Är våra gymnasieelever framtidens entreprenörer?

Handgjord keramik, närproducerad lemonad och miljövänliga tygkassar. Idéerna som spirat och förverkligats på Tingsholmsgymnasiet genom åren är många. För att få näringslivet att växa behöver ett intresse för nyföretagande någonstans att gro. Vi tittar på vad Tingsholmsgymnasiet gör för att bidra till ett starkare företagsklimat.

– Att få chans att utforska entreprenörskap är en av många anledningar till att bli en del av Tingsholmsgymnasiet. Det gör vi på flera olika sätt för att få våra elever och näringslivet att växa, i dag och i framtiden, säger Matthias Nordgren, rektor.

Fyra insatser för ett starkare företagsklimat

När vi tog fram vår näringslivsstrategi var nyföretagandet i Ulricehamn 8,27 per 1 000 invånare. Antalet företagsamma personer var 14,49 procent. Med vår strategi, som tar sikte mot 2025, ska vi med olika insatser öka nyföretagandet till över 9,0 per 1 000 invånare och antalet företagsamma personer till över 15 procent. För att nå dit hejar vi fram unga företagsamma själar redan på gymnasiet – genom programråd, ung företagsamhet, lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande.

Programråd

Visste du att våra lärare och företagare träffas för att skapa attraktiva utbildningar? Tingsholmsgymnasiet jobbar tätt tillsammans med det lokala näringslivet, men deltar också i nätverk på nationell nivå för att utveckla programmen i rätt riktning. Med programråd, som det kallas, kan vi till exempel hitta inspirerande och passande praktikplatser för de yrkesförberedande programmen.

Ung företagsamhet

Visste du att elever som får testa på att driva företag under gymnasietiden startar fler företag, har färre arbetslöshetsdagar och oftare blir chefer? På Tingsholmsgymnasiet finns en gedigen tradition av att bedriva ung företagsamhet, eller UF, som det är mer känt som. Idag får alla elever på försäljnings- och serviceprogrammet och ekonomiprogrammet chans att driva företag under ett års tid. UF går också att kombinera med andra program, vilket betyder att alla elever som vill testa på att driva företag kan välja till det i sin utbildning. Att starta företag som en del av utbildningen ger elever med intresse för nyföretagande och entreprenörskap värdefulla kunskaper inför framtiden.

Lärlingsutbildning

På bygg- och anläggningsprogrammet får eleverna chans att vara ute på ett eller flera företag under minst halva studietiden för att få samma kunskaper som i skolan, men i en annan miljö.

Arbetsplatsförlagt lärande

För att förbereda eleverna för deras framtida karriärer flyttar vi utbildningen på våra yrkesprogram från skolan till ett eller flera företag under totalt 15 veckor av studietiden. Eleverna får chans att träffa kunniga människor inom olika branscher som kan dela med sig av viktiga kunskaper inför framtiden.

Mer läsning?

Under hösten 2021 påbörjades ett arbete mellan kommun och näringsliv för att med gemensamma krafter utveckla framtidens företagsklimat. Välkommen att ta del av vår näringslivsstrategi som ligger till grund för arbetet under perioden 2022 till 2025.

Näringslivsarbete i Ulricehamns kommun
Näringsliv Ulricehamn

Publicerat av Elin Ohlsson den 18 juni 2024, senast ändrad den 30 maj 2024