Kulturhus, parkeringsgarage och utemiljö – det blir arkitekternas uppdrag

Snart drar arkitekttävlingen som ska avgöra hur Ulricehamns kulturhus ska gestaltas igång. Och det är inte enbart en byggnad arkitekterna har i uppdrag att rita.

I

I mitten av september startar arkitekttävlingen som ska avgöra hur Ulricehamns kulturhus ska gestaltas. Tävlingen anordnas av Ulricehamns kommun i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Till sin hjälp har arkitektteamen ett tävlingsprogram som både beskriver hur stadens bebyggelse runt Marknadsplatsen ser ut samt vilka olika funktioner som ska rymmas och hur stora ytor de behöver.

Störst yta får biblioteket och kulturskolan men utöver dessa verksamheter ska kulturhuset även ge plats åt black box, konsthall, ytor för lokalhistoria, bistro, mötesrum, samlingslokaler, publika ytor med enkla scener, mötesplats för öppen ungdomsverksamhet, personalyta och kontor. Cirka 218 miljoner kronor är summan som arkitektteamen har att förhålla sig till när det gäller kulturhuset.

Utöver det får arkitekterna även i uppdrag att rita på utemiljö för cirka 9 miljoner och ett underjordiskt parkeringsgarage för cirka 35 miljoner kronor.

– Garaget kommer med sina runt 75 parkeringsplatser tillgodose stora delar av de parkeringsbehov som finns i centrala Ulricehamn, därtill kommer det även finns parkeringsplatser ovan jord, säger Wiktor Öberg, kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn.

En budget för kulturhusprojektet i sin helhet kommer att beslutas under budgetprocessen senare under hösten. Då kommer ytterligare kostnader att tillkomma.

För mer information kontakta:

Wiktor Öberg, kommunstyrelsens ordförande
Wiktor.oberg@fv.ulricehamn.se
0709-38 76 62

Publicerat av Rebecca Berndes den 29 augusti 2024, senast ändrad den 29 augusti 2024