Friluftspärlor i Ulricehamn

Naturen i Ulricehamn ger många möjligheter att röra på sig och umgås med nära och kära. För att göra det enkelt att hitta ut har vi har samlat några av Ulricehamnstraktens finaste stigar, leder och platser på ett och samma ställe. Riktiga friluftspärlor, utvalda för att de bjuder på stora men lättåtkomliga naturupplevelser för alla åldrar.

Vädersholm, Hökerum

Upplev historiens vingslag vid Vädersholm. På 1400-talet fanns här en stormansgård och borg, vackert belägen på en ö i sjön Modgen. Idag finns bara ruiner kvar, men platsen är fortfarande lika vacker. Parkera vid torget i Hökerum för 2 kilometers enkel promenad längs banvallen mot Ulricehamn. Strax efter Vädersholm ligger Fagranäs, ytterligare en ruin där det också finns en iordningställd grillplats.

Information om Vädersholm borgruin hos Ulricehamns Turistbyrå

Blå stigen, Ulricehamn

En omväxlande led på 5 kilometer med tre rastplatser, lätt åtkomlig nära centrala Ulricehamn.

Information om Blå Stigen, 5 kilometer, hos Ulricehamns Turistbyrå

Komosse naturreservat, Mörkö

Upplev en bit av Norrland strax utanför Ulricehamn. Området är ett av Södra Sveriges största myrlandskap och en av Europas finaste våtmarker, lika vacker på vintern som på sommaren. Den 5 kilometer långa Björnöleden börjar vid parkeringen och går ut över mossen. Leden är lättvandrad och går på breda spänger. Toalett finns vid parkeringen. Vintertid lockar mossen även skidåkare. Inga färdiga spår finns, men vid rätt förhållanden kan du ta dig långa sträckor ut över mossen.

Information om Komosse naturreservat hos Ulricehamns Turistbyrå

Prästavägen, Gällstad

Vandra längs Gällstadbygdens äldsta kända väg, vägen som prästen färdades mellan kyrkorna i Gällstad och Södra Säm. På din promenad kan du upptäcka de 28 kulturminnen som finns längs vägen. Starta vid kyrkan i Gällstad, gå över väg 157 och börja din vandring där. På vägen tillbaka får du gå uppför, men kan vila på ”pustestenen” halvvägs uppför backen, precis som prästerna gjort i hundratals år.

Broschyr om Prästavägen (pdf)

Fler stigar och leder

Cykla, vandra och spring

Publicerat av Ulricehamns kommun den 23 februari 2021, senast ändrad den 7 november 2022 av Elin Ohlsson

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?