Borgerlig vigsel

Välkomna att gifta er borgerligt i Ulricehamns kommun! Hos oss är det kostnadsfritt att gifta sig. En borgerlig vigsel är, precis som kyrklig vigsel, juridiskt bindande men innehåller inga religiösa inslag. Tänk på att boka vigseln god tid.

Om ni vill gifta er under sommaren behöver ni boka er vigsel senast under vecka 25.

Vigseln sker oftast i rådhuset i centrala Ulricehamn, men ni kan också komma överens med vigselförrättaren om att den ska vara på en annan plats.

Hur ni gifter er borgerligt

Ansök om hindersprövningsintyg hos Skatteverket. Intyget är giltigt i fyra månader. Skicka eller lämna intygen från Skatteverket till oss minst sju dagar före den bokade vigseln.

När du hört av dig till oss för att boka vigsel tar vi kontakt med våra vigselförrättare och kommer överens om dag, tid och plats. Två vittnen ska närvara vid vigseln, de ska ha fyllt 15 år. Ange för- och efternamn på dessa när ni bokar vigseln. Har ni inte egna vittnen kan två kommunala tjänstepersoner vara med om vigseln sker under kontorstid.

Efter vigseln får ni ett vigselbevis och vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln.

Hindersprövning och anmälan om efternamn

Kontakta Skatteverket och be att få ”Anmälan hindersprövning” samt eventuellt ”Anmälan efternamn” eller hämta dem själv på skatteverkets webbplats. Underteckna och skicka dessa till Skatteverket så får ni efter cirka en vecka automatiskt ”Intyg vigsel” och ”Intyg hindersprövning” hemskickat. Intygen har en giltighetstid på fyra månader.

Våra vigselförrättare

Det är länsstyrelsen som utser de vigselförrättarna som finns i kommunen. Nedan ser du våra vigselförrättare.

Kari Isomaa

”Låt mig få önska er lycka och välgång i ert äktenskap i en vacker och kärleksfull ceremoni”.

Eva Grönbäck

”Att få vara delaktig i en minnesvärd dag som binder två unika människors tro på livet och kärleken är för mig fantastiskt underbart.”

Ing-Britt Jonsson

”Att gifta sig är ett stort steg och det allra största kärleksbeviset man kan ge varandra, att finnas där för varandra i en lugn och trygg gemenskap då överlever kärleken.”

Inga-Maj Larsson

”Störst av allt är kärleken! Att få dela glädjen med två människor som i vigseln avger sina kärlekslöften till varandra är stort och ett förtroende att förvalta.”

Ingrid Isaksson

”Vigseln är en höjdpunkt i livet. Det är ett stort förtroende paret ger mig. Min roll är att forma ceremonins innehåll utifrån deras livssyn och önskemål.”

Roland Karlsson

”För mig är det en enorm glädje att få vara delaktig i föreningen mellan två människors kärlek till varandra genom vigsel.”

Roger Wilhelmsson

”Det är ett stort förtroende paret ger mig och jag tycker det är spännande att försöka anpassa vigseln för varje enskilt par – det är ju ändå en av höjdpunkterna i deras liv.”

Valter Persson

”Jag hjälper dig gärna att göra din vigsel till ett minne för livet.”

Publicerat av Ulricehamns kommun den 23 januari 2015, senast ändrad den 30 maj 2024 av Anders Rosenberg

Kontakt

Hjälpte informationen på denna sida dig?