Ett ärofyllt uppdrag att jobba med valet

Det är just nu bråda dagar för kommunens valsamordnare Karin Bergdahl. Med exakt 100 dagar kvar är det mycket som ska förberedas inför valet 11 september.

Bild på Karin Bergdahl

-Ja, det är fullt upp, fast samtidigt inte övermäktigt. Men målet att så mycket som möjligt ska vara klart innan semestern, säger Karin.

I höstens val röstar vi till riksdag, region och kommun. Arbetet inför valet brukar börja ungefär ett år i förväg. Som valsamordnare är Karin ansvarig för att hålla ihop allt som ska göras både inför valet, under valdagen och efter valet.

-Det är valdistrikt som ska ses över, vallokaler som ska inventeras och röstmottagare som ska rekryteras och därefter utbildas. Sen är det ju allt material som ska beställas, såsom till exempel valsedlar och valsedelsställ, säger Karin.

Det är första året för Karin i rollen som valsamordnare, men hon har jobbat i tidigare val både som röstmottagare och i sin yrkesroll på kommunen.

– Jag har alltid gillat demokrati och samhällskunskap var mitt favoritämne i skolan. Att få jobba med det känns ärofyllt, samtidigt som det såklart är ett stort ansvar, säger hon.

Karin skrattar lite när hon berättar att hon just nu brukar vakna på nätterna och skicka mail till sig själv.

– Valet i kommunen måste ju fungera, annars finns risken för omval. Men jag sover bra på nätterna, jag har hittat min metod för att snabbt somna om.

Varför ska man rösta i valet?
-Det är viktigt för att demokratin ska fungera, det är angeläget att få fram de som ska representera oss. Gör man inte sin röst hörd så finns det heller ingen chans att få det som man vill.

-Jag tycker att det är en fin rättighet och skyldighet att rösta. Vi ska värna möjligheten vi har, för det är många människor som inte har den, säger Karin.

Vill du veta mer om valet? På  https://ulricehamn.se/val kan du läsa mer.

Publicerat av Rebecca Berndes den 3 juni 2022, senast ändrad den 3 juni 2022