Vi letar personer till nytt pilotprojekt

Vill du tjäna en slant i Länsstyrelsens nya pilotprojekt? Nu är vi på jakt efter personer som vill driva en tvättstation för båtar nästa sommar.

Segelbåt på blankt vatten.Foto: Jan Töve

Spridning av invasiva arter

Tidigare i år upptäcktes en ny invasiv art, större rovmärla, i Sverige. Just nu finns rovmärlan endast i Vättern, men kan spridas till andra vatten via till exempel båtar, fiskeredskap och badleksaker. Nu ska en desinfektionsstation sättas upp i Ulricehamn för att stoppa spridningen av större rovmärla och andra invasiva arter.

– Sedan en tid tillbaka finns det en liknande station på Gotland, som drivs av Länsstyrelsen där. Den gotländska versionen har fungerat bra, så nu vill Länsstyrelsen i Västra Götaland testa samma sak här. Nästa sommar ska det sättas upp en station intill Åsunden, men exakt var är inte bestämt än, säger John Pansar, miljöinspektör på Ulricehamns kommun.

Mer om uppdraget

Stationen ska vara öppen från slutet av juni till september. Under perioden ska personer som behöver flytta sin utrustning från ett vatten till ett annat kunna boka en tid för tvätt. För att delta i projektet behöver du bo nära Åsunden i Ulricehamn och vara tillgänglig under stora delar av sommaren. Länsstyrelsen kommer att betala en ersättning till de personer som tar sig an uppdraget.

Hör av dig

Vill du delta i pilotprojektet nästa sommar? Hör av dig till oss på miljo@ulricehamn.se.

Frågor?

Om du vill ha mer information om uppdraget, är du välkommen att höra av dig till Ina Bodin på Länsstyrelsen i Västra Götaland på ina.bodin@lansstyrelsen.se.

Mer läsning

Större rovmärla

Publicerat av Elin Ohlsson den 22 oktober 2024, senast ändrad den 18 oktober 2024

Kontakt