Måltidsstrategen tipsar om en god och hållbar jul

Hur ska man tänka inför helgernas alla festligheter? Vår måltidsstrateg Johanna Skenning ger sina bästa tips inför jul. Längst ner hittar du även ett av hennes bästa julrecept.

Illustration av ett julbord.

Prinskorv, köttbullar och skinka. När det kommer till julmat är det lätt att tänka på olika köttdetaljer. Forskning visar att vi borde minska vår köttkonsumtion för klimatets skull, men under julen brukar det bli en ökad andel kött.

Vill du ändå ha lite kött på ditt julbord? Försök då välja ett mer hållbart alternativ såsom ekologiskt/kravmärkt, naturbeteskött eller närproducerat som inte rest alldeles för långt.

Den största vinningen är ändå att planera dina inköp, vilket gynnar både plånbok och klimat. Fundera på hur många ni är och hur mycket som behöver tillagas. Det är ju inte hela världen OM något tar slut.

Planering

Hur mycket ska du räkna med att folk äter?

Om man serverar en buffé, som julbord är, behöver man oftast inte mer än till exempel:

  • 30 gram prinskorv (två stycken)
  • 40 gram köttbullar (tre stycken)
  • 40 gram julskinka (en till två skivor beroende på tjocklek) per person.

Vill man även ha julkorv, sylta eller annan rökt detalj kan man gott och väl räkna med cirka 20 gram/person.

Mat över? Det här kan du göra med resterna

Vad gör man då med maten som blir över? Det viktiga är att vi inte slänger mat utan tar till vara maten vi köpt och tillagat.

Det bästa är att tärna/strimla ner och frysa in. Det mesta går att frysa, även Jansson. Du kan också testa att göra nya rätter av det du redan tillagat.

Saffranspannkaka

Blir det risgrynsgröt över, blanda den med ägg, saffran och eventuellt extra socker. Häll blandningen i en ugnsform, och grädda i 200 graders värme i 20-30 minuter. Servera med vispgrädde och sylt.

Färsk och torkad frukt

Äpplen, apelsiner och dadlar passar utmärkt till en fruktsallad. Eftersom julmaten är ganska fet är det extra gott med en efterrätt som faktiskt är nyttig.

Köttbullar

Köttbullar som blivit över kan värmas i tomatsås och serveras till pasta. Du kan också servera stekt prinskorv, skuren i bitar, till pasta. Toppa gärna med riven ost.

Rödkål

Rödkål kan användas på samma sätt som vitkål. Gör en coleslaw eller en klassisk vitkålssallad, men i röd variant. Det går också att servera strimlad rödkål till tacos eller falafel.

Brysselkål

Brysselkål passar bra att steka. Dela de kokta huvudena och stek i smör eller olja. Du kan också stuva kålen och servera den till kött eller fisk.

Gravad lax

Gravad lax som blivit över kan du använda för att göra en laxpudding. Det är en klassisk svensk rätt som sällan serveras nu för tiden, trots att den är ganska enkel att laga. I de flesta recept står det att den ska göras på rimmad lax, men det går lika bra med gravad. Dessutom kan du använda överbliven kokt potatis till laxpuddingen. Eller en laxwrap med färskost och pepparrot, helt i tiden.

Paj

Pajer är ett annat bra sätt att ta hand om rester. Förutom julskinka kan också varmrökt lax, rester av julosten eller överbliven blåmögelost användas till fyllning i en paj.

Övriga rester

Många serverar omelett på julbordet, men vårt råd är att hoppa över den. Anledningen till detta är att omeletter är utmärkta för att ta hand om rester. De kan nämligen fyllas med nästan vad som helst, som rester av lax, kokt potatis, skinka, kalkon eller prinskorv. Därför rekommenderar vi att du gör en omelett av rester.

Tänk nytt till julbordet

Det finns många härliga gröna rätter som uppskattas av många:

  • Rödbetssallad på både växtbaserad majonnäs/fraiche. Smakmässigt är det ingen skillnad.
  • Julig sallad med brysselkål, apelsin, grönkål och mandel
  • Gravad morot istället för gravad lax

Måltidsstrategen Johannas bästa recept på k*ttbullar

Cirka 8 potioner.

1/2 gul lök
1/2 msk olja
1 dl ströbröd
1 msk majsstärkelse
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1/2 msk kinesisk soja
2 krm salt
2 krm svartpeppar
500 g tinad fryst formbar vegofärs
Rapsolja/mjölkfritt margarin (till stekning)

Gör såhär

  • Skala och finhacka löken. Stek löken i olja tills den mjuknar. Låt svalna.
  • Blanda löken med ströbröd, majsstärkelse, grädde, senap, soja, salt och peppar i en bunke.
  • Blanda ner färsen.
  • Rulla till bullar med fuktiga händer.
  • Stek i omgångar tills de får fin färg.

Publicerat av Ellen Haglund den 11 december 2023, senast ändrad den 14 december 2023

Kontakt