Nyheter i korthet från kommunstyrelsen den 5 september

Här får du en kortfattad beskrivning av beslut som togs under mötet den 5 september. Se ärenden och handlingar för fullständig information.

Arkitekter ska rita kulturhus, parkeringsgarage och utemiljö

Processen mot ett kulturhus har tagit ett steg till. Politikerna i kommunstyrelsen har godkänt programmet för den tävling där arkitekter ska ge förslag på hur kulturhuset ska se ut.

Tävlingen startar i mitten av september. De tävlande får i uppdrag att ta fram förslag till en kulturhusbyggnad för 218 miljoner kronor, ett underjordiskt garage för 35 miljoner och utemiljö för 9 miljoner kronor.

Detta är dock inte hela kostnaden för kulturhusprojektet. En budget i sin helhet kommer att beslutas under budgetprocessen senare under hösten.

I programmet som politikerna nu godkänt framgår till exempel att kulturhuset ska innehålla sådant som ett stadsbibliotek, en konsthall, ytor för lokalhistoria, bistro, kulturskola och mötesplats för öppen ungdomsverksamhet. Till sin hjälp i tävlingen har arkitekterna bland mycket annat beskrivning av de olika delarna som ska ingå, aktuell detaljplan, flygfoto, fotografier och trädinventering.

Bidragen ska bedömas av en jury enligt vissa kriterier. Juryn ska tillkännage sitt beslut i månadsskiftet januari/februari 2025.

Handlingar i ärendet (pdf)

Ja till att näringslivsfrågor flyttas till kommunens förvaltning

Politikerna i kommunstyrelsen säger ja till förslaget att Näringsliv Ulricehamn AB:s verksamhet ska övergå till kommunens förvaltning.

Om även fullmäktige säger ja ska förändringen vara genomförd den 1 januari 2025 och bolaget ska avvecklas.

Bakgrunden till förslaget är att politikerna tidigare tagit beslut om ett så kallat kommunalt handlingsprogram. Programmet anger vad de styrande partierna vill prioritera under mandatperioden. I programmet finns ett uppdrag att se över hur kommunens bolag fungerar. Detta har gjorts av en extern konsult. En av rekommendationerna i konsultens rapport är att överföra alla uppdrag från näringslivsbolaget till den kommunala förvaltningen.

Det har också gjorts en rapport över för- och nackdelar med förslaget. Fördelar är till exempel att näringslivsfrågorna blir mer centrala i kommunen, risken för att frågor hamnar mellan stolarna minskar och kommunstyrelsens möjlighet att styra näringslivsfrågorna blir tydligare. Nackdelar är till exempel att näringslivet kan befara att det blir mer byråkratiskt och omständligt, att en otydlighet i syftet med övergången kan rasera positivt arbete som byggts upp och att nuvarande personal väljer att lämna uppdraget.

Ärendet ska vidare till fullmäktige.

Handlingar i ärendet (pdf)

Tingsholm får barn- och fritidsprogram

Politikerna har beslutat om antal platser på Tingsholmsgymnasiets olika program. I beslutet ingår att införa ett barn- och fritidsprogram, där det finns tio platser.

Det nya programmet kan vara igång när nästa läsår börjar. Men då krävs att minst sju elever antas till programmet.

Handlingar i ärendet (pdf)

500 000 kronor till varumärkesstrategi

Ulricehamns kommun ska ta fram en varumärkesstrategi för kommunkoncernen och platsen Ulricehamn. Därför utökas budgeten för kommunikationsfunktionen med 500 000 kronor.
En varumärkesstrategi är en plan som talar om hur en organisation vill uppfattas av sina målgrupper. Den kan till exempel ange hur Ulricehamns kommun ska kommunicera och hur vi skiljer oss från andra kommuner. Målet är bland annat att bygga igenkänning, förtroende och lojalitet hos besökare eller invånare.

Bakgrunden är en ambition att ta ett helhetsgrepp kring hur vi bygger och använder vårt varumärke. När en strategi är klar finns sedan ett behov av att se över den visuella identiteten, alltså till exempel sådant som logotyper, typsnitt, färger och skyltar. Denna kostnad föreslås hanteras i kommande budgetprocesser.

