Team VERK-SAM utsedda i utlysning om reningsverket

Hur kan Ulricehamns reningsverk och området runt omkring omvandlas för framtidens behov? Kan reningsverket istället för att rivas bli en resurs när området går från stängt verksamhetsområde till allmän plats. Nu har ett team utsetts som ska undersöka hur resurserna kan tas tillvara på plats.

Röd. rund byggnad i plåt.Foto: Emelie Asplund

Teamet heter VERK-SAM och består av Katarina Grundsell, Arkitekt SAR/MSA, Partner, VD Marge Arkitekter, Lone-Pia Bach, Arkitekt SAR/MSA, Professor Restaureringskonst Restaureringskonst KKH, Tore Banke, Arkitekt PhD och Head of Impact Tredje Natur Och David Watson, Konstruktör CEng MIStructE, Teknisk Chef AKTII Tyréns.

Valet av team VERK-SAM motiveras av deras gemensamma fokus på bevarande och transformation. Med kompetens och gedigen erfarenhet av stadsbyggnad, kulturmiljö, landskap, konstruktion och gestaltning bedöms teamets sammansättning vara av hög relevans för att utforska nya värden i tillsynes förbrukade resurser genom Ulricehamns reningsverk.

– I framtiden behöver utveckling och förvaltning vara två ord som beskriver samma sak. Vi behöver ta till vara på alla resurser vi har, både material, existerande byggnader, erfarenheter och drivkrafter. Det är en skyldighet mot tidigare och framtida generationer, säger Ulricehamns stadsarkitekt Rebecka Engvall.

Bakgrunden är att reningsverket i Ulricehamns tätort ska avvecklas och verksamheten ska flytta till en ny plats. Frågan är då om reningsverkets byggnader istället för att rivas kan användas till något annat. Ulricehamns kommun och myndigheten ArkDes sökte genom utlysningen VERKET team som kunde tänka sig att ta sig an denna uppgift.

Uppdraget syftar till att visa hur reningsverkets strukturer och närområde kan omhändertas och förvaltas för att bli en resurs när området går från ett stängt verksamhetsområde till allmän plats. Teamet kommer ta fram en förvaltningsplan innehållandes strategi, metod och gestaltningsförslag för områdets framtid.

Utlysningen syftar till att ge såväl Ulricehamn, som andra kommuner med ökade kapacitetsbehov av reningsverk och andra tekniska anläggningar, verktyg och kunskap för en långsiktigt hållbar planering och förvaltning av befintliga resurser. Team VERK-SAM kommer nu jobba med frågan under ett halvår. De kommer under denna tid ha tillgång till en arbetsgrupp på Ulricehamns kommun samt sakkunniga experter inom bland annat materialkunskap, landskap och industriminnesforskning.

Publicerat av Anders Rosenberg den 26 september 2024, senast ändrad den 26 september 2024