Teuta, en pärla

-Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte hade gjort det här. Det har alltid varit självklart för mig att ta hand om människor, på ett eller annat sätt, säger Teuta Hajra, socialsekreterare på mottagningen för barn och unga.

kvinna håller upp en dörr

År 2012 började Teuta Hajra arbeta inom kommunens socialförvaltning. Hon konstaterar att hon snart fått prova det mesta inom verksamheten för barn och unga, och det har passat henne.

-Jag vill möta människor som behöver stöd eller skydd på olika sätt. Jag har aldrig varit särskilt kreativt lagd, så det har aldrig funnits några andra alternativ för mig, säger hon. Hon är intresserad av människor, kanske främst barn och deras vardag.

På mottagningen, där hon jobbar idag, möter hon föräldrar och barn i en ofta känslosam situation. Det kan till exempel vara en orosanmälan som har lämnats in av någon. Då har vi som kommun två veckor på oss att besluta om utredning ska inledas eller inte. Vårdnadshavare kallas till socialtjänsten för ett samtal, och det är ofta väldigt stressande.

-Ofta får jag möta två vårdnadshavare som är supernervösa. De är rädda att vi ska ta deras barn. Då gäller det att inge lugn och förklara att det är väldigt sällan som vi tar någons barn. För det mesta kan vi erbjuda stöd, eller så visar det sig att anmälan är ogrundad. Det känns skönt när man kan hjälpa.

Som socialsekreterare har Teuta och hennes kollegor ett stort ansvar. Det gäller att vara barnets röst och alltid tänka på vad som är bäst för det i den situation det befinner sig. Hon är mest nöjd när hon och hennes kollegor går ihop som grupp och löser situationer som till en början ter sig svåra och komplicerade.

-Vi har en fantastisk laganda som gör mig stolt. Det kan vara en akut situation som behöver lösas, och då går vi ihop utifrån våra roller och hittar den bästa lösningen för barnet tillsammans. Alltså, den känslan, när vi lyckas, den är fantastisk!

Ni jobbar tillsammans mot framtiden, alltid?

-Ja, det finns en stor tillit till att vi löser olika problem på olika sätt, utifrån de regler och lagar som finns. Vi har det förtroendet från vår chef. Då blir det lättare att jobba tillsammans mot framtiden.

Chefen, som tycker att Teuta Hajra är en bra kommunskatt, säger att Teuta är en riktig pärla. Teuta och hennes kollegor på socialen hanterar ofta svåra och tunga ärenden, inte alla med lycklig utgång. Att man då går till jobbet med den entusiasm Teuta gör, gör henne inte bara till en glimrande pärla utan också till en fantastisk kommunskatt! Tack för ditt fina jobb, Teuta!

#kommunskatterna #tillsammansmotframtiden

Publicerat av Anette Westerlund den 16 maj 2024, senast ändrad den 13 maj 2024

Kontakt