RIG och NIU Längdskidor

Tingsholmsgymnasiet är godkänd som Riksidrottsgymnasium och Nationell idrottsutbildning av Svenska skidförbundet och Riksidrottsförbundet. Vi har haft skidgymnasium sedan början av 80-talet och Ulricehamn har fostrat många skidåkare genom åren. Erfarenhet, kunskap och engagemang sitter i väggarna på Tingsholmsgymnasiet.

För dig som går i åk 9, välkommen att besöka och träna med oss på vår besöksdag i höst! Se mer info HÄR.

Boende

Eleverna bor i ett studentboende i årskurs ett och därefter i egna lägenheter eller studentrum som oftast ligger nära skolan. Vi kan förmedla kontakt med aktuella bostadsbolag. Inackorderingsbidrag ansöks via hemkommunen, vid avslag finansierar Ulricehamns kommun detta. Skidgymnasiets elever serveras utöver skollunch också middag fyra dagar i veckan för att orka med både skola och träning.

Lokaler

Skidgymnasiet har nya fräscha lokaler där eleverna har en egen plats för att förvara sitt material men även utrymme för att se teknikfilm från dagens pass, träffa tränarna och de andra skidkompisarna. Skolan har egen vallalokal vid skidspåren på Lassalyckan. Där vallar vi inför varje träning och eleverna har åtkomst till vallaboden även kvällstid för egen skidvård.

Du läser ditt gymnasieprogram under 4 år, och förutom de kurser som ingår i valt program läser du ämnet specialidrott.

Träning

Du har 5 träningspass i veckan på skoltid under fyra år. Tänk på att det inte går att kombinera med studier på bygg- och anläggningsprogrammet som har ett lärlingsupplägg.

De kurser som ingår i specialidrott är:

  • Idrottsspecialisering 1, 100 poäng
  • Idrottsspecialisering 2, 100 poäng
  • Idrottsspecialisering 3, 100 poäng
  • Tränings- och tävlingslära 1, 100 poäng

Ansökan

Ansökan till skidgymnasiet RIG och NIU görs via Svenska Skidförbundets ansökningssida vilken är öppen mellan 1/10 – 1/12.
Ansökan till Nationell idrottsutbildning/Riksidrottsgymnasium (längdskidor)

Då ansökningstiden gått ut kallas du sedan till en träff vid den skolan du sökt till i första hand. Vid träffen är det enskilda intervjuer samt några fysiska tester vilket alla skidgymnasier gör på samma sätt.

Du behöver sedan göra en vanlig ansökan till önskat gymnasieprogram via Antagningsenheten Sjuhärad, gymnasievalsjuharad.se.

Arbetet med antagning till skidgymnasierna brukar vara avslutat och klart någon gång i slutet av mars.

För dig som går i åk 9, välkommen att besöka och träna med oss på vår besöksdag i höst! Se mer info HÄR.

Mer information

Marcus Wadell
E-post: marcus.wadell@ulricehamn.se

Broschyr om RIG NIU Längdskidor (pdf)


Film av Malte Jutterdal, skidgymnasiet.

Publicerat av Mats Bogren den 3 maj 2021, senast ändrad den 27 augusti 2024

Hjälpte informationen på denna sida dig?