Öppettider
När är verksamheterna öppna?
Förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg är öppen tolv timmar per dag, måndag till fredag. Ramtiden är klockan 06.00 till 18.00. Dock kan barn behöva byta avdelning inom en förskola eller ett fritidshem i början eller slutet på dagen.
Stängningsdagar
Verksamheterna är öppna hela året med undantag för fem dagar per år, då personalen har kompetens- och kvalitetsutvecklingsdagar. Då har verksamheten stängt. Vårdnadshavare får information om stängningsdag minst tre månader i förväg. Vid behov av omsorg dessa dagar erbjuds omsorg på annan förskola eller fritidshem, alternativt med hjälp av vikarier. Ett sådant behov ska meddelas tre veckor i förväg. Aktuella kompetensutvecklingsdagar finns att läsa på kommunens hemsida.
Vid vissa tidpunkter under året sker sammanslagning av förskolor och fritidshem, till exempel under jul och nyår, klämdagar och under semesterperioden på sommaren. Vecka 29-31 erbjuds sommarförskola och sommarfritidshem i centralorten.
Schema och frånvaro för förskola
I förskolan används appen Edlevo för att registrera både schema och frånvaro. Du kan också uppdatera mejl och telefonnummer. Du laddar ner appen där du vanligtvis laddar ner appar till din mobil och loggar in med bank-id.
Schema och frånvaro för förskola och fritidshem
Vad kostar förskola och fritidshem?
Kommunfullmäktige beslutar om avgifterna för förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem) och skolbarnsomsorg. Avgifterna gäller för både enskild och kommunal regi.
Din kostnad beräknas utifrån den sammanlagda inkomsten före skatt för ditt hushåll. Kostnaden beror också på hur många barn i hushållet som har plats i förskola.
Avgiften regleras enligt riksdagens beslut om maxtaxa inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Inkomsttaket i maxtaxan är indexerat och innebär en årlig reglering. Inkomsttaket för maxtaxan är 59 440 kronor från och med den 1 januari 2025. Detta innebär att högsta avgift per månad för en förskoleplats blir 1 783 kronor och för en fritidshemsplats 1 189 kronor.
Avgifter
Du börjar betala avgift från och med det datum då platsen blir tillgänglig. Du betalar för tolv månader per år. Från och med augusti det året barnet fyller tre år minskas avgiften med 30,5 procent samtliga månader under året. Det gäller till och med juli det år barnet fyller sex år. Därefter gäller fritidshemstaxa.
Från och med 1 januari 2025 gäller nedanstående taxor.
Avgift för förskoleverksamhet (procent av bruttoinkomsten)
Avgift för barn 1: 3 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxan är 1 783 kronor per månad.
Avgift för barn 2: 2 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 1 189 kronor per månad.
Avgift för barn 3: 1 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 594 kronor per månad.
Barn 4 eller fler är avgiftsfria.
Avgift för fritidshem (fritids)
Avgift för barn 1: 2 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 1 189 kronor.
Avgift för barn 2 och 3: 1 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 594 kronor.
Barn 4 eller fler är avgiftsfria.
Beräkning av avgift, exempel
Om du har två barn i förskolan blir kostnaden 1 783 kronor för barn 1, och 1 189 kronor för barn två. Totalt blir kostnaden 2 972 kronor per månad.
Om du har ett barn i förskolan och ett barn på fritidshem (fritids) blir kostnaden 1 783 kronor och 594 kronor, vilket totalt blir 2 377 kronor per månad.
Om du har ett barn på fyra år i förskolan minskas grundavgiften (1 783 kronor) med 30,5 procent. Kostnaden blir då 1 239 kronor per månad.
Avgiftspliktiga personer
Avgiftspliktiga personer är:
- ensamförälder
- familjehemsförälder
- gift/sammanboende förälder.
Sammanlever barnets förälder med någon som inte är förälder till barnet, räknas båda som avgiftspliktiga personer. I de fall den ena maken/makan/sambon arbetar utomlands räknas bådas inkomster som avgiftsgrundande så länge det råder hushållsgemenskap.
