Hela Ulricehamn läser samma bok

En stad, en bok. Så heter projektet som ska få hela Ulricehamn att läsa en och samma bok, Stacken av Annika Norlin.

– Tänk om alla i Ulricehamn skulle läsa en och samma bok! Och sedan samtala om den. En megastor bokcirkel, det vore fantastiskt säger Eva-Lotta Franzén, vice ordförande i Folkets hus.

Boken som valts ut för gemensam läsning är romanen Stacken av Annika Norlin. Den kom ut 2023 och blev då både uppmärksammad och hyllad.

-Under hösten hoppas vi att Stacken ska läsas och diskuteras i många bokcirklar i kommunen. I redan existerande men också i många nya. På bibliotek, arbetsplatser, privata sammanhang, föreningar och skolor, säger Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg i Ulricehamns kommun.

Det kommer finnas formulerade bokcirkelfrågor att utgå ifrån vid diskussionerna och blir också utställningar och workshops under hösten. Slutligen kommer Annika Norlin till Folkets Hus för ett samtal med bokprataren och kulturskribenten Johanna Lundin, som bland annat är känd från SVT:s Go´kväll.

-Det känns ju såklart otroligt lyxigt att Ulricehamn ska läsa Stacken! Jag har börjat se bokläsande som en tudelad händelse, först läsningen i sig, sedan när man diskuterar den med andra. Diskussionen gör att man börjar prata om helt andra saker än man vanligtvis talar om, säger författaren Annika Norlin och fortsätter:

-Att Stacken ska få bli läst av en hel stad är ju därför som en dröm. Jag har uppfattat den som en vattendelare, vissa har tyckt så otroligt mycket om den och andra har inte förstått den alls. Jag ser fram emot att hela Ulricehamn ska gräla i frågan!

Stacken finns att låna på biblioteken både i digital och i pappersform. Ekeskogs bokhandel som är en viktig samarbetspart kommer att erbjuda ett bra pris.

Detta projekt initierades och genomförs av Folkets hus och Ulricehamns kommun i samarbete.

För mer information kontakta:

Victoria Klaiber Svensson, kulturstrateg, Ulricehamns kommun
victoria.klaibersvensson@ulricehamn.se
0321-59 51 75, 0766-43 51 75

Eva-Lotta Franzén, vice ordförande i Folkets hus
evalottafranzen@hotmail.com
072-3611304

Publicerat av Rebecca Berndes den 29 augusti 2024, senast ändrad den 29 augusti 2024