Kulturskolan

Kulturskolan vänder sig i till dig i grundskole- och gymnasieåldern. Cirka 400 elever finns hos oss varje vecka. Alla elever har möjlighet att delta i ensemble eller orkester.

Vi följer grundskolans läsårstider och vi har undervisning både på skoltid och på eftermiddagstid. Undervisningen sker på alla skolorter i kommunen och i kulturskolans lokaler på Stenbocksgatan 21 i Ulricehamn.

Boka kurs på kulturskolan

Avgift

Terminsavgiften är 725 kronor. Just nu är det halv avgift resten av terminen.

Om du deltar i någon av kurserna med enskild undervisning inom instrument och sång, är kör och orkester avgiftsfri. Avgiften betalas med swish i samband med bokningen på Studyalong. Du garanteras minst 28 kurstillfällen per läsår.

Om er familj har flera barn i verksamheten eller om ett barn går flera kurser samtidigt blir avgiften lägre för kurs 2, 3, 4 och så vidare:

  • Första kursen 725 kronor per termin.
  • Andra kursen 362 kronor per termin.
  • Tredje kursen 362 kronor per termin.
  • Fjärde kursen och vidare 181 kronor per termin.

Instrument och kurser

I flikarna nedan hittar du mer information om vår undervisning och om våra instrument och kurser.

Bild/form

Undervisningen sker efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar på Tingsholmsgymnasiet.

I kursen får du teckna, måla och göra skulpturer. Man får testa flera olika tekniker och material. Det är både uppgifter och fritt skapande med handledning. Ibland görs gemensamma grupparbeten med ett speciellt tema.

Lärare: Roger Skogholm

Film/Animation

Undervisningen sker på Tingsholmsgymnasiet efter skoltid. I kursen får man göra animationer med lerfigurer och teckningar. Även sammarbeta i gruppen och göra kortfilm där vi gemensamt kommer på en filmidé. Vi skriver manus och spelar in tillsammans. Man lär sig om ljud, belysning och filmteknik. Redigera och lägga till ljud och musik till sin film. Vi jobbar med iPads som finns på plats. Ingen förkunskap krävs.

Lärare: Roger Skogholm

Dans

Kulturskolan har danskurser i Gällstad, Hökerum och Ulricehamn.

Lärare: Louise Olsson

Teater

Undervisningen sker efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar på Kulturskolan.

Lärare: David Melin

Sång

Din sångröst är det instrument som du alltid bär med dig. Från opera till hårdrock, i alla sorters musik är det viktigt att kunna styra över rösten så att den håller.

Lärare: Linda Skogholm

Stråk

Violin, viola, cello, kontrabas

Stråkinstrument passar i orkestrar, i popgrupper och som soloinstrument. Varje instrument i stråkfamiljen har sin egen klang. Fiolen har en ljus och vacker ton.  Altfiolen är större och har en mörkare klang. På cello kan du spela allt från mörka bastoner till snabba, ljusa melodier. Du får låna instrument till dess att man kan använda instrument i full storlek.

Vi som undervisar i stråkinstrument är: Cecilia Ståhl, Ellen Wilhelmsson och Lena Kroon.

Träblås

Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, saxofon

Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett och saxofon ingår i träblåsfamiljen. Med dessa instrument kan man spela de flesta musikstilar. Alla träblåsinstrument passar utmärkt i orkester och ensemble, men är också bra soloinstrument. Du får låna blåsinstrument de tre första terminerna (ej blockflöjt).

Lärare: Sara Pettersson och Ingeborg Kragt

Bleckblås

Trumpet, kornett, horn, trombon, tuba

Bleckblåsinstrument är ett bra alternativ som ger dig möjlighet att spela i orkester. Bleckblås spelar man både i modern och klassisk musik och används också mycket som soloinstrument. Du kan prova dig fram till vilket av instrumenten som passar just dig.

Instrument kan du låna under första året.

Lärare: Stig Josefsson och Per Utbult.

Gitarr, elgitarr och elbas

Gitarr är ett mångsidigt instrument som används i nästan alla musikstilar. Du får lära dig både ackord, melodi och solospel.

Från årskurs 7 kan man få undervisning i elgitarr.

Elbas är ett viktigt orkesterinstrument som förekommer i de flesta pop & rockgrupper. Som baselev får du lära dig att kompa olika stilar.

Kulturskolan har tyvärr inte gitarrer och basar till utlåning.

Lärare: Jörgen Larsson och David Melin

Piano

Piano, keyboard

Piano är ett mångsidigt instrument som används i nästan alla musikstilar. Du får lära dig både ackord, melodi och solospel.

För att få börja på piano måste man ha ett tangentinstrument hemma. Det går naturligtvis bra med digitalt piano om det har fullstora viktade tangenter .

Vi kan inte låna ut piano eller andra tangentinstrument från musikskolan.

Lärare: Karin Johansson, Stig Josefsson, Sara Pettersson, och Per Utbult.

Trummor och slagverk

Trumset, pukor, marimba, xylofon, klockspel

Undervisningen sker i första hand på trumset, men efter hand får man lära sig flera olika slagverksinstrument som pukor, marimba xylofon och klockspel. Som slagverkare har du en viktig roll i de flesta orkestrar och rockgrupper.

Kulturskolan har inte trumset till utlåning, man behöver ha ett eget hemma.

Lärare: Lucas Edman.

Ensemble

Ensemble, kör, orkester

Som musiker är det viktigt att man spelar med andra. På kulturskolan finns det orkestrar för alla instrumentgrupper:

  • Blåsorkester
  • Stråkorkester
  • Symfoniorkester
  • Kör
  • Rockgrupper
  • Sångensemble
  • Slagverkensemble
  • Gitarrorkester/ensemble

Intro

Intro för årkurs 1-3

Intro är en förberedande kurs där du som elev under en termin får prova de olika instrument som kulturskolan erbjuder undervisning i. Genom Intro får du en allmänmusikalisk grund och tillfälle att tillsammans med andra upptäcka glädjen i att spela ett instrument.

Kulturskolans avancerade program

Kulturskolans avancerade program är en fördjupningskurs som riktar sig till dig som som redan spelar ett instrument och är lite extra intresserad av musik. Du kanske funderar på att söka till estetiskt program på gymnasiet, eller en folk- eller musikhögskola?

Genom programmet får du de extra kunskaper som behövs för att lyckas med musiken.

Undervisningen sker efter skoltid, på eftermiddagar och kvällar på Tingsholmsgymnasiet.

I kursen får du teckna, måla och göra skulpturer. Man får testa flera olika tekniker och material. Det är både uppgifter och fritt skapande med handledning. Ibland görs gemensamma grupparbeten med ett speciellt tema.

Lärare: Roger Skogholm

Publicerat av Ulricehamns kommun den 24 februari 2015, senast ändrad den 31 oktober 2024 av Anders Rosenberg

Kontakt

Adress

Stenbocksgatan 21
523 30 Ulricehamn
kulturskolan@ulricehamn.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?