Nytt stadsbibliotek

Ulricehamns nya stadsbibliotek kommer att ligga precis vid Åsunden. Förutom bibliotek kommer det också att rymma kafé och utställningshall. Målet är att bli en självklar mötesplats för kommunens invånare.

Bild över nya stadsbiblioteket i kvällsljus

Vårt nuvarande stadsbibliotek flyttade in i sina lokaler 1977. Sedan dess har bibliotekens roll förändrats och medborgarnas ökade krav och förväntningar på biblioteket har skapat behov av större och bättre lokaler. Målet med det nya stadsbiblioteket är att bli en självklar mötesplats för kommunens invånare.

Ljusa lokaler med utsikt över sjön

I maj 2020 presenterades det vinnande förslaget från arkitektfirman Efem i Göteborg. Det nya stadsbiblioteket kommer att byggas i samma byggnad som Ica supermarket (Ica Tornet), med utsikt över sjön, nära busstationen och gågatan. Biblioteket ska byggas i fyra etage, där väggarna till stor del kommer att bestå av stora fönsterpartier. Det kommer att ge en känsla av rymd och öppenhet. Ritningar och underlag kan komma att revideras eftersom processen pågår ständigt.

Fakta om nya stadsbiblioteket:

 • Biblioteket ska kunna ta emot cirka 85 000 besökare varje år.
 • Lokalerna blir cirka 2 500 kvadratmeter och kommer att bestå av bibliotek med utställningshall, samlingssal, mötes-, samtalsrum, arbetsplatser och kafé.
 • Budgeten för uppförandet av biblioteket är 136 miljoner kronor.

Konsten i nya stadsbiblioteket

Konsten i stadsbiblioteket ska ta plats och inspirera till läsning och återkommande besök. I augusti 2020 öppnade ansökan för tre olika gestaltningsuppdrag i nya stadsbiblioteket.

 • Uppdrag 1: Konstnärlig gestaltning av trappvägg
 • Uppdrag 2: Konstnärlig gestaltning av två väggar i övre entré
 • Uppdrag 3: Konstnärligt utformade golvmattor

Anmälningstiden gick ut i september 2020. I februari 2021 tilldelades uppdrag 1 konstnären Eva Larsson och uppdrag 3 konstnären Ida Björses. Uppdrag 2 tilldelades Josefin Åhs Lagerberg mars 2022.

Vill du veta mer om konsten i nya stadsbiblioteket?

Kontakta Victoria Klaiber Svensson

Tidigare nyheter

Nytt stadsbibliotek

Nyheter i oktober

Det nya stadsbiblioteket ska ligga mitt i smeten!

Så var det tänkt från början. Därför blir det i samma byggnad som Ica med sitt torn. Då blir det tillgängligt för så många som möjligt och man kan bara slinka in där när man ändå är i stan liksom.

Man ska inte behöva ta bilen dit, ulricehamnarna kan cykla eller gå dit, och de som kommer från Gällstad eller Hökerum kan ta bussen och komma nästan ända fram till entrén. Att ha busstationen nära är bra för alla de ungdomar som pendlar med buss. Ofta väntar de på Ica för att det är varmt och känns tryggt. Det har de berättat när de intervjuats inför biblioteksbygget. Därför är ungdomarnas del av biblioteket vänt ut mot bussarna med ett stort fönster, i det ritningsförslag som gäller nu. Där kan de hålla sig varma, läsa en tidning eller låna en bok och samtidigt hålla utkik efter sin buss.

Vad är en blackbox?

I det nya stadsbiblioteket planeras en blackbox. Är det verkligen en svart, liten låda? Näe, det är det inte. Eftersom det inte är så många som vet vad det är, kallas den lilla lådan istället för scenrummet eller scenen. När det inte är ett arrangemang som pågår i rummet, kommer det att ligga en sagomatta på golvet som just nu skapas av konstnären Ida Björses. Då kan man gå in där och sätta sig på mattan och läsa om man vill.  Mattan kommer också att vara ett mysigt underlag för arrangerade sagostunder som brukar vara populära bland våra yngre kommuninvånare. Låter det trevligt? Då har du något att se fram emot.

