El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är en bred yrkesutbildning för dig som är intresserad av teknik. Utbildningen som vänder sig till dig som är intresserad av elteknik och automation och samtidigt tilltalas av ett fritt, självständigt och spännande arbete. Vi erbjuder inriktningarna Elteknik och Automation.

Modern teknik och goda jobbmöjligheter

Utbildningen ska utveckla dina kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av elsystem. Den ska därför ge kunskaper om el- och energiteknik och automation samt färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom dessa arbetsområden.

Att arbeta praktiskt med modern teknik är centralt i hela utbildningen. Efter tre år är du attraktiv för såväl större som mindre företag inom en rad olika verksamhetsområden.

Hos oss på Tingsholm

Vår grundutbildning ger dig behörighet att arbeta som elektriker hos en behörig installatör. Du får också kunskaper om datanät, larm-, övervaknings- och säkerhetsinstallationer, mät- och styrteknik samt programmerbara styrsystem. Detta gör att du får en bred och god grund att stå på inför ditt kommande yrkesliv.

På skolan lägger vi stort fokus på praktik. Under ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) kommer du att få praktisera på ett flertal olika företag.

Efter gymnasieskolan

Du utbildar dig för yrken som automationstekniker, driftoperatör, elektriker, nätverkstekniker med mera. Efter utbildningen kan du jobba med allt från vanliga elinstallationer till larminstallationer, mät- och styrsystem.

Du kan också välja att läsa vidare på yrkeshögskolan, högskolan eller folkhögskolan. Tänk på behörigheten!

Inriktningar

Automation

Du lär dig maskiner och utrustningar som har avancerade styrsystem. Utrustningarna styrs med hjälp av datorer och elektronik. Ett exempel är industrirobotar. Du får lära dig att installera, programmera, övervaka och utföra underhåll på dessa maskiner och utrustningar.

Ett annat viktigt område är mätteknik. Det gäller att kunna ställa in apparatur så att de fungerar på bästa sätt, men även att förstå om något är fel.

Du läser praktisk ellära och lär dig elsystemets uppbyggnad och funktion samt om elektriskt material som till exempel ledare, halvledare och isolatorer.

Elteknik

En elektriker kopplar och drar fram ledningar för elektricitet. Du kan även arbeta med att förebygga och reparera fel.

Du får kunskap om hur man arbetar säkert och lär dig de lagar och förordningar som gäller vid elarbete. Dessa kurser ger dig senare möjlighet att få behörighet att självständigt arbeta som elektriker.

Du får fördjupade kunskaper i elektrisk mätteknik och hur man beräknar olika värden. Du lär dig också att installera kommunikationsnät för tele, data och media, larm och övervakning.

Tänk på behörigheten!

Ett yrkesprogram ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Du kan också få högskolebehörighet genom att välja vissa kurser inom ditt individuella val. Prata med din studie- och yrkesvägledare.

Timplan

Programgemensamma ämnen
Datorteknik 1a, 100 p
Elektromekanik, 100 p
Energiteknik 1, 100 p
Mekatronik 1, 100 p

Inriktning automation
Praktisk ellära, 100 p
Mät- och styrteknik, 100 p
Mät- och reglerteknik, 100 p
Programmerbara styrsystem, 100 p

Inriktning elteknik
Elkraftteknik, 100 p
Praktisk ellära, 100 p
Elinstallationer, 200 p
Kommunikationsnät 1, 100 p

Programfördjupningskunskaper
Elmotorstyrning, 100 p
Belysningssystem, 100 p
Larm-, övervaknings- och
säkerhetssystem, 100 p
Servicekunskap, 100 p

Publicerat av Ulricehamns kommun den 25 februari 2015, senast ändrad den 19 november 2021 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?