Invasiva arter

Invasiva arter är främmande växter eller djur som har flyttats från ett ställe till ett annat med människans hjälp. Dessa kan konkurrera ut inhemska arter och rubba balansen i det lokala ekosystemet.

Just nu arbetar vi med att inventera och ta fram förslag för hanteringen av invasiva arter i vår kommun. Det gäller eu-listade arter som du som fastighetsägare är skyldig att bekämpa, men även arter som inte är listade.

Spridning

Invasiva arter finns både i vatten och på land. Blomsterlupin, parkslide, jättebalsamin, jätteloka, spansk skogssnigel, sjögull och signalkräfta är exempel på invasiva arter som finns här. Dessa arter har inte naturligt funnits här tidigare, men har spridits med människans hjälp. Invasiva arter kan spridas genom till exempel trädgårdsavfall eller fiskeredskap. Det är därför viktigt att hantera invasiva arter på rätt sätt.

Tips för att minska spridningen

  • Ta inte med dig fröer och växter från utlandet.
  • Bekämpa inte en invasiv växt innan du har tagit reda på hur.
  • Släng aldrig växtavfallet i naturen eller på komposten.
  • Tvätta fiskeredskap och skrov innan du byter sjö.
  • Häll inte ut akvarievatten i sjöar och vattendrag.
  • Se till att exotiska husdjur inte rymmer.

Så ska du hantera invasiva arter

Det är viktigt att hantera invasiva växter och djur på rätt sätt, för att inte bidra till spridningen. Om du vill ta bort en invasiv växt, behöver du ta reda på hur du ska gå till väga för att inte frön eller växtdelar ska bli kvar eller spridas till andra plaster. Vissa arter, som till exempel jättelokan, är giftiga. Dessa bör du hantera med skyddskläder och stor varsamhet. Tänk på att aldrig slänga invasiva växter i naturen eller komposten. I stället ska du försluta avfallet i täta säckar och fråga återvinningscentralen var du kan slänga det.

Tänk på att du inte får sätta ut och odla signalkräftor i vatten som de tidigare inte funnits i. Signalkräftan, som spridit sig i hela landet med människans hjälp, är det största hotet mot vår inhemska flodkräfta eftersom den bär med sig kräftpest. Flodkräftans bestånd har minskat med 97 procent bara de senaste hundra åren. Signalkräftan är näst intill omöjlig att bli av med när den etablerat sig i ett nytt vatten. Den är dessutom skadlig för sjöar och vattendrags ekosystem genom att den betar ner växtlighet och äter upp yngel, rom och snäckor.

På Naturvårdsverkets och Länsstyrelsens hemsida hittar du mer information om invasiva arter och hur de ska hanteras för att minska spridningen.

Invasiva arter (naturvardsverket.se)
Invasiva arter (lansstyrelsen.se)

Rapportera in främmande arter

Om du upptäcker en invasiv art, får du gärna rapportera in den.

Rapportera invasiva arter (artfakta.se)

Publicerat av Rebecca Berndes den 29 juni 2021, senast ändrad den 11 februari 2025 av Elin Ohlsson

Hjälpte informationen på denna sida dig?