Bygglov för ny grundskola

Nu har ännu ett steg tagits mot byggandet av en ny grundskola i sydöstra delen av Ulricehamn. Björkåsskolan som den nya skolan heter fick nyligen bygglov.

Träbyggnad bland gröna träd med människor som rör sig i området.Så här kan Björkåsskolan se ut.

Nu ska Ulricehamns kommun genomföra en upphandling för att bestämma vilket företag som ska få ansvaret att bygga den nya skolan. Förhoppningen är att byggandet av skolan kan börja i vinter.

Ny väg på gång

En del arbete sker redan i det nya området Sanatorieskogen där skolan kommer att ligga. Bland annat så har vi börjat arbetet med en ny väg som ska gå genom området förbi skolan.

Skolan ska rymma 550 elever från förskoleklass till årskurs sex. Den blir den tredje kommunala F-6-skolan i Ulricehamns centralort utöver Bogesundsskolan och Ulrikaskolan. Utöver detta finns friskolorna Montessori Lindängen och Vistaholms föräldrakooperativ.

Träfasad av gul och mörkgrön furu

Den nya skolan kommer tillsammans med tillhörande övriga byggnader ha en area på 10 000 kvadratmeter. Byggnaderna kommer i huvudsak ha träfasad av gul och mörkgrön furu. Skolbyggnaden ska bli tre våningar hög. Den kommer bland annat rymma en stor idrottshall med läktare.

Skolgården kommer vara 37 000 kvadratmeter och en av grundtankarna med både skolan och skolgården är att de ska ha en nära kontakt med naturen. Bland annat kommer ett befintligt skogsområde bevaras.

Publicerat av Anders Rosenberg den 1 oktober 2024, senast ändrad den 2 oktober 2024