Varierande inkomst
Om föräldrar har varierande inkomster räknas avgiften utifrån inkomsterna under en period om minst tre månader. Den sammanlagda inkomsten divideras med periodens antal månader och avgiften bestäms mot den framräknade månadsinkomsten.
Vad räknas som avgiftsgrundande inkomster?
Avgiften grundar sig på nuvarande bruttoinkomst (inkomst före skatt).
Som inkomst räknas
- lön och andra ersättningar i anslutning till anställning
- överskott av näringsverksamhet (gäller egna företagare)
- sjukpenning, sjukbidrag
- föräldrapenning
- utbildningsbidrag under arbetsmarknadsutbildning
- arbetslöshetsersättning
- aktivitetsstöd
- aktivitetsersättning
- familjebidrag i form av familjepenning
- änkepension, förtidspension (ej barnpension)
- livränta (ersättning vid godkänd arbetsskada för förlorad inkomst)
- vårdbidrag (skattepliktig del)
- familjehemsersättning (arvodesdel)
- reseersättning, bilförmån, kostförmån (beskattningsbara delen).
Som inkomst räknas inte
- barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd
- försörjningsstöd
- bidragsdelen samt lånedelen av statliga studiemedel (skattefria)
- statligt studiestöd i form av förlängt barnbidrag och studiehjälp
- handikappersättning
- inkomst av kapital
- kommunalt vårdnadsbidrag.
Vårdnadshavare är skyldiga att omgående anmäla förändringar som påverkar avgiften.
De föräldrar som har gemensam vårdnad om barnet och där barnet växelvis bor hos föräldrarna betalar var för sig efter den sammanlagda inkomsten i respektive familjs hushåll.
Den sammanlagda avgiften får dock inte överstiga maxavgiften för en plats.
Avgift vid frånvaro
Avgiften tas alltid ut så länge barnet har kvar sin plats. Detta gäller alltså även när barnet är frånvarande, till exempel vid sjukdom, sommarferier, semester eller annan frånvaro.
Om barnet är frånvarande mer än 30 dagar på grund av sjukdom, reduceras avgiften till hälften från och med den 31 dagen. Detta gäller vid sammanhängande frånvaro. Sjukfrånvaron ska styrkas med läkarintyg som intygar att barnet inte kan vara i omsorg. Observera att reduceringen inte sker automatiskt.
För barn som placerats enligt skollagen reduceras placeringstiden med 15 timmar i veckan vid bestämning av avgiften. Överstiger placeringstiden 15 timmar per vecka tas en avgift för överskjutande tid. Avgiften reduceras med 30,5 procent samtliga månader under året.
Vad gäller för barn 3-5 år?
Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka. Den allmänna förskolan följer skolans terminstider och lov. Den allmänna förskolan omfattar 525 timmar per år samt är avgiftsfri. Förskolan bestämmer hur timmarna ska fördelas under veckan.
Terminer och läsårstider
Inskolning
För barn som är 1-5 år brukar inskolningsperioden vara cirka en vecka eller efter barnets behov. Vårdnadshavare ska närvara under inskolningen. Du betalar avgiften från och med första inskolningsdagen.
Turordning och förtur
Följande turordning gäller vid placering:
1. Barn i behov av stöd (placering enligt skollagen 8 kap 7§).
2. Allmän förskola (max 15 timmar).
3. Syskonförtur/platsgaranti.
4. Omplaceringar.
5. Nyplaceringar.
Omplacering
Omplaceringar görs endast i undantagsfall, till exempel om syskon är placerade på olika förskolor eller om man inte har fått sitt förstahandsval.
Omplacering sker en gång per år, vid placeringar i augusti och september. Rektor avgör om omplacering kan ske övrig tid.
Platsgaranti
Platsgaranti erbjuds alla vårdnadshavare som inte vill ha sina barn i barnomsorgen under föräldraledighet med yngre syskon. Plats garanteras på samma förskola vid föräldraledighetens slut. Garantin gäller endast i samband med placering i augusti och september.
Schema
Du som vårdnadshavare ska lämna in schema för varje barn via appen Edlevo.
Schemaändring ska ni vårdnadshavare registrera minst två veckor i förväg eller så fort en ändring blir känd.
