Beslut i korthet från kommunstyrelsen 3 oktober

Här får du en kortfattad beskrivning av beslut som togs under mötet den 3 oktober. Se ärenden och handlingar för fullständig information.

Beslut om hur nya högstadieskolor ska byggas

Kommunstyrelsen ställer sig bakom ett förslag om hur de nya högstadieskolorna ska byggas. Förslaget innebär att få elever ska behöva gå i skolan någon annanstans än vid sin ordinarie skola under byggtiden. Men samtidigt dröjer det längre tid innan alla tre skolorna är klara.

Kommunfullmäktige har tidigare tagit beslut om renovering och byggnation av högstadieskolor. I beslutet sägs att detta ska ske:

  • genom nybyggnation vid, och renovering av, Stenbocksskolan
  • genom att en ny skola byggs på övre Borgmästarhagen, Lövåsskolan
  • genom att en ny skola byggs på Ätradalsskolans nuvarande område.

Mot bakgrund av detta beslut har kommunens tjänstepersoner tagit fram en så kallad genomförandeplan med ekonomiska konsekvenser. I planen finns tre alternativ.

Kommunstyrelsen förespråkar det som kallas alternativ ett, som innebär att skolorna byggs en i taget under en längre tid, men med begränsad så kallad evakuering av elever. De övriga två alternativen innebar att skolorna i olika grad byggs samtidigt och att fler elever måste evakueras. Samtidigt innebär de övriga två alternativen en snabbare byggtid vad gäller när alla tre skolorna kan stå klara.

Alternativ ett innebär att Lövåsskolan byggs först. När den är klar byggs och renoveras Stenbocksskolan. Delar av eller hela skolan evakueras då till Lövåsskolan under byggtiden. Till sist byggs en ny Ätradalskola vid samma område i Timmele där den befintliga Ätradalskolan ligger i dag.

Ärendet ska vidare till fullmäktige.

Handlingar i ärendet (pdf)

Möjlighet till trådlöst nätverk ska införas på boenden

Politikerna ger förvaltningen i uppdrag att införa möjlighet till wifi på alla Ulricehamns kommuns vård- och omsorgsboenden.

Bakgrunden är en motion från Vänsterpartiet som tidigare antagits av fullmäktige. Kommunens förvaltning har utrett förslaget och kommit med två alternativ. Politikerna väljer nu det alternativet som innebär att man anlitar en extern leverantör av tjänster via fastighetsnät. Då blir varje lägenhet ansluten till det öppna fibernätverket och de boende kan välja vilka tjänster de vill ansluta sig till.

Handlingar i ärendet (pdf)

Trygghetspunkter ska inrättas

Kommunstyrelsen beslutar att så kallade trygghetspunkter ska inrättas.
En trygghetspunkt är en plats dit kommuninvånare i händelse av kris kan komma och till exempel få information, värma sig och ladda mobiler.

Bakgrunden är att de styrande partierna i kommunen hade med ett uppdrag i det kommunpolitiska handlingsprogrammet om att utreda behovet av trygghetspunkter. En sådan utredning har gjorts och det är förslagen i denna utredning som politikerna nu vill genomföra.

I utredningen sägs bland annat att utgångspunkten vid upprättandet av trygghetspunkter bygger på att upprätta färdiga moduler med olika servicegrad. På en grundnivå ingår sådant som att lokalen är uppvärmd till en acceptabel nivå, att det finns el med reservkraft under öppettid, att det finns nödvatten och fungerande toalett.

Det betonas också i utredningen vikten av att kommunen i förebyggande syfte informerar och utbildar i hemberedskap. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap innebär hemberedskap att man klarar sig utan samhällets hjälp i en vecka. På så sätt minskar trycket på trygghetspunkterna.

Handlingar i ärendet (pdf)

Kommunstyrelsens beslutsärenden

  • Kommunens revisorer har granskat Tingsholmsgymnasiet. Kommunens förvaltning har svarat på denna granskning. Nu ställer politikerna sig bakom förvaltningens svar och översänder det till revisorerna.
  • Kommunens revisorer har granskat likvärdigheten i grundskolan. Kommunens förvaltning har svarat på denna granskning. Nu ställer sig politikerna bakom förvaltningens svar och översänder det till revisorerna.
  • Kommunstyrelsens godkänner och avslutar uppdraget att kommunens beredskapsplan ska revideras utifrån dagens behov i ett nytt omvärldsläge.

Handlingar (pdf)

Övriga ärenden som ska vidare till fullmäktige

  • Kommunstyrelsen föreslår att budget- och verksamhetsuppföljningen fram till augusti godkänns.
  • Kommunstyrelsen föreslår att förvaltningens redovisning av pågående och avslutade uppdrag godkänns.
  • Kommunstyrelsen föreslår att redovisningen av motioner, medborgarförslag och Ulricehamnsförslag godkänns.
  • Beslut enligt socialtjänstlagen och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade som inte verkställts har redovisats i en rapport. Kommunstyrelsen föreslår att rapporten lämnas till kommunens revisorer och läggs till handlingarna.
  • Kommunstyrelsen föreslår att nya lokala ordningsföreskrifterna för torghandel antas.
  • Kommunstyrelsen föreslår att statsbidrag på 9,3 miljoner omfördelas från finansförvaltningens ram till kommunstyrelsens ram för sektor välfärd.
  • Kommunstyrelsen föreslår att statsbidrag på 1,2 miljoner kronor omfördelas från finansförvaltningens till kommunstyrelsens ram för sektor lärande.
  • En motion om akutboende för hemlösa avslås delvis, föreslår kommunstyrelsen. I motionen föreslås att kommunen utreder hur många hemlösa som finns i Ulricehamns kommun, om det går att öppna ett akutboende, var det skulle kunna ligga och hur mycket det skulle kosta. Det första förslaget anses vara tillgodosett eftersom kommunen årligen kartlägger hur situationen är för hemlösa. De övriga två förslagen avslås med motiveringen att det saknas behov av akutboende.
  • Kommunstyrelsen föreslår ett svar på en motion om att göra Ulricehamn till Sveriges mest jämställda kommun. Svaret är att förslaget anses vara under genomförande eftersom det redan pågår ett arbete med jämställdhet.

Handlingar (pdf)

Publicerat av Anders Rosenberg den 3 oktober 2024, senast ändrad den 3 oktober 2024 av Eva Wallin