Reningsverket från 1955 kan få leva kvar i ny gestaltning

Kan reningsbassängerna bli utomhusbad? Tillsammans med ArkDes bjuder vi in team med gestaltningskompetens för att ta reda på hur vi kan utnyttja reningsverkets byggnader och bassänger som en resurs i ett framtida bostadsområde.

Röd. rund byggnad i plåt.Foto: Emelie Asplund

Varje år utlyser myndigheten ArkDes projekt som lockar arkitekter och designers till att utforska förslag på konkreta samhällsutmaningar. Nu ska ett team få i uppdrag att inventera reningsverket i Ulricehamn för att ta reda på hur det kan förvaltas när platsen går från stängt verksamhetsområde till allmän plats.

– Reningsverket är idag ett stängt område precis intill sjön. Tänk om vi kunde öppna upp det och använda strukturer som finns här för att öka stadens koppling till vattnet. Kanske kan strukturerna fyllas med nytt innehåll i stället för att rivas, säger Rebecka Engvall, stadsarkitekt.

Utlysningen ”VERKET” är öppen från 25 juni till 30 augusti. Då kan olika team ansöka om att få tolka och gestalta platsen. När ansökningsperioden är över kommer ett utvalt team att få jobba vidare med reningsverket i drygt ett halvår. Under tiden kommer teamet att ha tillgång till en arbetsgrupp hos oss.

– Området är planerat för bostäder och centrumverksamheter, där rekreation, kultur och kopplingen till sjön ska samspela på ett intressant sätt. Det ska bli spännande att se hur vi kan anpassa reningsverkets byggnader och bassänger för framtidens behov, säger Robin Eskilsson, samhällsplanerare och projektledare arbetsgruppen.

Idag står många av Sveriges kommuner inför stora utmaningar när det gäller teknisk infrastruktur och tekniska system. Utlysningen ska ge oss, men även andra kommuner, verktyg för en hållbar planering.

– De gamla reningsbassängerna i betong skulle kunna ses som en oerhörd resurs i flera attraktiva och vattennära lägen. De har potential att både öka medvetenheten om vattnets betydelse i staden och utgöra nya platser för lek, rekreation och kultur, avslutar Rebecka.

Utlysningen VERKET, ArkDes

Om ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design. ArkDes har ett unikt uppdrag från regeringen inom området för gestaltad livsmiljö. Förutom att vara ett museum och en mötesplats på Skeppsholmen, driver ArkDes praktiknära forskning där arkitekter och designers bjuds in för att utifrån gestaltningskompetens utarbeta förslag på konkreta samhällsutmaningar.

ArkDes

Publicerat av Elin Ohlsson den 25 juni 2024, senast ändrad den 25 juni 2024

Kontakt