Föremålssamlingen

Ulricehamns museums föremål förvaras i ett magasin i Ulricehamn. I hela samlingen finns drygt 6000 föremål. Den största delen i samlingen är föremål från 1700- och 1800-talet.

Föremålen är en viktig del i Ulricehamns kulturhistoria och ett arv att förvalta till kommande generationer.

Just nu pågår ett arbete med att tillgängliggöra samlingen med vision att skapa ett digitalt museum. Dessutom kommer vi vid några tillfällen att ha öppet hus i det magasin där föremålen förvaras. Nästa tillfälle är den 14 november kl. 16-18,00.

 

 

Konstsamling

Konstsamlingen innehåller drygt 900 konstverk. Det finns oljemålningar, litografier, skulpturer, textila konstverk med mera. Verken i samlingen är fotograferade och registrerade i databasen Sofie. Största delen av verken är utlånade till olika kommunala verksamheter. Ett mindre antal finns i ordnade i ett arkiv.

Textilsamling

Textilsamlingen ingår i museisamlingen och innehåller klädesplagg, skor och hemtextil. En del av dessa har varit utlånade, t.ex. till Torpa stenhus ”Herrgårdsliv på Torpa”. Största delen av textilierna är fotograferade och registrerade i databasen Sofie.

Monterutställningar

På flera verksamheter i kommunen finns även montrar med föremål från samlingen. Bland annat finns monterutställningar på ett flertal äldreboenden och på några av biblioteken.

Om samlingen

Som vid de flesta mindre museer bygger Ulricehamns museisamlingar på gåvor som lokala hembygdsföreningar har skänkt. Hembygdsföreningarna samlade på föremål, med Skansen som inspirationskälla, som i början på 1900-talet började försvinna i och med industrisamhällets snabba framväxt.

Basen i museets samlingar är just dessa föremål från 17- och 1800-talet. Ulricehamns hembygdsföreningen donerade sin samling till Ulricehamns kommun på 1970-talet. Denna samling har sedan dess utökats och innehåller numera även föremål från 1900-talet.

Det finns föremål som minner om stadens historia, det kan vara saker som gamla uttjänta gatlyktor eller möbler som användes i rådhuset fram till 1950-talet. Det är föremål från sommar och vintersanatoriet, det är gamla lås som har suttit på äldre hus som numera är borta. Det är föremål från den gamla folkskolan som fanns i huset som senare blev museum och från och med 2017 är kontor för en av Ulricehamns kommuns verksamheter. Objekten är en viktig del i Ulricehamns kulturhistoria och ett arv att förvalta till kommande generationer.

De flesta museer har numera föremålsarkiv antingen som ett närarkiv eller ett arkiv utanför centralorten.  Ulricehamns museums föremål finns förvarade i ett magasin i Ulricehamn.

Hur kommer allmänheten att få ta del av samlingen?

Främst genom att samlingen digitaliseras även via mindre utställningar som visas på andra ställen i kommunen, till exempel på Timmele motormuseum och genom utställningar på Ulricehamns stadsbibliotek.

Varför är det viktigt att ordna och digitalisera i digitalt system?

Hela samlingen kan då också göras mer tillgänglig för allmänheten för sökning via webb. Föremålens livslängd ökar också genom att de inte behöver hanteras varje gång de ska studeras. Genom att ha ett sökbart digitalt system blir samlingen både överskådlig och lätt att hitta i.

 

Konstsamlingen innehåller drygt 900 konstverk. Det finns oljemålningar, litografier, skulpturer, textila konstverk med mera. Verken i samlingen är fotograferade och registrerade i databasen Sofie. Största delen av verken är utlånade till olika kommunala verksamheter. Ett mindre antal finns i ordnade i ett arkiv.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 20 januari 2015, senast ändrad den 25 september 2024 av Lillemor Axell

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?