Vi jobbar vidare med planeringen av det nya stadsbiblioteket

Man undrar ju hur det går med våra kära barnboksfigurer som Vicki Klaiber, kulturstrateg på Ulricehamns kommun, och hennes kompisar på bibblan förvandlas till då och då. Mamma Mu, Kråkan och de andra, kommer de att dyka upp i det nya stadsbiblioteket då och då?

– Ja, barnboksfigurernas dräkter äger vi bibliotek i Sjuhärad tillsammans, så dessa karaktärer kommer fortsätta dyka upp vid olika arrangemang vi hittar på. Det är så himla roligt att vara Findus-min favvo, säger hon.

Härligt, eller hur?

Planeringen av nya stadsbiblioteket pågår, men vad kommer du att kunna göra där?

Här får du svar:

 • Läsa och låna böcker
 • Få lästips och hjälp med att söka information
 • Läsa dagstidningar i sköna fåtöljer
 • Fika i caféet
 • Gå på teater och musikarrangemang.
 • Ta del av spännande författarbesök och föreläsningar
 • Delta i läscirklar, berättarcaféer, workshops
 • Gå på möte med din förening
 • Se utställningar
 • Se Bredgårdsmannen
 • Släktforska i västgötarummet
 • Studera på egen hand och tillsammans med andra
 • Använda datorer och wifi gratis
 • Kopiera och göra utskrifter
 • Hänga med kompisar

Om du är barn:

 • Läsa och låna böcker
 • Vara med på sago- och sångstunder
 • Gå på after pre-discon och annat skoj
 •  Mysa i kojan under trappen
 • Spela spel och pyssla, klä ut sig

Fem miljoner i budget frigjordes för nya bibblan

Idag beslöt kommunstyrelsen att fem av de redan avsatta totalt 136 miljoner kronorna för ett nytt stadsbibliotek får användas av förvaltningen för att komma vidare med arbetet.
Pengarna ska gå till att täcka kostnader för arbeten som redan gjorts och för att förvaltningen ska kunna fortsätta arbetet med att ta fram underlag för bygglov och upphandling.

Så här har kostnaderna sett ut hittills (2018-2020):

 • Fastigheten 12 miljon kronor
 • Arkitekttävling 810 000 kronor
 • Förnyad konkurrensutsättning arkitekt 456 000 kronor
 • Diverse arbeten; rivning, provmurning, inmätning, undersökningar 136 000 kronor
 • Projektering geoteknik 9,5 miljoner
 • Projektledning fastighet 484 000 kronor
 • Totalt 22,7 miljoner

Nyheter i november

Anders Erici

Anders Erici, en av arkitekterna som jobbar med skisser och ritningar för det nya stadsbiblioteket, poängterar att det allra viktigaste med en offentlig byggnad, som nya biblioteket kommer att vara, är att den är välkomnande. Utvändigt kommer ulricehamnarna mötas av en mörkröd byggnad, i tegel. Det röda teglet har vi ulricehamnare vant oss vid att se på andra, tongivande byggnader i stan. Till exempel stationshuset och stadshuset.

– Det är vanligt tegel på biblioteksbyggnaden och skärmtegel på den nya byggnadsvolymen i anslutning till entréerna. Den nya byggnadsvolymen innehåller hiss och trappa som är gemensam för Ica och biblioteket, säger arkitekten Anders Erici.

Han säger också att tanken bakom valet av fasadmaterial handlar om att det är viktigt att man uppfattar biblioteket som en egen enhet, det sitter ju som bekant ihop med Ica. Dagens Ica-byggnad beskriver han som komplex, vilket varit något av en utmaning i arbetet med den nya byggnaden.

En annan sak som arkitekten Anders Erici jobbat mycket med är att entrén, när man kommer genom gränden från gågatan, mellan Günters brödstuga och Systembolaget som ska vara inbjudande och lite spännande. Idén bakom utformningen av både entréerna på nedre och övre plan är att de ligger längs ett tänkt stråk som börjar på gågatan, vidare genom gränden, passerar Ica och biblioteket och slutar nere vid sjön. Den som kommer uppifrån gågatan kommer mötas av en fin utsikt mot Åsunden efter att ha korsat Järngatan.

Snart kommer vi förhoppningsvis att ha skisser att visa, men det är några steg kvar. I ett inlägg framöver kommer vi att beskriva utseendet interiört. Lite vet vi redan, till exempel att det kommer att vara ett stort ljusinsläpp i mitten av byggnaden…

Håll öron och ögon öppna – snart kommer skisserna.

