykla eller gå dit, och de som kommer från Gällstad eller Hökerum kan ta bussen och komma nästan ända fram till entrén. Att ha busstationen nära är bra för alla de ungdomar som pendlar med buss. Ofta väntar de på Ica för att det är varmt och känns tryggt. Det har de berättat när de intervjuats inför biblioteksbygget. Därför är ungdomarnas del av biblioteket vänt ut mot bussarna med ett stort fönster, i det ritningsförslag som gäller nu. Där kan de hålla sig varma, läsa en tidning eller låna en bok och samtidigt hålla utkik efter sin buss.

Vad är en blackbox?

I det nya stadsbiblioteket planeras en blackbox. Är det verkligen en svart, liten låda? Näe, det är det inte. Eftersom det inte är så många som vet vad det är, kallas den lilla lådan istället för scenrummet eller scenen. När det inte är ett arrangemang som pågår i rummet, kommer det att ligga en sagomatta på golvet som just nu skapas av konstnären Ida Björses. Då kan man gå in där och sätta sig på mattan och läsa om man vill.  Mattan kommer också att vara ett mysigt underlag för arrangerade sagostunder som brukar vara populära bland våra yngre kommuninvånare. Låter det trevligt? Då har du något att se fram emot.

Vi jobbar vidare med planeringen av det nya stadsbiblioteket

Man undrar ju hur det går med våra kära barnboksfigurer som Vicki Klaiber, kulturstrateg på Ulricehamns kommun, och hennes kompisar på bibblan förvandlas till då och då. Mamma Mu, Kråkan och de andra, kommer de att dyka upp i det nya stadsbiblioteket då och då?

– Ja, barnboksfigurernas dräkter äger vi bibliotek i Sjuhärad tillsammans, så dessa karaktärer kommer fortsätta dyka upp vid olika arrangemang vi hittar på. Det är så himla roligt att vara Findus-min favvo, säger hon.

Härligt, eller hur?

Planeringen av nya stadsbiblioteket pågår, men vad kommer du att kunna göra där?

Här får du svar:

 • Läsa och låna böcker
 • Få lästips och hjälp med att söka information
 • Läsa dagstidningar i sköna fåtöljer
 • Fika i caféet
 • Gå på teater och musikarrangemang.
 • Ta del av spännande författarbesök och föreläsningar
 • Delta i läscirklar, berättarcaféer, workshops
 • Gå på möte med din förening
 • Se utställningar
 • Se Bredgårdsmannen
 • Släktforska i västgötarummet
 • Studera på egen hand och tillsammans med andra
 • Använda datorer och wifi gratis
 • Kopiera och göra utskrifter
 • Hänga med kompisar

Om du är barn:

 • Läsa och låna böcker
 • Vara med på sago- och sångstunder
 • Gå på after pre-discon och annat skoj
 •  Mysa i kojan under trappen
 • Spela spel och pyssla, klä ut sig

Fem miljoner i budget frigjordes för nya bibblan

Idag beslöt kommunstyrelsen att fem av de redan avsatta totalt 136 miljoner kronorna för ett nytt stadsbibliotek får användas av förvaltningen för att komma vidare med arbetet.
Pengarna ska gå till att täcka kostnader för arbeten som redan gjorts och för att förvaltningen ska kunna fortsätta arbetet med att ta fram underlag för bygglov och upphandling.

Så här har kostnaderna sett ut hittills (2018-2020):

 • Fastigheten 12 miljon kronor
 • Arkitekttävling 810 000 kronor
 • Förnyad konkurrensutsättning arkitekt 456 000 kronor
 • Diverse arbeten; rivning, provmurning, inmätning, undersökningar 136 000 kronor
 • Projektering geoteknik 9,5 miljoner
 • Projektledning fastighet 484 000 kronor
 • Totalt 22,7 miljoner

Nyheter i november

Anders Erici

Anders Erici, en av arkitekterna som jobbar med skisser och ritningar för det nya stadsbiblioteket, poängterar att det allra viktigaste med en offentlig byggnad, som nya biblioteket kommer att vara, är att den är välkomnande. Utvändigt kommer ulricehamnarna mötas av en mörkröd byggnad, i tegel. Det röda teglet har vi ulricehamnare vant oss vid att se på andra, tongivande byggnader i stan. Till exempel stationshuset och stadshuset.

– Det är vanligt tegel på biblioteksbyggnaden och skärmtegel på den nya byggnadsvolymen i anslutning till entréerna. Den nya byggnadsvolymen innehåller hiss och trappa som är gemensam för Ica och biblioteket, säger arkitekten Anders Erici.

Han säger också att tanken bakom valet av fasadmaterial handlar om att det är viktigt att man uppfattar biblioteket som en egen enhet, det sitter ju som bekant ihop med Ica. Dagens Ica-byggnad beskriver han som komplex, vilket varit något av en utmaning i arbetet med den nya byggnaden.

En annan sak som arkitekten Anders Erici jobbat mycket med är att entrén, när man kommer genom gränden från gågatan, mellan Günters brödstuga och Systembolaget som ska vara inbjudande och lite spännande. Idén bakom utformningen av både entréerna på nedre och övre plan är att de ligger längs ett tänkt stråk som börjar på gågatan, vidare genom gränden, passerar Ica och biblioteket och slutar nere vid sjön. Den som kommer uppifrån gågatan kommer mötas av en fin utsikt mot Åsunden efter att ha korsat Järngatan.

Snart kommer vi förhoppningsvis att ha skisser att visa, men det är några steg kvar. I ett inlägg framöver kommer vi att beskriva utseendet interiört. Lite vet vi redan, till exempel att det kommer att vara ett stort ljusinsläpp i mitten av byggnaden…

Håll öron och ögon öppna – snart kommer skisserna.

