Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Du lär dig att välja utrustning, metoder och att arbeta på ett säkert sätt.

Hos oss på Tingsholm

Bygg- och anläggningsprogrammets lokaler ligger inte inom Tingsholmsgymnasiets område. På Maskinvägen, Hesters industriområde, har programmet sin verksamhet i nya stora, ljusa och fräscha lokaler! Transport sker till Tingsholmsgymnasiet när andra ämnen ska läsas och för skollunch.

Inriktning Husbyggnad

Du lär dig om byggnation och renovering av byggnader, broar och andra anläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. betongarbetare, golvläggare, murare, glastekniker, ställningsbyggare eller träarbetare.

Lärlingsutbildning

Utbildningen bedrivs som gymnasial lärlingsutbildning vilket innebär att du får samma kunskaper, men gör minst hälften av din av utbildningstiden på en eller flera arbetsplatser. Det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), ger dig också erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Om du är intresserad av att läsa en idrottsprofil kan du välja mellan fotboll och LIU Special, läs mer på sidan om idrottsprofiler.

Behörighet

Ett yrkesprogram ger grundläggande behörighet till yrkeshögskola och högskola. De behörighetsgivande kurserna för högskolan är svenska 2 och 3 eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6 och som ingår i den gymnasiegemensamma delen i programstrukturen. Det är alltså en utökning till 2800 poäng (från normalt 2 500 poäng), men kan väljas bort inför årskurs två.

Timplan

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5-6, 200 p
Historia 1a1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1a, 100 p
Naturkunskap 1a1, 50 p
Religionskunskap 1, 50 p
Samhällskunskap 1a1, 50 p
Svenska 1-3 (eller svenska som andraspråk1-3), 300 p

Programgemensamma ämen
Bygg- och anläggning 1, 200 p
Bygg- och anläggning 2, 200 p

Inriktningskurser
Husbyggnad 1, 100 p
Husbyggnad 2, 200 p
Husbyggnad 3 – ombyggnad, 200 p
Husbyggnadsprocessen, 200 p

Programfördjupningskurser
Trä 1, 2, 3
Betong 1
Specialyrken 1

Individuellt val,  200 p
Gymnasiearbete, 100 p

Publicerat av Mats Bogren den 27 september 2017, senast ändrad den 16 januari 2024 av Annika Johansson

Hjälpte informationen på denna sida dig?