Grundschemat för barnet ska utgöra det faktiska behovet av förskola och tiden bestäms utifrån vårdnadshavarnas gemensamma behov. I schematiden skall även den tid det tar att lämna och hämta barnet ingå.
Den vårdnadshavare som börjar sitt arbete sist på dagen lämnar barnet på förskola och den vårdnadshavare som slutar sitt arbete tidigast hämtar barnet.
Uppgifter om inkomst eller ändrade familjeförhållanden
Om du inte lämnar in uppgifter om din inkomst får du betala den högsta avgiften enligt maxtaxan. Kommunen har rätt att kontrollera de uppgifter du lämnat om inkomst och anställningsförhållanden.
Familjeförhållanden
Du är skyldig att omgående anmäla förändringar som påverkar avgiften, till exempel ändrad inkomst eller ändrade familjeförhållanden. Inkomstkontroll görs varje år mot taxerad inkomst. Om du har betalat för mycket kan du få avgiften återbetald. Har du betalat för lite är du skyldig att betala retroaktivt.
Grundschema och tillfälliga förändringar
Grundschemat ska utgöra det faktiska behovet av barnomsorg. När du beräknar genomsnittlig placeringstid ska du inte räkna med uppehåll i vistelsetiden som beror på semester, lov och helgdagar.
Tillfälligt behov av extratid
Om du är i tillfälligt behov av extratid ska du anmäla det senast tre dagar i förväg. Tiden ska godkännas av personalen.
Den allmänna förskolan
Den allmänna förskolan för tre- till femåringar är avgiftsfri. De som endast använder 15 timmar per vecka och lämnar barnen enligt de tider som verksamheten har bestämt, debiteras inte någon avgift.
För barn som är placerade mer än 15 timmar per vecka reduceras avgiften med 30,5 procent samtliga månader under året.
De tre- till femåringar som inte väljer att gå allmän förskola men är inskrivna i pedagogisk omsorg (familjedaghem) får avdrag på avgiften enligt samma princip.
När ska jag betala avgiften?
Du får en faktura från kommunen varje månad. Förfallodag för betalningen är den sista vardagen i månaden.
Påminnelseavgift och inkasso tas ut enligt gällande regler.
Vad händer om avgiften inte betalas?
Om avgiften för två månader förfallit och räkningarna fortfarande är obetalda, skickar kommunen meddelande till dig som räkningsmottagare och till den berörda rektorn.
Rektor tar beslut om avstängning av omsorgsplatsen. Beslutet tas med fjorton dagars varsel.
Om avstängning av plats verkställs måste hela skuldbeloppet betalas innan plats återigen kan erbjudas.
Tillsynsregler vid skiftarbete
Dag före nattskift:
Fyra timmars tillsyn kan fås dag före vårdnadshavares nattarbete (ej kvällsskift), förutsatt att den andra föräldern arbetar heldag. Vårdnadshavaren kan välja att lämna på förmiddagen eller på eftermiddagen i samråd med personalen då det gäller förskolebarn.
Efter nattarbete:
8 timmars tillsyn efter arbetad natt (exklusive restid, om den andra vårdnadshavaren arbetar).
Tillfälligt behov av extratid
Om vårdnadshavare frågar samma dag, om att få utöka tid på grund av arbete, ska kommunen tillgodose vårdnadshavare om det fungerar och tiden ligger inom personalens nuvarande arbetstid.
Om tiden ligger utanför personalens nuvarande arbetstid måste vårdnadshavare meddela minst tre dagar i förväg. Viktigt att du som vårdnadshavare alltid pratar med personalen om du ändrar schema med kort varsel.
Sjukskrivning
Rätt att lämna när vårdnadshavare är sjukskriven
Barnet får lämnas enligt ordinarie schema under första veckan. Från och med vecka två görs tider upp i samråd med rektor utifrån individuell prövning. Läkarintyg kan komma att krävas in.
Rätt att lämna när syskon är sjuk
Om ett syskon är sjuk får de barn som är friska i familjen komma till förskolan eller fritidshemmet, enligt ordinarie tillsynsschema. Undantagsfall är om ett barn har magsjuka. Då får de friska syskonen inte komma.
