Vilda och häckande fåglar

Fåglar kan vara en plåga för fastighetsägare under häckningstiden. Men vad får man egentligen göra för att bli av med dem?

Många människor upplever att fåglar kan vara störande under deras häckningsperiod, som är mellan 1 april och 31 juli för de flesta arter. Fåglarna kan orsaka besvär genom att bygga bon på byggnader, smutsa ned med avföring, skrika högt eller riva upp skräp från soptunnor. De flesta fåglar och deras bon är fredade under häckningsperioden, vilket innebär att man inte får plocka bort ägg eller bon.

Fastighetsägaren har huvudansvar

Du som fastighetsägare bär huvudansvaret för att lösa problemet med störande fåglar kring din fastighet. Det är viktigt att skapa en omgivning som inte lockar till sig fåglar och skadedjur i onödan.

Tips för att hålla borta störande fåglar

  • Håll gårdar och grönytor rena från pinnar, kvistar med mera. Fåglarna använder sådant material för att bygga sina bon med.
  • Minska antalet fåglar genom att störa dem precis innan de ska häcka.
  • Täck för skorstenar, nischer och andra lämpliga häckningsplatser.
  • För problem med kajor som flyger in på verandor, balkonger med mera kan man pröva att hänga upp blå plastband eller linor vid platsen där de kan flyga in. En del experter menar att fåglar skyr blå färg.
  • Använd så kallade ”ögonattrapper”, som fungerar som konstgjorda rovdjursögon. Dessa kan du tillverka genom att klippa ut en cirkelrund platta med en diameter på cirka 10 centimeter. Trä, plåt och plast är bättre material än papp eftersom det ska klara av att stå ute i regn och rusk. Skivan målas på båda sidor med en svart pupill och en gul eller orange iris. Ögonattrapperna sätts lämpligen upp två och två (så att det liknar ett rovdjur) och placeras exempelvis i buskar och träd.
  • Var noggrann med avfallshantering genom att ha stängda soptunnor, komposter, papperskorgar med lock och regelbunden städning av platser där matrester kan förekomma.

Publicerat av Julia Martinsson Heinänen den 8 augusti 2019, senast ändrad den 28 maj 2024 av Elin Ohlsson

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?