Fem nya historiska dramatiseringar från Ulricehamn lanseras på Storyspot

I veckan släpps fem historiska dramatiseringar från Ulricehamnstrakterna via appen Storyspot. Lyssnare kommer bland annat kunna höra om kommunens sista avrättning och hur det gick till när Mönekragen hittades.

Hand som håller i en mobiltelefon

Hörlurar och en telefon. Det är allt som behövs för att ge sig ut på äventyr och få ta del av flera dramatiska händelser i Ulricehamns historia. Berättelserna utspelar sig på olika platser runt om i kommunen och handlar om allt från mystiska myter till historiska händelser och vanliga människors liv genom tiderna.

– Att få det dramatiserat ligger helt i tiden med hur många tar till sig ny kunskap idag och vi hoppas att det här ska uppmuntra folk att vilja ge sig ut och upptäcka de här platserna i kommunen, säger Marie-Louise Weise, kultursamordnare på Ulricehamns kommun.

– Eller att de som besöker platserna får en extra spännande upplevelse när de upptäcker att det går att lyssna på dramatiseringar, fortsätter hon.

De fem dramatiserade berättelserna är Galgbacken i Kroken, Bogesund får namnet Ulricehamn, Varggropen i Bystad, Bredgårdsmannen hittas i en åker 1994 och Mönekragen – skatten som höll på att glömmas bort.

– Att använda oss av dramatiserade berättelser ett inspirerande sätt att förmedla lokalhistoria. Att det fanns en galgbacke i trakten eller att man använde så kallade varggropar är fascinerande och lite ruggigt, men dock viktig att känna till, säger Marie-Louise Weise.

Berättelserna är producerade i ett samarbete mellan Storyspot och Ulricehamns kommun och är inlästa av Fredrik Sjöholm. De går att lyssna på gratis genom att ladda ner appen Storyspot och sedan söka på Ulricehamn. I appen finns även 10 ytterligare berättelser som tagits fram ihop med Svenljunga och Tranemo.

 

För mer information kontakta:

Marie-Louise Weise, kultursamordnare Ulricehamns kommun
marielouise.weise@ulricehamn.se
0321-59 53 54, 0766-43 53 54

Publicerat av Rebecca Berndes den 3 juni 2024, senast ändrad den 3 juni 2024