Observera att kommunen alltid följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Hur behandlar kommunen mina personuppgifter?
Uppgifter om barnomsorgsplatsen kommer att föras in i en databas för att kommunen ska kunna använda dina uppgifter vid placering och avgiftsdebitering.
Så här hanterar vi dina personuppgifter
När är verksamheterna öppna?
Förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg är öppen tolv timmar per dag, måndag till fredag. Ramtiden är klockan 06.00 till 18.00. Dock kan barn behöva byta avdelning inom en förskola eller ett fritidshem i början eller slutet på dagen.
Stängningsdagar
Verksamheterna är öppna hela året med undantag för fem dagar per år, då personalen har kompetens- och kvalitetsutvecklingsdagar. Då har verksamheten stängt. Vårdnadshavare får information om stängningsdag minst tre månader i förväg. Vid behov av omsorg dessa dagar erbjuds omsorg på annan förskola eller fritidshem, alternativt med hjälp av vikarier. Ett sådant behov ska meddelas tre veckor i förväg. Aktuella kompetensutvecklingsdagar finns att läsa på kommunens hemsida.
Vid vissa tidpunkter under året sker sammanslagning av förskolor och fritidshem, till exempel under jul och nyår, klämdagar och under semesterperioden på sommaren. Vecka 29-31 erbjuds sommarförskola och sommarfritidshem i centralorten.
I förskolan används appen Edlevo för att registrera både schema och frånvaro. Du kan också uppdatera mejl och telefonnummer. Du laddar ner appen där du vanligtvis laddar ner appar till din mobil och loggar in med bank-id.
Schema och frånvaro för förskola och fritidshem
Kommunfullmäktige beslutar om avgifterna för förskola, pedagogisk omsorg (familjedaghem) och skolbarnsomsorg. Avgifterna gäller för både enskild och kommunal regi.
Din kostnad beräknas utifrån den sammanlagda inkomsten före skatt för ditt hushåll. Kostnaden beror också på hur många barn i hushållet som har plats i förskola.
Avgiften regleras enligt riksdagens beslut om maxtaxa inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Inkomsttaket i maxtaxan är indexerat och innebär en årlig reglering. Inkomsttaket för maxtaxan är 59 440 kronor från och med den 1 januari 2025. Detta innebär att högsta avgift per månad för en förskoleplats blir 1 783 kronor och för en fritidshemsplats 1 189 kronor.
Avgifter
Du börjar betala avgift från och med det datum då platsen blir tillgänglig. Du betalar för tolv månader per år. Från och med augusti det året barnet fyller tre år minskas avgiften med 30,5 procent samtliga månader under året. Det gäller till och med juli det år barnet fyller sex år. Därefter gäller fritidshemstaxa.
Från och med 1 januari 2025 gäller nedanstående taxor.
Avgift för förskoleverksamhet (procent av bruttoinkomsten)
Avgift för barn 1: 3 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxan är 1 783 kronor per månad.
Avgift för barn 2: 2 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 1 189 kronor per månad.
Avgift för barn 3: 1 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 594 kronor per månad.
Barn 4 eller fler är avgiftsfria.
Avgift för fritidshem (fritids)
Avgift för barn 1: 2 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 1 189 kronor.
Avgift för barn 2 och 3: 1 procent av hushållets inkomst före skatt.
Maxtaxa är 594 kronor.
Barn 4 eller fler är avgiftsfria.
Beräkning av avgift, exempel
Om du har två barn i förskolan blir kostnaden 1 783 kronor för barn 1, och 1 189 kronor för barn två. Totalt blir kostnaden 2 972 kronor per månad.
Om du har ett barn i förskolan och ett barn på fritidshem (fritids) blir kostnaden 1 783 kronor och 594 kronor, vilket totalt blir 2 377 kronor per månad.
Om du har ett barn på fyra år i förskolan minskas grundavgiften (1 783 kronor) med 30,5 procent. Kostnaden blir då 1 239 kronor per månad.
Avgiftspliktiga personer
Avgiftspliktiga personer är:
- ensamförälder
- familjehemsförälder
- gift/sammanboende förälder.
