Kommunen och Oasen i partnerskap

Ulricehamns kommun och Oasens seniorförening har ingått ett offentligt partnerskap för att möta den ökande andelen äldre invånare i kommunen. Samarbetet har funnits länge, men nu blir det formaliserat i ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP. – Det känns bra att ha gjort det här mer formellt. Avtalet sträcker sig fram till 31 december 2026, med möjlighet till förlängning, säger verksamhetschef Anna-Karin Asp på Ulricehamns kommun.

cykel framför skyltfönster

Samarbetet syftar till att skapa sociala relationer och främja både fysisk och psykisk hälsa bland äldre, vilket ska hjälpa dem att klara sig själva längre utan kommunens hjälp.
Oasens seniorförening kommer att ansvara för mötesplatsen och rapportera till kommunen. En dialoggrupp med representanter från båda parter ska säkerställa att verksamheten anpassas till lokala behov och att äldre får vara delaktiga och engagerade. Kommunens volontärsamordnare och fyra volontärer per dag kommer att stödja aktiviteter som kulturarrangemang och bingo.
– Oasen är en populär samlingsplats för oss seniorer. Med avtalet kan vi garantera att det blir en fortsättning för det här, säger Urban Zander, säger seniorföreningen Oasens ordförande.

Partnerskapet bygger på öppenhet och respekt, och syftar till att dra nytta av båda parters kompetenser för att höja kvaliteten på verksamheten och säkerställa långsiktig ekonomisk trygghet.

En rapport från Högskolan i Skövde och Västra Götalandsregionen visar att över 11 procent av personer över 77 år ofta känner sig ensamma. Ensamhet är kopplat till ökad ångest och oro, men socialt stöd kan förbättra hälsa och välmående. Verksamheten på Oasen ska erbjuda en trivsam mötesplats för pensionärer, med aktiviteter som främjar gemenskap och informerar om samhällsservice.

Oasen har funnits som samarbete mellan Ulricehamns kommun och Seniorföreningen Oasen sedan 2011. Nu är det alltså avtalat att samarbetet fortsätter till 2026, med möjlighet till förlängning.

Publicerat av Anette Westerlund den 17 oktober 2024, senast ändrad den 17 oktober 2024