Betyg och bedömning

Läraren följer och bedömer kontinuerligt ditt barns kunskapsutveckling. Det är med slutbetyget som eleven får i årskurs nio som eleven kan söka sig vidare till gymnasiet.

Betyg

Elever i grundskolan får betyg första gången i slutet av höstterminen i årskurs sex. Sedan får eleven ett nytt betyg varje termin fram till våren i årskurs nio när slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget eleven söker vidare till gymnasieskolan. Betygsskalan har fem godkända betygssteg (A, B, C, D, E) och ett icke godkänt betygssteg (F).

Bedömning

I bedömningen kartlägger och värderar läraren vad eleven kan. Läraren ger återkoppling om hur elevens kunskaper utvecklas, visar hur kunskaperna tillämpas i praktiken, och utvärderar hur bra undervisningen har varit.

Nationella prov

Nationella prov har elever i årskurs tre, sex och nio samt i vissa kurser på gymnasienivå. Det finns också nationella prov i svenska för invandrare (sfi).

De nationella proven är ett stöd för att skolpersonalen likvärdigt och rättvist ska göra en bedömning och sätta betyg. Proven ger också underlag för att mäta hur kunskapskraven uppfylls. Det gäller både den enskilda skolan men också i hela landet.

Datum för nationella prov finns på Skolverkets hemsida.

Publicerat av Anders Rosenberg den 19 november 2024, senast ändrad den 19 november 2024

Hjälpte informationen på denna sida dig?