Ulricehamns stadsvapen

Redan på 1400-talet fick Ulricehamn sin symbol. Då hette staden Bogesund och fick då ett sigill som bestod av ett B krönt av en krona och omgivet av klöver.

När staden bytte namn till Ulricehamn år 1741 ersattes B med ett U och en kunglig krona fick kröna bokstaven.

Ungefär så här har stadsvapnet för Ulricehamn sett ut sedan 1700-talet. På Bogesunds sigillbild fanns också ett skogsbeklätt berg men det har försvunnit i förändringar som gjorts genom århundradena. Det nuvarande stadsvapnet antogs 1949.

Variant av stadsvapnet

Stadsvapnet kan finnas i olika varianter. Den måste dock ha samma struktur och innehåll, alltså ett U med en krona och klöverblad. Klöverbladen är en konstnärlig dekoration. De kan också variera i antal. Redan Bogesunds sigill var beströdd med klöverblad. På medeltiden fanns en tradition att beströ tomma ytor med klöverblad. Färgen på bladen ska vara guld eller liknande. Heraldik är läran om den typ av märken som kallas vapen och deras historia.

Kommunens logotyp

Kommunens logotyp består av stadsvapnet och texten ”Ulricehamns kommun”. Denna kombination visar att det är kommunen som är avsändare av olika tryckt eller digitalt material och finns för att du ska känna igen kommunens verksamheter.

Publicerat av Ulricehamns kommun den 20 januari 2015, senast ändrad den 12 april 2022 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?