Parkeringsplatser

 • När nya stadsbiblioteket är färdigt kommer det att finnas 154 parkeringsplatser i direkt anslutning till byggnaden, det som kallas för Icas parkering. Det är 38 färre jämfört med idag.
 • Precis som tidigare kommer det att finnas flest platser på nedre plan, medan något färre på övre plan.
 • Enligt den parkeringsöversyn som gjordes i somras finns det ganska gott om parkeringsplatser runt om i stan. Svårast är att hitta en plats i området runt Järnvägstorget, men den som kan tänka sig att gå hundra meter har ganska många parkeringsplatser att välja mellan.

Nyheter i december

Disco på bibblan?

Ska det inte vara tyst och lugnt på ett bibliotek? Jo, kanske, fast då och då ordnas det disco för de allra minsta på bibblan. Då åker den stora discokulan fram, musikanläggningen spelar dansvänlig musik och barnen dansar bland bokhyllorna. Och så bjuds det på bullar och saft. Ibland åker en bok med hem:

– Vi vill att biblioteket ska vara en spännande och rolig plats för barnen att besöka och samtidigt väcka lusten att låna och läsa böcker, säger Anna-Lena Johansson, bibliotekschef i Ulricehamns kommun.

Och disco blir det även i det nya stadsbiblioteket. Under en workshop tillsammans med en grupp barn i arbetet inför framtagandet av ritningar tillverkade ett av barnen denna modell. Och observera den snygga discokulan i modellen. En snygg discokula blir det också i det nya stadsbiblioteket.

Nyheter i januari 2022

En person som ligger på en trave böcker i patinerad brons! Visst är den vacker?
En liknande liten skulptur ska ligga utanför övre entrén till nya stadsbiblioteket. Konstnären som heter Eva Larsson, kommer att representeras utmed hela trappväggen inne i biblioteket, med liknande skulpturer. Hela gestaltningen kallas Resa i tid och rum.

För dig som undrar är konstnären upphandlad genom Konstpool, som är en samlande webbplats för utlysningar inom kulturen och som tillhandahåller ett verktyg för att administrera utlysningar. Summan för just detta uppdraget ligger på ungefär 200 000 kronor. Kostnaderna för konsten som kommer att finnas i nya biblioteket, följer de politiskt beslutade reglerna om kommunens konstnärliga gestaltning.

Vi tycker att skulpturen är jättefin och visst blir vi nyfikna på resten av konsten som kommer att ses på trappväggen?
I förvaltningen jobbar vi på med att komma framåt med biblioteksbygget. Snart har vi ritningar att visa, det ser vi fram emot

Nyheter i februari 2022

Tadaa! Nu har vi kommit så långt i arbetet med nya stadsbiblioteket att vi kan presentera skisserna som visar hur vår nya bibbla ska se ut utvändigt! Några detaljer kan komma att ändras under arbetets gång, men ungefär så här ska det se ut när det är klart. Det är en hel del arbete kvar innan vi kan sätta spaden i jorden och till sist – inviga det som ska bli Ulricehamnarnas vardagsrum. Vad tycks?

Stadsbiblioteket i kvällsljus entré

Bild över nya stadsbiblioteket i kvällsljus

Rött tegel kommer klä nya stadsbiblioteket utvändigt. Frågan är bara vilken nyans som blir bäst. För att reda ut detta träffades stadsarkitekt Rebecka Engvall och arkitekten bakom ritningarna till stadsbiblioteket, Anders Erici från Topo arkitekter, för en promenad genom stan för ett par veckor sedan.
Ett stopp gjordes vid ett av ulricehamnarnas stolthet, stationshuset:
-Vi vill att stationshuset ska få en exteriört färgmässig kompis, därför har vi med oss färgkartor så att vi kan få exakt den kulör vi önskar, säger Rebecka Engvall.
Men det är flera byggnader i centrala Ulricehamn som är byggda i rött tegel. Stadshuset är en, gamla UT-huset är en och Väveriet är en, för att nämna några exempel. Vid tiden då dessa byggdes var tegel något av en statussymbol, inte alla hade råd med tegel på sina byggnader.
Ett av våra nya områden i centrala Ulricehamn, Tegelbruket, ska snart att bebyggas. Men vilken typ av tegel tillverkades där när det begav sig? Någon som vet?