Parkeringsplatser

 • När nya stadsbiblioteket är färdigt kommer det att finnas 154 parkeringsplatser i direkt anslutning till byggnaden, det som kallas för Icas parkering. Det är 38 färre jämfört med idag.
 • Precis som tidigare kommer det att finnas flest platser på nedre plan, medan något färre på övre plan.
 • Enligt den parkeringsöversyn som gjordes i somras finns det ganska gott om parkeringsplatser runt om i stan. Svårast är att hitta en plats i området runt Järnvägstorget, men den som kan tänka sig att gå hundra meter har ganska många parkeringsplatser att välja mellan.

Nyheter i december

Disco på bibblan?

Ska det inte vara tyst och lugnt på ett bibliotek? Jo, kanske, fast då och då ordnas det disco för de allra minsta på bibblan. Då åker den stora discokulan fram, musikanläggningen spelar dansvänlig musik och barnen dansar bland bokhyllorna. Och så bjuds det på bullar och saft. Ibland åker en bok med hem:

– Vi vill att biblioteket ska vara en spännande och rolig plats för barnen att besöka och samtidigt väcka lusten att låna och läsa böcker, säger Anna-Lena Johansson, bibliotekschef i Ulricehamns kommun.

Och disco blir det även i det nya stadsbiblioteket. Under en workshop tillsammans med en grupp barn i arbetet inför framtagandet av ritningar tillverkade ett av barnen denna modell. Och observera den snygga discokulan i modellen. En snygg discokula blir det också i det nya stadsbiblioteket.

Det nya stadsbiblioteket ska ligga mitt i smeten!

Så var det tänkt från början. Därför blir det i samma byggnad som Ica med sitt torn. Då blir det tillgängligt för så många som möjligt och man kan bara slinka in där när man ändå är i stan liksom.

Man ska inte behöva ta bilen dit, ulricehamnarna kan cykla eller gå dit, och de som kommer från Gällstad eller Hökerum kan ta bussen och komma nästan ända fram till entrén. Att ha busstationen nära är bra för alla de ungdomar som pendlar med buss. Ofta väntar de på Ica för att det är varmt och känns tryggt. Det har de berättat när de intervjuats inför biblioteksbygget. Därför är ungdomarnas del av biblioteket vänt ut mot bussarna med ett stort fönster, i det ritningsförslag som gäller nu. Där kan de hålla sig varma, läsa en tidning eller låna en bok och samtidigt hålla utkik efter sin buss.

Vad är en blackbox?

I det nya stadsbiblioteket planeras en blackbox. Är det verkligen en svart, liten låda? Näe, det är det inte. Eftersom det inte är så många som vet vad det är, kallas den lilla lådan istället för scenrummet eller scenen. När det inte är ett arrangemang som pågår i rummet, kommer det att ligga en sagomatta på golvet som just nu skapas av konstnären Ida Björses. Då kan man gå in där och sätta sig på mattan och läsa om man vill.  Mattan kommer också att vara ett mysigt underlag för arrangerade sagostunder som brukar vara populära bland våra yngre kommuninvånare. Låter det trevligt? Då har du något att se fram emot.

Vi jobbar vidare med planeringen av det nya stadsbiblioteket

Man undrar ju hur det går med våra kära barnboksfigurer som Vicki Klaiber, kulturstrateg på Ulricehamns kommun, och hennes kompisar på bibblan förvandlas till då och då. Mamma Mu, Kråkan och de andra, kommer de att dyka upp i det nya stadsbiblioteket då och då?

– Ja, barnboksfigurernas dräkter äger vi bibliotek i Sjuhärad tillsammans, så dessa karaktärer kommer fortsätta dyka upp vid olika arrangemang vi hittar på. Det är så himla roligt att vara Findus-min favvo, säger hon.

Härligt, eller hur?

Planeringen av nya stadsbiblioteket pågår, men vad kommer du att kunna göra där?

Här får du svar:

 • Läsa och låna böcker
 • Få lästips och hjälp med att söka information
 • Läsa dagstidningar i sköna fåtöljer
 • Fika i caféet
 • Gå på teater och musikarrangemang.
 • Ta del av spännande författarbesök och föreläsningar
 • Delta i läscirklar, berättarcaféer, workshops
 • Gå på möte med din förening
 • Se utställningar
 • Se Bredgårdsmannen
 • Släktforska i västgötarummet
 • Studera på egen hand och tillsammans med andra
 • Använda datorer och wifi gratis
 • Kopiera och göra utskrifter
 • Hänga med kompisar

Om du är barn:

 • Läsa och låna böcker
 • Vara med på sago- och sångstunder
 • Gå på after pre-discon och annat skoj
 •  Mysa i kojan under trappen
 • Spela spel och pyssla, klä ut sig

Fem miljoner i budget frigjordes för nya bibblan

Idag beslöt kommunstyrelsen att fem av de redan avsatta totalt 136 miljoner kronorna för ett nytt stadsbibliotek får användas av förvaltningen för att komma vidare med arbetet.
Pengarna ska gå till att täcka kostnader för arbeten som redan gjorts och för att förvaltningen ska kunna fortsätta arbetet med att ta fram underlag för bygglov och upphandling.

Så här har kostnaderna sett ut hittills (2018-2020):

 • Fastigheten 12 miljon kronor
 • Arkitekttävling 810 000 kronor
 • Förnyad konkurrensutsättning arkitekt 456 000 kronor
 • Diverse arbeten; rivning, provmurning, inmätning, undersökningar 136 000 kronor
 • Projektering geoteknik 9,5 miljoner
 • Projektledning fastighet 484 000 kronor
 • Totalt 22,7 miljoner

Publicerat av Sofia Carlenberg den 15 oktober 2019, senast ändrad den 10 januari 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?