Ulricehamnsbakelse för att fira 25 000 invånare

Idag bjöds alla kommunens cirka 5000 matgäster på en Ulricehamnsbakelse till lunch eller eftermiddagsfika. Detta för att fira att vi blivit 25 000 invånare i Ulricehamn.

Ulricehamnsbakelsen med en flagga på toppen

Bakelsen har tagits fram av våra duktiga kockar särskilt för detta tillfälle och består av rabarbercurd, maräng och kokosgrädde, toppad med kokos och citronmeliss. För att passa så många som möjligt är den är naturligt glutenfri och kan även enkelt göras laktosfri.

Vill du också baka Ulricehamnsbakelsen? Receptet hittar du nedan:

Ulricehamnsbakelsen

10 portioner

Rabarbercurd

125 g             Rabarber
60 g               Strösocker
1 msk            Majsstärkelse
2 st.               Äggulor
12,5 g            Smör

  1. Koka rabarberna och sockret på svag värme under lock. Rör om under tiden så det blir en slät kräm.
  2. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten, låt koka någon minut. Ta av grytan från värmen.
  3. Vispa i äggen i den avsvalnade rabarberkrämen, sätt på grytan på värme igen. Låt krämen sjuda 2-3 minuter eller tills den tjocknar under tiden du vispar. Den får inte koka.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret lite i taget. Låt curden kallna.
  5. Rabarbercurden håller sig flera veckor i kylen.

Marängbotten

125 g             Äggvita ( äggvita från  ca. 3,5 ägg)
150 g             Strösocker
60 g               Kokosflingor
30 g               Majsstärkelse

  1. Vispa äggvitan länge tills vitorna blir maräng, mot slutet vispa i strösockret.
  2. Blanda majsstärkelsen och kokosflingorna, vänd försiktigt i blandningen i äggvitorna.
  3. Bred eller spritsa ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite kokosflingor innan den går in i ugnen.
  4. Grädda i 220 °C, ca 13 min.

Kokosgrädde

1,5 dl             Vispgrädde
1,5 dl             Kokosgrädde (väl kyld)

  1. Vispa grädden
  2. Vispa kokosgrädden, viktigt att kokosgrädden är väl kyld innan den vispas.
  3. Blanda den vispade grädden med den vispade kokosgrädden.

Montering

  1. Dela botten på mitten.
  2. Lägg på rabarbercurd och kokosgrädden på en av bottnarna.
  3. Lägg den andra botten ovanpå.

Garnera med exempelvis citronmeliss, spritsad grädde och jordgubbar.

För en laktosfri variant, välj laktosfritt smör till rabarbercurden och laktosfri grädde, eller enbart kokosgrädde.

Publicerat av Rebecca Berndes den 9 juni 2022, senast ändrad den 9 juni 2022