Nyheter i mars 2022

Den är pampig, den gamla ljuskronan från Tingshuset som ska få ta plats i nya stadsbiblioteket när det blir färdigt. Just nu hänger den, lite undanskymd, i ett av trapphusen på Musikskolan, men en gång i början av 1900-talet hängdes den upp i dåvarande Tingshuset, när det var nytt. När tingsrätten i Ulricehamn lades ner, flyttades kronan med till Borås Tingsrätt. Detta var en gång på 1960-talet. När sedan Sjuhäradsbygdens tingsrätt slogs ihop med Borås tingsrätt, beslöt sig överförmyndaren Pär Johansson, Staffan Setterberg, kommunchef samt chefredaktören på Ulricehamns tidning, Gunnar Högborn att försöka få tillbaka kronan till Ulricehamn. Och så blev det.

Men kronan är inte som vilken lampa som helst, den är cirka 150 centimeter lång och väger rejält. Den kräver helt enkelt sin plats.

I en motion från 2018, av moderaten Margareta Juliusson, föreslog hon att ljuskronan skulle flyttas till stadsbiblioteket när det blir klart. Hon fick med sig resten av fullmäktigeledamöterna, och nu planeras det för fullt för att hitta en bra plats – som håller för kulturklenoden – i nya bibblan.

Förhoppningen är att kronan ska lysa över biblioteksbesökarna 2024, då nya stadsbiblioteket ska vara klart.

 

Läsandets väg, med Ulricehamns historia som bakgrund för berättandets föränderliga känslolandskap.
Så beskriver Josefin Åhs Lagerberg sitt verk som kommer att pryda en vägg i det nya stadsbiblioteket.
Därmed är vi klara med upphandlingen av den offentliga utsmyckningen till nya bibblan. Josefins verk är en stor målning som kommer att täcka en hel sida i byggnaden, det där utrymmet mellan dörrar och tak, ni vet, och på innerväggen mot gågatan till.

Konstnären berättar att hon gestaltat en väg som för tankarna till en tidsresa med fragment från Ulricehamns historia. Den uppmärksamme kommer att kunna hitta stan före branden 1782, en av båtarna som färdats på Åsunden, och spårvagnen som bara gick en gång. Om du blir nyfiken på händelserna så finns mer information att hämta bland bokhyllorna i bibblan.
Konstverket kommer att kosta lite drygt 200 000 kronor. Konsten som kommer att finnas i nya biblioteket, följer de politiskt beslutade reglerna om kommunens konstnärliga gestaltning.
Vad ser du när du tittar på verket som kallas Vägsjäl?

Nyheter i april 2022

Unga ulricehamnare hjälper till att skapa matta till nya stadsbiblioteket

Under torsdag och fredag hjälper 14 unga ulricehamnare mellan 6 och 10 år konstnären Ida Björses med att skapa en av mattorna som ska ligga i bibblans entréplan.
Temat är vatten eftersom man från där mattan ska ligga, kommer att se Åsunden. Det kommer att bli en matta med flera motiv, där barnen bidragit med sina alster på ett eller annat sätt.

-Det blir lite kul att komma till bibblan och kunna peka på mattan och säga att den har jag varit med och gjort, säger ett av barnen.

Fem mattor i spännande motiv, har Ida fått i uppdrag att skapa.
Konsten som kommer att finnas i nya biblioteket, följer de politiskt beslutade reglerna om kommunens konstnärliga gestaltning. Visst blir det spännande att gå och se den här mattan när den blir färdig?

Två flickor målar och pratar med konstnären som står och tittar på

Visste du att alla kommuner ska ha ett bibliotek?

Jo, det står i bibliotekslagen. Och det är inget litet uppdrag de har, biblioteken.

Så här står det i lagen:
”Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.
Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

Tillgången till böcker och läsning är en viktig förutsättning för vår demokrati, men är inte bara en källa till kunskap utan också till inspiration och fantasi. Om du missat det kan vi berätta att Ulricehamns kommun ligger i planeringsstadiet för ett helt nytt bibliotek som ska ligga så centralt som möjligt, för att alla ska kunna ta sig dit.

