Nyheter i korthet från kommunfullmäktige 26 september

Här får du en kortfattad beskrivning av beslut som togs under mötet den 26 september. Se ärenden och handlingar för fullständig information.

Folkomröstning om att bevara parkeringsplats

En folkomröstning om att bevara Marknadsplatsen som parkeringsplats ska ske. Detta har fullmäktige nu bestämt.

Bakgrunden till ärendet är att Ulricehamns kommun planerar för att bygga ett kulturhus på Marknadsplatsen. Men i början av sommaren fick kommunen in namnlistor med en önskan om att få folkomrösta om frågan. Önskemålet är att inte bygga kulturhus på platsen utan istället bevara den parkeringsplats som finns där i dag. Eftersom listorna innehöll tillräckligt många röster för detta förslag togs frågan upp i kommunfullmäktige.

Där krävdes det att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstade mot förslaget för att avvisa det. Så blev alltså inte fallet.

Nu kommer kansliet på kommunen skriva fram ytterligare ett ärende till kommunfullmäktige med förslag på bland annat datum för omröstningen, omröstningslokaler och hur omröstningens fråga och svarsalternativ ska utformas. Detta beslutas sedan på ett kommande sammanträde med kommunfullmäktige.

Datum för folkomröstningen beslutas efter samråd med den centrala valmyndigheten. Samrådet ska ske senast tre månader före omröstningsdagen. En kommunal folkomröstning är rådgivande.

Underlag och handlingar (pdf)

Detaljplan för Marknadsplatsen antas

Fullmäktige beslutar att anta detaljplan för del av Bogesund 1:86 Marknadsplatsen.

Syftet med detaljplanen är att den parkering som är på platsen i dag ska kunna bli centrum- och kontorsverksamhet, för att uppnå en mer effektiv och flexibel markanvändning. Primärt gör den nya planen det möjligt att bygga ett kulturhus med tillhörande utemiljö. En tanke med att bygga på Marknadsplatsen är att stadskärnan kan kopplas ihop med stadsutvecklingsområdet norr om Marknadsplatsen.

Underlag och handlingar (pdf)

Näringslivsbolag blir del av kommunens förvaltning

Politikerna säger ja till förslaget att Näringsliv Ulricehamn AB:s verksamhet ska övergå till kommunens förvaltning. Förändringen ska vara genomförd den 1 januari 2025 och bolaget ska avvecklas.

Bakgrunden till förslaget är att politikerna tidigare tagit beslut om ett så kallat kommunalt handlingsprogram. Programmet anger vad de styrande partierna vill prioritera under mandatperioden. I programmet finns ett uppdrag att se över hur kommunens bolag fungerar. För att undersöka detta har en extern konsult fått i uppdrag att se över bolagen. En av rekommendationerna i konsultens rapport är att överföra alla uppdrag från näringslivsbolaget till den kommunala förvaltningen.

Det har också gjorts en rapport över för- och nackdelar med förslaget. Fördelar är till exempel att näringslivsfrågorna blir mer centrala i kommunen, risken för att frågor hamnar mellan stolarna minskar och kommunstyrelsens möjlighet att styra näringslivsfrågorna blir tydligare. Nackdelar är till exempel att näringslivet kan befara att det blir mer byråkratiskt och omständligt, att en otydlighet i syftet med övergången kan rasera positivt arbete som byggts upp och att nuvarande personal väljer att lämna uppdraget.

Underlag och handlingar (pdf)

Ulricehamnsförslag om seniorer i skolan utreds

Ett förslag om att låta volontärer hjälpa till i skolan har hamnat på kommunfullmäktiges bord. Och politikernas beslut blir att detta håller på att utredas.

Det är en kommuninvånare som har lämnat in ett så kallat Ulricehamnsförslag. Förslaget är att Ulricehamns kommun startar upp en volontärverksamhet där pensionärer efter en veckas utbildning får hjälpa till i förskola och skola. Efter att ha presenterats på kommunens hemsida fick förslaget mer än 50 röster. Därför ska det enligt reglerna utredas och behandlas politiskt.

Politikerna i kommunfullmäktige beslutar alltså att förslaget får anses vara under utredning. För det pågår ett arbete för att se om volontärverksamhet ska införas på prov i sektor lärande. En rapport om detta ska vara klar i januari 2025. Om volontärverksamhet införs på prov ska den följas upp och utvärderas efter ett år.

Underlag och handlingar (pdf)

Riktlinjer för belysning på gång

En motion om att minska ljusföroreningar besvaras. Och svaret blir att den anses vara under utredning. Detta eftersom tjänstepersoner arbetar med att ta fram riktlinjer för belysning. I detta arbete kommer man ta upp hur ljusföroreningar ska hanteras.

Politikerna bakom förslaget skriver att det artificiella ljuset ökat kraftig sedan en tid tillbaka. Detta påverkar djurlivet, framförallt nattlevande djur. Bland annat tar man upp att nattlevande insekter har minskat mycket på grund av felaktigt ljus.

Underlag och handlingar (pdf)

Övriga ärenden som togs upp på mötet

  • Ulricehamnsförslaget om att öka storleken på parkeringsrutorna vid ny- och ombyggnad avslås.
  • Ändringen i kommunens policy för informationssäkerhet, IT-säkerhet och dataskydd antas.
  • Den årliga översynen av mål och uppdrag godkänns och avslutas.
  • Kvartalsrapporten över beslut enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade läggs till handlingarna.
  • Årsredovisningen för Stiftelsen Adolf Molanders minne 2023 godkänns och stiftelsens styrelse beviljas ansvarsfrihet.
  • En motion om att erbjuda elever på vård- och omsorgsprogrammet anställning antas delvis.
  • En motion om att införa en mobil återvinningsstation besvaras med att sådana redan finns i kransorterna i kommunen.
  • Kommunfullmäktige säger ja till tillstånd för att bygga vindkraftspark i Marbäck.

Underlag och handlingar (pdf)

Publicerat av Anders Rosenberg den 26 september 2024, senast ändrad den 26 september 2024 av Eva Wallin