Sammanlever barnets förälder med någon som inte är förälder till barnet, räknas båda som avgiftspliktiga personer. I de fall den ena maken/makan/sambon arbetar utomlands räknas bådas inkomster som avgiftsgrundande så länge det råder hushållsgemenskap.
Varierande inkomst
Om föräldrar har varierande inkomster räknas avgiften utifrån inkomsterna under en period om minst tre månader. Den sammanlagda inkomsten divideras med periodens antal månader och avgiften bestäms mot den framräknade månadsinkomsten.
Vad räknas som avgiftsgrundande inkomster?
Avgiften grundar sig på nuvarande bruttoinkomst (inkomst före skatt).
Som inkomst räknas
- lön och andra ersättningar i anslutning till anställning
- överskott av näringsverksamhet (gäller egna företagare)
- sjukpenning, sjukbidrag
- föräldrapenning
- utbildningsbidrag under arbetsmarknadsutbildning
- arbetslöshetsersättning
- aktivitetsstöd
- aktivitetsersättning
- familjebidrag i form av familjepenning
- änkepension, förtidspension (ej barnpension)
- livränta (ersättning vid godkänd arbetsskada för förlorad inkomst)
- vårdbidrag (skattepliktig del)
- familjehemsersättning (arvodesdel)
- reseersättning, bilförmån, kostförmån (beskattningsbara delen).
Som inkomst räknas inte
- barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd
- försörjningsstöd
- bidragsdelen samt lånedelen av statliga studiemedel (skattefria)
- statligt studiestöd i form av förlängt barnbidrag och studiehjälp
- handikappersättning
- inkomst av kapital
- kommunalt vårdnadsbidrag.
Vårdnadshavare är skyldiga att omgående anmäla förändringar som påverkar avgiften.
De föräldrar som har gemensam vårdnad om barnet och där barnet växelvis bor hos föräldrarna betalar var för sig efter den sammanlagda inkomsten i respektive familjs hushåll.
Den sammanlagda avgiften får dock inte överstiga maxavgiften för en plats.
Avgift vid frånvaro
Avgiften tas alltid ut så länge barnet har kvar sin plats. Detta gäller alltså även när barnet är frånvarande, till exempel vid sjukdom, sommarferier, semester eller annan frånvaro.
Om barnet är frånvarande mer än 30 dagar på grund av sjukdom, reduceras avgiften till hälften från och med den 31 dagen. Detta gäller vid sammanhängande frånvaro. Sjukfrånvaron ska styrkas med läkarintyg som intygar att barnet inte kan vara i omsorg. Observera att reduceringen inte sker automatiskt.
För barn som placerats enligt skollagen reduceras placeringstiden med 15 timmar i veckan vid bestämning av avgiften. Överstiger placeringstiden 15 timmar per vecka tas en avgift för överskjutande tid. Avgiften reduceras med 30,5 procent samtliga månader under året.
Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka. Den allmänna förskolan följer skolans terminstider och lov. Den allmänna förskolan omfattar 525 timmar per år samt är avgiftsfri. Förskolan bestämmer hur timmarna ska fördelas under veckan.
Terminer och läsårstider
För barn som är 1-5 år brukar inskolningsperioden vara cirka en vecka eller efter barnets behov. Vårdnadshavare ska närvara under inskolningen. Du betalar avgiften från och med första inskolningsdagen.
Följande turordning gäller vid placering:
1. Barn i behov av stöd (placering enligt skollagen 8 kap 7§).
2. Allmän förskola (max 15 timmar).
3. Syskonförtur/platsgaranti.
4. Omplaceringar.
5. Nyplaceringar.
Omplaceringar görs endast i undantagsfall, till exempel om syskon är placerade på olika förskolor eller om man inte har fått sitt förstahandsval.
Omplacering sker en gång per år, vid placeringar i augusti och september. Rektor avgör om omplacering kan ske övrig tid.
Platsgaranti erbjuds alla vårdnadshavare som inte vill ha sina barn i barnomsorgen under föräldraledighet med yngre syskon. Plats garanteras på samma förskola vid föräldraledighetens slut. Garantin gäller endast i samband med placering i augusti och september.
