Ulricehamns första arkitekturvecka

Vilken politik och vilka idéer har byggt vår stad? Hur gick Stenbocksskolan från rivningsklar till värd att bevara? Vilken konst gömmer sig i stadshuset? Nästa vecka fylls dagarna med inspirerande evenemang om arkitektur, när Ulricehamns första arkitekturvecka går av stapeln.

Närbild på kvinna med lockigt brunt hår som tittar in i kameran.

– Arkitekturveckan är en inspirationsresa genom lekfulla och allvarliga samtal om arkitektur. Du kan glida ner i bubbelpoolen och upptäcka Europas badhusarkitektur eller ta reda på mer om rekordårens bebyggelse och planeringen bakom den. Det finns något för alla, oavsett om man kan något om arkitektur eller inte, säger Rebecka Engvall, stadsarkitekt.

Programmet bjuder på inspirerande föreläsningar och spännande samtal om arkitektur. Testa på arkitekturorientering, få en Ulricehamnsspaning när podcasten ”Staden” spelas in eller följ med på en guidad tur om Stenbocksskolans historia, värden och arkitektur.

– Arkitekturen har en styrka att lösa vår tids utmaningar. Det ska bli så kul att inspirera och berätta om arkitekturens värde, men också att lyssna på ulricehamnarna. Jag hoppas att arkitekturveckan blir ett stående årligt evenemang där vi tillsammans kan prata mer om arkitektur, säger Rebecka.

Vissa evenemang som äger rum under arkitekturveckan kommer inte att vara öppna för allmänheten. Till exempel kommer kommunstyrelsen att träffas för att prata om Ulricehamns stadsplanering genom en kreativ workshop, elever kommer att genomföra en annan workshop kallad ”Skolbarn bygger skolor” och startskottet för det praktiknära forskningsprojektet VERKET kommer att gå.

– Vi för samtal om arkitektur även bakom kulisserna. Under veckan kommer vi tillsammans med myndigheten ArkDes att träffa det utvalda teamet från utlysningen VERKET för att ta reda på hur området för reningsverket kan användas när det inte längre är i drift. Det ska bli så spännande, säger Rebecka.

Den 14 oktober smygstartar arkitekturveckan med en promenad genom stadens centrum, för den som vill ta reda på mer om gågatans nya utformning. Därefter invigs veckan med ett firande i rådhuset.

– Välkommen att upptäcka arkitekturen genom veckans evenemang, säger Rebecka.

Program för arkitekturveckan 2024

Publicerat av Elin Ohlsson den 7 oktober 2024, senast ändrad den 7 oktober 2024 av Anders Rosenberg

Kontakt