 

Det nya stadsbiblioteket ska ligga mitt i smeten!

Så var det tänkt från början. Därför blir det i samma byggnad som Ica med sitt torn. Då blir det tillgängligt för så många som möjligt och man kan bara slinka in där när man ändå är i stan liksom.

Man ska inte behöva ta bilen dit, ulricehamnarna kan cykla eller gå dit, och de som kommer från Gällstad eller Hökerum kan ta bussen och komma nästan ända fram till entrén. Att ha busstationen nära är bra för alla de ungdomar som pendlar med buss. Ofta väntar de på Ica för att det är varmt och känns tryggt. Det har de berättat när de intervjuats inför biblioteksbygget. Därför är ungdomarnas del av biblioteket vänt ut mot bussarna med ett stort fönster, i det ritningsförslag som gäller nu. Där kan de hålla sig varma, läsa en tidning eller låna en bok och samtidigt hålla utkik efter sin buss.

Vad är en blackbox?

I det nya stadsbiblioteket planeras en blackbox. Är det verkligen en svart, liten låda? Näe, det är det inte. Eftersom det inte är så många som vet vad det är, kallas den lilla lådan istället för scenrummet eller scenen. När det inte är ett arrangemang som pågår i rummet, kommer det att ligga en sagomatta på golvet som just nu skapas av konstnären Ida Björses. Då kan man gå in där och sätta sig på mattan och läsa om man vill.  Mattan kommer också att vara ett mysigt underlag för arrangerade sagostunder som brukar vara populära bland våra yngre kommuninvånare. Låter det trevligt? Då har du något att se fram emot.

Vi jobbar vidare med planeringen av det nya stadsbiblioteket

Man undrar ju hur det går med våra kära barnboksfigurer som Vicki Klaiber, kulturstrateg på Ulricehamns kommun, och hennes kompisar på bibblan förvandlas till då och då. Mamma Mu, Kråkan och de andra, kommer de att dyka upp i det nya stadsbiblioteket då och då?

– Ja, barnboksfigurernas dräkter äger vi bibliotek i Sjuhärad tillsammans, så dessa karaktärer kommer fortsätta dyka upp vid olika arrangemang vi hittar på. Det är så himla roligt att vara Findus-min favvo, säger hon.

Härligt, eller hur?

Planeringen av nya stadsbiblioteket pågår, men vad kommer du att kunna göra där?

Här får du svar:

 • Läsa och låna böcker
 • Få lästips och hjälp med att söka information
 • Läsa dagstidningar i sköna fåtöljer
 • Fika i caféet
 • Gå på teater och musikarrangemang.
 • Ta del av spännande författarbesök och föreläsningar
 • Delta i läscirklar, berättarcaféer, workshops
 • Gå på möte med din förening
 • Se utställningar
 • Se Bredgårdsmannen
 • Släktforska i västgötarummet
 • Studera på egen hand och tillsammans med andra
 • Använda datorer och wifi gratis
 • Kopiera och göra utskrifter
 • Hänga med kompisar

Om du är barn:

 • Läsa och låna böcker
 • Vara med på sago- och sångstunder
 • Gå på after pre-discon och annat skoj
 •  Mysa i kojan under trappen
 • Spela spel och pyssla, klä ut sig

Fem miljoner i budget frigjordes för nya bibblan

Idag beslöt kommunstyrelsen att fem av de redan avsatta totalt 136 miljoner kronorna för ett nytt stadsbibliotek får användas av förvaltningen för att komma vidare med arbetet.
Pengarna ska gå till att täcka kostnader för arbeten som redan gjorts och för att förvaltningen ska kunna fortsätta arbetet med att ta fram underlag för bygglov och upphandling.

Så här har kostnaderna sett ut hittills (2018-2020):

 • Fastigheten 12 miljon kronor
 • Arkitekttävling 810 000 kronor
 • Förnyad konkurrensutsättning arkitekt 456 000 kronor
 • Diverse arbeten; rivning, provmurning, inmätning, undersökningar 136 000 kronor
 • Projektering geoteknik 9,5 miljoner
 • Projektledning fastighet 484 000 kronor
 • Totalt 22,7 miljoner

Publicerat av Sofia Carlenberg den 15 oktober 2019, senast ändrad den 1 juni 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?