Du som vårdnadshavare ska lämna in schema för varje barn via appen Edlevo.
Schemaändring ska ni vårdnadshavare registrera minst två veckor i förväg eller så fort en ändring blir känd.
Grundschemat för barnet ska utgöra det faktiska behovet av förskola och tiden bestäms utifrån vårdnadshavarnas gemensamma behov. I schematiden skall även den tid det tar att lämna och hämta barnet ingå.
Den vårdnadshavare som börjar sitt arbete sist på dagen lämnar barnet på förskola och den vårdnadshavare som slutar sitt arbete tidigast hämtar barnet.
Om du inte lämnar in uppgifter om din inkomst får du betala den högsta avgiften enligt maxtaxan. Kommunen har rätt att kontrollera de uppgifter du lämnat om inkomst och anställningsförhållanden.
Familjeförhållanden
Du är skyldig att omgående anmäla förändringar som påverkar avgiften, till exempel ändrad inkomst eller ändrade familjeförhållanden. Inkomstkontroll görs varje år mot taxerad inkomst. Om du har betalat för mycket kan du få avgiften återbetald. Har du betalat för lite är du skyldig att betala retroaktivt.
Grundschemat ska utgöra det faktiska behovet av barnomsorg. När du beräknar genomsnittlig placeringstid ska du inte räkna med uppehåll i vistelsetiden som beror på semester, lov och helgdagar.
Tillfälligt behov av extratid
Om du är i tillfälligt behov av extratid ska du anmäla det senast tre dagar i förväg. Tiden ska godkännas av personalen.
Den allmänna förskolan för tre- till femåringar är avgiftsfri. De som endast använder 15 timmar per vecka och lämnar barnen enligt de tider som verksamheten har bestämt, debiteras inte någon avgift.
För barn som är placerade mer än 15 timmar per vecka reduceras avgiften med 30,5 procent samtliga månader under året.
De tre- till femåringar som inte väljer att gå allmän förskola men är inskrivna i pedagogisk omsorg (familjedaghem) får avdrag på avgiften enligt samma princip.
Du får en faktura från kommunen varje månad. Förfallodag för betalningen är den sista vardagen i månaden.
Påminnelseavgift och inkasso tas ut enligt gällande regler.
Vad händer om avgiften inte betalas?
Om avgiften för två månader förfallit och räkningarna fortfarande är obetalda, skickar kommunen meddelande till dig som räkningsmottagare och till den berörda rektorn.
Rektor tar beslut om avstängning av omsorgsplatsen. Beslutet tas med fjorton dagars varsel.
Om avstängning av plats verkställs måste hela skuldbeloppet betalas innan plats återigen kan erbjudas.
Dag före nattskift:
Fyra timmars tillsyn kan fås dag före vårdnadshavares nattarbete (ej kvällsskift), förutsatt att den andra föräldern arbetar heldag. Vårdnadshavaren kan välja att lämna på förmiddagen eller på eftermiddagen i samråd med personalen då det gäller förskolebarn.
Efter nattarbete:
8 timmars tillsyn efter arbetad natt (exklusive restid, om den andra vårdnadshavaren arbetar).
Om vårdnadshavare frågar samma dag, om att få utöka tid på grund av arbete, ska kommunen tillgodose vårdnadshavare om det fungerar och tiden ligger inom personalens nuvarande arbetstid.
Om tiden ligger utanför personalens nuvarande arbetstid måste vårdnadshavare meddela minst tre dagar i förväg. Viktigt att du som vårdnadshavare alltid pratar med personalen om du ändrar schema med kort varsel.
Rätt att lämna när vårdnadshavare är sjukskriven
Barnet får lämnas enligt ordinarie schema under första veckan. Från och med vecka två görs tider upp i samråd med rektor utifrån individuell prövning. Läkarintyg kan komma att krävas in.
Rätt att lämna när syskon är sjuk
Om ett syskon är sjuk får de barn som är friska i familjen komma till förskolan eller fritidshemmet, enligt ordinarie tillsynsschema. Undantagsfall är om ett barn har magsjuka. Då får de friska syskonen inte komma.
Observera att kommunen alltid följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.