Handlingar i ärendet (pdf)

Ulricehamnsförslag om seniorer i skolan utreds

Ett förslag om att låta volontärer hjälpa till i skolan har hamnat på kommunstyrelsens bord. Och politikernas förslag till beslut i ärendet blir att detta håller på att utredas.
Ärendet ska vidare till fullmäktige för beslut.

Det är en kommuninvånare som har lämnat in ett så kallat Ulricehamnsförslag. Förslaget är att Ulricehamns kommun startar upp en volontärverksamhet där pensionärer efter en veckas utbildning får hjälpa till i förskola och skola.

Efter att ha presenterats på kommunens hemsida fick förslaget mer än 50 röster. Därför ska det enligt reglerna utredas och behandlas politiskt.
Politikerna i kommunstyrelsen beslutar alltså att förslaget får anses vara under utredning eftersom det nu pågår ett arbete för att se om volontärverksamhet ska införas på prov i sektor lärande. En rapport om detta ska presenteras för kommunstyrelsen i januari 2025.

Om volontärverksamhet införs på prov ska den följas upp och utvärderas efter ett år.

Handlingar i ärendet (pdf)

Övriga ärenden som togs upp på mötet

Ärenden till kommunfullmäktige

  • Ulricehamnsförslaget om att öka storleken på parkeringsrutorna vid ny- och ombyggnad avslås.
  • Förslaget att bygga en vindkraftpark i Marbäck får ja.
  • Ändringen i kommunens policy för informationssäkerhet, IT-säkerhet och dataskydd antas. Den årliga översynen av mål och uppdrag godkänns och avslutas.
  • Kvartalsrapporten över beslut enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade läggs till handlingarna.
  • Årsredovisningen för Stiftelsen Adolf Molanders minne godkänns och stiftelsens styrelse beviljas ansvarsfrihet.
  • Motionen om att minska ljusföroreningar besvaras. Och svaret blir att den anses vara under utredning, enligt politikerna i kommunstyrelsen. Detta eftersom tjänstepersoner arbetar med att ta fram riktlinjer för belysning. I detta arbete kommer man ta upp hur ljusföroreningar ska hanteras.
  • En motion om att erbjuda elever på vård- och omsorgsprogrammet anställning antas delvis.
  • En motion om att införa en mobil återvinningsstation besvaras med att sådana redan finns i kransorterna i kommunen.

Kommunstyrelsens beslutsärenden

  • Riktlinjer för säkerhetsskydd antas.
  • Regler för internhyra antas och börjar gälla 1 januari 2025.
  • Brandskyddsregler antas och ersätter tidigare regler för brandskydd.
  • Regler för ersättning till gymnasieelever vid folkhögskola eller distansgymnasium antas.
  • Riktlinjer för informationssäkerhet, IT-säkerhet och dataskydd antas.
  • Ulricehamns kommun deltar som part i Pensionärsverksamhet på Oasen – en överenskommelse om IOP, under perioden 1 oktober 2024 till 31 december 2026.
  • Redovisningen av kostnaden för byta av planbeslysning på plan B på Lassalyckan godkänns.
  • Budget och verksamhetsplan för Tolkförmedling väst godkänns.
  • Bidrag på 515 169 kronor till ett antal studieförbund godkänns.
  • Kvinno- och tjejjouren i Borås beviljas verksamhetsbidrag för 2024 med 300 000 kronor.
  • Ulricehamns kallbadhus beviljas ett lån på maximalt en miljon kronor.
  • Budgeten för sektor miljö och samhällsbyggnad utökas med 300 000 kronor för ett forskningsprojekt tillsammans med Arkdes.
  • Ansökan om investeringsmedel för brandskyddsåtgärder i offentliga lokaler beviljas.
  • Ansökan om investeringsmedel för ej kända projekt beviljas.
  • Medborgarförslaget om tillträde till andra kommuners återvinningscentraler besvarar med att det anses vara på väg att genomföras.

Underlag och handlingar alla ärenden (pdf)

Publicerat av Anders Rosenberg den 5 september 2024, senast ändrad den 6 september 2024 av Rebecca Berndes